GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Bij een adoptie komt veel kijken, sommige zaken moet je echter verplicht regelen. Wat je verplicht moet regelen is verschillend voor Nederlandse kinderen en kinderen uit een ander land. In deze lijst behandelen we de verplichtingen voor verschillende situaties.

Een kind uit Nederland adopteren

1. Aanvraag beginselverklaring

Om een Nederlands kind te adopteren moet een beginselverklaring worden aangevraagd bij het ministerie van justitie en veiligheid. Deze kijkt of je in aanmerking komt om een kind te adopteren. Een van de eisen is dat je niet ouder mag zijn dan 42. Ook moet de gezondheid van jou en je eventuele partner geen bezwaar opleveren.

2. Naar de rechter

Het adopteren van een Nederlands kind kan enkel via de rechter. Je moet dit verplicht doen met een advocaat.

3. Meewerken aan gezinsonderzoek van de raad van de kinderbescherming

Een gezinsonderzoek van de raad van de kinderbescherming is verplicht bij adoptie van een Nederlands kind.

4. informatiebijeenkomst en voorlichtingsbijeenkomsten

Je bent verplicht de informatiebijeenkomst van Stichting Adoptievoorzieningen te bezoeken. Ook moet je na de informatiebijeenkomst minimaal 5 voorlichtingsbijeenkomsten bezoeken van de Stichting Adoptievoorzieningen. Dit moet je doen voor je beginseltoestemming krijgt.

5. Een jaar zorg dragen voor het kind en drie jaar met je partner samen zijn

Voor je een Nederlands kind kan adopteren moet je er minimaal een jaar voor zorgen. Ook is er de verplichting minimaal drie jaar samen te zijn met je partner.

6. Scholing van het kind

Je bent verplicht het kind vanaf de leeftijd van 5 jaar naar school te sturen. De schoolplicht geld tot de leeftijd van 18 jaar. Als je een kind adopteert wat in deze leeftijdsgroep valt ben je verplicht de scholing te regelen.

Een kind uit een ander land adopteren

1. Bemiddeling

Je bent verplicht een van de vijf vergunninghouders in Nederland (adoptiebureau) in te schakelen. De bemiddeling bepaald uit welk land je mag adopteren. Omdat sommige landen het niet toelaten te adopteren als u niet samen woont of een andere leeftijdsgrens hebben dan Nederland kan het zijn dat je niet uit bepaalde landen mag adopteren.

2. Aanvraag beginselverklaring

Na de bemiddeling moet je een beginselverklaring aanvragen. Het ministerie van justitie en veiligheid bekijkt of je in aanmerking komt om te adopteren. Een van de eisen is dat je niet ouder mag zijn dan 42.

3. Kind overbrengen naar Nederland

Je moet het kind zelf ophalen in het buitenland. Soms moet je een week in het land blijven maar dit kan langer zijn bijvoorbeeld een maand. De duur hangt af van de regels van het land van herkomst van het kind. Ook de rechtspraak speelt een rol.

4. Adoptie betalen

De vergunninghouder zal een betaling vragen voor de adoptie. Je bent verplicht deze te betalen. De prijs kan verschillen per vergunninghouder.

5. Meewerken aan gezinsonderzoek van de raad van de kinderbescherming.

Een gezinsonderzoek van de raad van de kinderbescherming is verplicht, ook moet je een medische verklaring van je gezondheid afgeven aan de raad.

6. Informatiebijeenkomst en voorlichtingsbijeenkomsten.

Je bent verplicht de informatiebijeenkomst van Stichting Adoptievoorzieningen te bezoeken. Ook moet je na de informatiebijeenkomst minimaal 5 voorlichtingsbijeenkomsten bezoeken van de Stichting Adoptievoorzieningen. Dit moet je doen voor je beginseltoestemming krijgt.