5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire...

Bloedverlies tijdens je tweede trimester

Als je zwanger bent wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je onderbroek. Toch kan het gebeuren dat je er tijdens je zwangerschap te maken krijgt. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit. In dit artikel lees je wat mogelijke...

Veilig internetten: Hoe bescherm je je kind online?

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

Vroeggeboorte

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken, maar in Nederland worden ieder jaar ongeveer tussen de 12.000 en 15.000 kinderen te vroeg geboren. Als we spreken over een vroeggeboorte dan bedoelen we niet de baby’s die met 38 of 39 weken geboren worden. Pas als een...

Mijn kind wil niet zindelijk worden. Net stond de pakketbezorger weer voor de deur, met twee maandboxen vol Pampers. Eén voor mijn dochter van een jaar, maar ook één voor mijn oudste dochter, want die weigert zindelijk te worden. Voordat het boe-geroep begint: ik weet dat ieder kind uiteindelijk zindelijk wordt, allemaal als ze er zelf klaar voor zijn, en dat je ze hooguit kunt begeleiden, niet zindelijk kunt maken.

Wanneer wordt een kind zindelijk?

De meeste kinderen worden tussen de 24 en 36 maanden overdag zindelijk. Om ook ’s nachts droog te blijven en zindelijk te zijn duurt vaak nog 6 tot 12 maanden langer. Meisjes worden over het algemeen iets eerder zindelijk dan jongens.

Hoe lang duurt het voordat een kind zindelijk is?

Het kan per kind verschillen hoe lang het duurt voordat de zindelijkheidstraining effect heeft. Sommige kinderen pakken het heel snel op, terwijl andere kindjes er meer dan 3 maanden voor nodig hebben. Over het algemeen geldt wel: hoe jonger je kindje, hoe langer het duurt voor hij of zij zindelijk is.

wanneer-wordt-mijn-kind-zindelijk-alles-over-zindelijkheid

Zindelijk als mijn kind naar school gaat

Maar stiekem had ik wel verwacht dat ze nu, met drie jaar en drie maanden, toch echt allang zindelijk zou zijn. De meeste kinderen zijn zindelijk met 3 jaar. Verschillende mensen om mij heen hebben gezegd ‘dat ze toch echt wel zindelijk moet zijn als ze voor het eerst naar school gaat’. Dat hangt als een soort deadline in m’n nek. Zo voelt het in ieder geval, ook al ligt die deadline nog negen maanden in de toekomst.

Zelf heb ik het idee dat mijn dochter er fysiek wel klaar voor is om zindelijk te worden. In de zomer liep ze vaak in een onderbroek rond, en dan hield ze het lang op. Emotioneel is een ander verhaal. Ze hecht erg aan haar luiers, en als we het hebben over het potje of de wc roept ze als snel ‘nee hoor mama, ik ben nog een klein meisje’, waar ze zichzelf anders altijd heel groot vind.

Als ze ‘iets geproduceerd heeft’ zegt ze dat ook niet, blijkbaar vindt ze het nog niet vies genoeg. Er is ook een tijd geweest (nog niet zo heel lang geleden) dat ze ronduit bang was voor het potje en de wc. Als ik dan voorstelde het eens te proberen raakte ze licht in paniek en begon ze bijna te huilen. Dat stadium hebben we gelukkig een beetje achter de rug.

Tips voor zindelijk maken

We hebben al best veel gedaan om haar interesse te wekken en haar te stimuleren om op het potje te gaan. Misschien zijn we te vroeg begonnen, ik weet het niet. Deze tips heb ik in ieder geval gebruikt:

1. Zet het potje in de kamer

Al toen ze 1,5 jaar was hebben we een potje in de huiskamer gezet. Zodat ze eraan kon wennen, en misschien eens op zou gaan zitten. Die interesse is er nooit geweest, maar het was wel een leuke plek om speelgoed in te stoppen.

2. Lees boekjes over zindelijk worden

We zijn gek op voorlezen, en dat doen we dus iedere dag. Het afgelopen jaar lezen we ook regelmatig boekjes over zindelijk worden, en nog steeds 2 à 3 keer per week. Soms vraagt ze er ook zelf om. Bijvoorbeeld ‘Bobbi op het potje’ (Ingeborg Bijlsma en Monica Maas) of ‘Hoera, ik krijg een potje!’ (Marianne Busser en Ron Schröder) vindt ze erg leuk.

wanneer-wordt-mijn-kind-zindelijk-boekjes-lezen-over-zindelijkheid

3. Trek onderbroekjes aan

Zowel in de zomer van 2016 als in die van 2017 hebben we haar met mooi weer vaak in haar blote bips door de tuin laten lopen, of in alleen een onderbroek. We hoopten dat ze het dan beter zou voelen als ze moest plassen, en dat ze het dan steeds meer zou gaan herkennen. In 2016 liet ze alles nog lekker lopen, toen was ze er duidelijk niet klaar voor. Afgelopen zomer hield ze het veel beter op, maar bleef ze toch steeds om haar luier vragen.

4. Een beloningssysteem

Een tijdje geleden was ze op het kinderdagverblijf even op het potje gaan zitten. Als beloning had ze een sticker op haar hand gekregen. Ze was zo trots als een pauw! Sindsdien hebben we thuis een Bobbi-beloningskalender bij de wc hangen. Het eerste idee was dat ze een sticker zou krijgen als ze een plasje zou doen, en als de kalender vol was ze een cadeautje zou mogen uitkiezen. Probleem was dat ze niet op de wc wil plassen, dus al snel werd het een demotiverende bedoeling. Nu krijgt ze al een sticker als ze zonder kleding en luier even op de wc gaat zitten, hopelijk helpt het haar wennen. Dat is nu een paar keer gelukt, ook al is het steeds maar een paar seconden.

Heb jij tips voor het zindelijk maken van een kind?

Al onze pogingen lijken nog weinig effect te hebben. Ik ken mensen die hun kind opeens geen luier meer gaven en twee tot drie weken intensief geoefend hebben (en veel wassen hebben gedraaid). Vaak waren hun kinderen dan na die periode echt zindelijk, in ieder geval overdag. Af en toe twijfel ik of zo’n aanpak ook bij mijn dochter zou kunnen werken, of dat ik haar dan alleen maar banger en onzekerder maak. Gelukkig hebben we nog even de tijd.

Heb jij nog goede tips voor mij om mijn kind (spelenderwijs) naar zindelijkheid te begeleiden? Daar zou ik erg blij mee zijn! Deel ze op onze Facebookpagina.