Als je zwanger wil raken moet je seks hebben, dat ligt voor de hand. Maar wat als het na een tijdje nog niet gelukt is, of als het gewoon niet zo snel gaat als je zou willen? Als je graag alles wil doen wat je kan om je kansen op een zwangerschap te vergroten, heb je wellicht wat aan dit lijstje!

1. Volg je cyclus om je kansen op een zwangerschap te vergroten

Als je zwanger wil raken is het verstandig om je cyclus goed bij te houden. Niet alleen weet je zo precies wanneer je eventueel zou kunnen testen, je kan zo ook beter je vruchtbare dagen bepalen. Je hebt namelijk maar 1-3 vruchtbare dagen per cyclus! Die wil je wel benutten.

Volg je cyclus om je kansen op een zwangerschap te vergroten

2. Ovulatie vaststellen

Met het bijhouden van je menstruatiecyclus kan je ongeveer inschatten wanneer je ovulatie plaatsvindt. Als je het zeker wil weten kan je echter beter ovulatietesten gebruiken of de temperatuurmethode toepassen. Zo kun je in elke cyclus met zekerheid je vruchtbare dagen vaststellen.

3. Op de juiste dagen seks hebben

Hoe vaak je ook seks hebt, als je het steeds net niet doet op je meest vruchtbare dagen zul je niet gauw zwanger raken. Stel dus die meest vruchtbare dagen vast en benut ze optimaal, hiermee maximaliseer je je kansen op een zwangerschap.

4. Gebruik de beste standjes

Door bepaalde standjes te gebruiken kun je zorgen dat het sperma van je partner zo diep mogelijk in jou terecht komt. Missionaris, doggystyle en lepeltje lepeltje zijn daar bijvoorbeeld goede standjes voor. Seksstandjes waarbij diepe penetratie mogelijk is zijn het meest nuttig om je kansen op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Blijf even liggen om je kansen op een zwangerschap te vergroten

5. Blijf even liggen om je kansen op een zwangerschap te vergroten

Na de seks wil je misschien meteen opstaan om je op te frissen. Probeer echter eens een half uurtje te blijven liggen. Zo blijft het sperma dat er normaal meteen uitloopt, wat langer in je lichaam. Hiermee krijgen al die extra zaadcellen die normaal verloren gaan, ook de kans om bij jouw eicel te komen. Hiermee kun je je kansen op een zwangerschap vergroten.

6. Gezond leven

Gezonde voeding is heel belangrijk. Te dun zijn is niet gezond, met ondergewicht heb je minder kans om zwanger te raken. Hetzelfde geldt voor overgewicht. Door te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt, optimaliseer je jouw lichaam voor een zwangerschap. Ook is het slim om alvast te beginnen met het slikken van foliumzuur, of een zwangerschapsmultivitamine. Zo heeft je lichaam alles wat het nodig heeft om een zwangerschap te ondersteunen.

7. Fit blijven

Naast gezonde voeding is beweging ook belangrijk. Hoe beter jij in vorm bent, hoe beter de basis is voor een zwangerschap. Probeer te zorgen dat je een gezond BMI hebt, en blijf in beweging. Een fit lichaam is het meest vruchtbaar.

8. Geen glijmiddel

Soms kan het fijn zijn om een glijmiddel te gebruiken. Doe dit echter niet wanneer je zwanger wil worden, de meeste glijmiddelen zijn namelijk niet sperma vriendelijk. Er bestaan wel speciale glijmiddelen, maar het beste is om geen glijmiddel te gebruiken om je kansen op een zwangerschap te verhogen. Als je vruchtbaar bent maakt jouw lichaam namelijk ander slijm aan, waar zaadcellen heel goed in gedijen en waardoor ze snel hun weg vinden naar je eierstokken. Maak het voorspel eventueel wat langer zodat glijmiddel overbodig wordt.

9. Hou het leuk en spontaan

Zorg dat seks geen “moetje” wordt. Dit kan soms lastig zijn als je de seks op je meest vruchtbare dagen wil plannen, maar probeer het altijd spontaan te houden. Het moet wel leuk blijven. Maak het extra gezellig met je partner en hou alles lekker spontaan. Zodra het geforceerd wordt, kan het stress geven. Stress is niet bevorderlijk wanneer je zwanger wil raken, dus dan is het misschien slim om even pas op de plaats te maken en het even los te laten.

kansen op een zwangerschap

Laatste tip om je kansen op een zwangerschap te vergroten

Mindset is altijd heel belangrijk, ook wanneer je zwanger wil worden. Proberen om zwanger te worden kan soms frustrerend zijn, zeker wanneer het niet zo snel wil lukken. Het is heel makkelijk om je rot te voelen elke keer dat je weer ongesteld wordt, maar dit heeft geen zin.
Focus je dus nooit op het feit dat het nog niet gelukt is, dit zegt namelijk niks. Bij de een duurt het 1 maand, bij de ander 1 jaar of zelfs langer. Houd in gedachten dat als jij alles doet wat je kan, het vanzelf een keer komt. Blijf vooral genieten van seks, van je partner en van alle andere leuke dingen in het leven!