Toen mijn zoon nog wat kleiner was, heb ik me eindeloos verdiept in allerlei producten waar hij mee in aanraking kwam. Ik wilde alles weten over mogelijke schadelijke en chemische stoffen in dagelijkse producten. Qua voeding en verzorgingsproducten zoals zonnebrandcrème, maar ook bekers, borden en bakjes waar hij uit eet en drinkt. Ik zocht uit of het klopte dat een melamine bord niet zo gezond is als je er warm eten op serveert en wat er waar was van de schadelijke stoffen die er in zonnebrandcrème zou zitten en ook wat ik dan wél zou moeten kopen.

Sommige informatie kon ik makkelijk vinden, maar sommige claims waren moeilijk te checken. En dan is een keuze maken heel lastig. Heel fijn dus dat je vanaf vandaag terecht kunt op de nieuwe website waarzitwatin.nl, waar je alle informatie kunt vinden over chemische stoffen in dagelijkse producten en antwoorden op vragen krijgt zoals ‘is lippenbalsem gevaarlijk?’ en ‘krijg je kanker van deodorant?’ .

chemische stoffen in dagelijkse producten - waarzitwatin.nl

Alle info en tips over chemische stoffen in dagelijkse producten op één site

Zonder dat je het misschien weet heb je chemische stoffen in huis, en laat ik voorop stellen: chemische stoffen in dagelijkse producten hoeven niet per se gevaarlijk te zijn. De meeste stoffen die in huis- tuin en keukenproducten gebruikt worden zijn veilig, maar je moet er wel goed mee omgaan en het product gebruiken waar het voor bedoeld is.

Het is daarom belangrijk om altijd de verpakking van producten die je gebruikt te bekijken en het etiket te lezen. Op Waarzitwatin.nl vind je alle informatie over hoe je etiketten kunt begrijpen, van schoonmaakmiddelen en cosmetica, tot speelgoed en andere gebruiksvoorwerpen.

Je kunt op heel veel plekken, zowel online als offline, informatie over chemische stoffen in dagelijkse producten te vinden. Wat ik zo fijn vind is dat Waarzitwatin.nl een site is waar je al die informatie op één plek vindt en je ook helpt om door de bomen het bos te zien. Je vindt er eerlijke en actuele informatie verzameld, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en met tips en adviezen.

chemische stoffen in dagelijkse producten - vrouw met verzorgingsproduct zoekt informatie op telefoon waarzitwatin.nl

Chemische stoffen als je zwanger bent

En je kunt er informatie vinden die specifiek op jouw situatie van toepassing is. Zoals bijvoorbeeld als je zwanger bent of kleine kinderen hebt. Dan wil je wel graag weten welke chemische stoffen in dagelijkse producten zitten die jij of je kindje gebruiken. Bijvoorbeeld als je gaat klussen, bij de keuze voor luiers of bij het kopen van speelgoed in de fase dat je kleintje alles in zijn of haar mond stopt.

Op waarzitwatin.nl wordt uitgelegd welke chemische stoffen in dagelijkse producten zitten en wat je kunt doen als je een stof wilt vermijden. Je kunt op de site kiezen voor persoonlijke situaties zoals “Ik ben zwanger” en meer informatie vinden over producten en stoffen die van toepassing zijn op de jouw situatie. Daarnaast vind je er tientallen tips, adviezen en mogelijke alternatieven en voorzorgsmaatregelen. De informatie op de website wordt up-to-date gehouden en de komende jaren komen er meer producten en chemische stoffen bij.

waarzitwatin.nl

Over waarzitwatin.nl

De site waarzitwatin.nl is een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hun doel is om consumenten bewuster te maken van de producten die ze gebruiken en ook om geruchten over producten de wereld uit te helpen op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel over Waarzitwatin.nl – alle info over chemische stoffen in dagelijkse producten op één site – is tot stand gekomen middels een samenwerking met VeiligheidNL.