Aan zwanger worden is meestal een seksueel aspect verbonden, tenzij je uiteraard kiest voor kunstmatige inseminatie. Is dat niet het geval? Dan kan je de kans op zwangerschap helpen te verhogen door de seks efficiënter te maken. Sommige seksstandjes zijn op dat vlak beter dan andere. Welke seksstandjes gebruikt je best om zwanger te worden? Wij lichten ze graag voor jou toe.

Algemene tips

In de eerste plaats zijn er enkele algemene tips die je maar beter strikt hanteert. Deze tips gelden ongeacht het gekozen standje. Zo verhoog je de kans op een zwangerschap indien de penis, tijdens het ejaculeren, zo dicht mogelijk bij de baarmoeder en dus in de vagina zit. Best laat je ook de zwaartekracht zijn werk doen: een neerwaartse houding is altijd aangeraden. Na het terugtrekken van de penis houd je hierbij de vagina gesloten om zaadverlies te voorkomen. Bovendien blijf je ook best nog een tijdje liggen (max. 20 minuten) en kan je een kussentje onder je billen schuiven, zo bekom je de beste resultaten. Wees gerust maar even de luie minnares: je hoeft niet meteen recht te springen om je te verfrissen. Uiteraard neem je er ook best de ovulatiekalender bij en let je ook op het gebruik van bijvoorbeeld glijmiddel: sommige glijmiddelen hebben een zaaddodende werking en mag je niet gebruiken. Welke sexstandjes zijn het best om zwanger te worden? Wij lijsten de succevolste graag voor je op.

1. Missionarishouding

Een van de succevolste seksstandjes is nog steeds een klassieker: de missionarishouding. Hierbij licht de vrouw op haar rug en houdt ze haar benen geopend terwijl haar voeten op het bed liggen. Een eerste voordeel is alvast duidelijk: de zwaartekracht doet goed zijn werk. Aangezien de man op haar licht is de penetratie over het algemeen veel dieper en is zal het vrijgekomen zaad eenvoudiger de baarmoederhals kunnen bereiken.

2. Doggystyle

Naast de missionarishouding is ook doggystyle een van de succesvolste seksstandjes. Hierbij kan de vrouw hurken en neemt de man plaats achter vrouw. Ook kan de vrouw plat op haar buik liggen. Aangezien de man achter haar plaatsneemt en weinig gehinderd wordt, kan hij erg diep penetreren. Het sperma heeft zo een optimale bereikbaarheid. Belangrijk is wel dat de vrouw na het ejaculeren op haar rug gaat liggen. Het voordeel aan dit standje is dat het niet alleen heel efficiënt is maar bovendien ook veel meer afwisseling toestaat. Voorover leunen op een stoel, een kussen onder de vrouw haar buik leggen of gewoon klassiek hurken? Het kan allemaal. Zwanger worden hoeft immers lang niet alleen ‘werken’ te zijn, een beetje pret mag zeker ook wel.

3. Lepeltje lepeltje

Lang niet iedereen is fan van doggystyle. Waar olifanten, paarden en kamelen niet anders kunnen zijn walvissen, spinnen en dolfijnen geen fans. Zo vergaat het ook mensen: voor sommigen is het hun favoriet standje terwijl anderen het onvoldoende intiem vinden. Daar is uiteraard niets mis mee en iedereen heeft  nu eenmaal zijn of haar eigen voorkeuren. Onthoud toch maar dat er ook intiemere alternatieven bestaan. Lepeltje lepeltje is daar een goed voorbeeld van. Bij lepeltje lepeltje liggen de man en vrouw naast elkaar in het bed waarbij de buik van de man tegen de rug van de vrouw aanduwt. Net zoals het geval is bij doggystyle, is er ook hier sprake van een achterwaartse penetratie. Het voordeel is dan weer dat het allemaal een stuk liefkozender kan zijn én dat de vrouw nadien eenvoudiger op haar rug kan gaan liggen. Dit standje is anderzijds niet altijd even geschikt. Indien de man bijvoorbeeld zwaarlijvig is of vrij veel buikvet heeft, zijn andere standjes verkiesbaar.

 4. Kruiwagen (hoover maneuver)

Toegegeven: dit seksstandje is er een voor gevorderden en is vrij intensief te noemen. Toch zijn ook hier dezelfde voordelen te noteren: een diepe penetratie en het zwaartekrachteffect maken dit standje heel effectief voor zij die zwanger willen worden. Bij dit standje klemt de vrouw haar benen om de rug van haar rechtstaande man terwijl zij naar beneden leunt en haar gewicht gedeeltelijk opvangt met haar handen die op de grond leunen. Een vriendelijkere variant is de zittende kruiwagen. In het kader van een zwangerschapspoging is dat standje echter minder aangeraden.

5. Diep grotje

Dit standje lijkt een beetje op de missionarishouding maar heeft een diepere penetratie tot gevolg. Hierbij ligt de vrouw nog steeds op haar rug maar trekt ze haar benen op. De man neemt dan weer een half zittende en knielende houding terwijl hij op zijn handen steunt. Idealiter trekt het meisje de benen een beetje op telkens de man stoot. Op die manier wordt de diepte van de penetratie geoptimaliseerd. Vooral wanneer de ejaculatie nabij is, is dat laatste belangrijk. Extra tip: hoe hoger de vrouw haar benen houdt, des te dieper die penetratie zal zijn. Dit standje is echter wel minder aangeraden indien de man zwaarlijvig is, aangezien het al snel vermoeiend kan zijn voor z’n armspieren.

Wat doe je beter niet?

Alle standjes waarbij de vrouw bovenop de man zit, zijn een afrader. Het effect van zwaartekracht wordt afgeremd en kan zelfs nadelige gevolgen met zich meebrengen. Het gebruik van glijmiddelen (zeker indien ze een zaaddodend effect hebben) en het douchen voor de geslachtsgemeenschap, wordt ten stelligste afgeraden. Ook na de geslachtsgemeenschap wacht je best enkele uren vooraleer je de vagina gaat wassen. Maak je trouwens ook geen zorgen wanneer je maar niet zwanger lijkt te worden. Pas wanneer je meer dan twaalf maanden actief tracht zwanger te worden, kan je de stap naar de arts zetten. Uiteraard is dat laatste niet het geval indien je ovulatie- of menstruatieproblemen hebt.

Extra tips voor haar

Probeer voornamelijk seks te hebben tijdens de vruchtbare periode. Dat is meestal tussen de elfde en de zestiende dag van jouw cyclus. In de praktijk kan dat echter toch schommelen, ook bij vrouwen met een regelmatige cyclus. Ook buiten de berekende vruchtbare periode seks hebben, kan dus zeker voordelen bieden. Specialisten raden aan om ongeveer twee tot drie keer seks te hebben per week en dat tijdens de vruchtbare periode tot dagelijkse geslachtsgemeenschap op te schroeven. Zorg er bovendien voor dat jouw partner niet al te snel ejaculeert. Hoe langer hij vooraf opgewonden is en blijft, hoe beter de kwaliteit van het zaad zal zijn. Volg je deze tips nauwgezet op? Dan heb je meer dan 50% kans om zwanger te geraken binnen het half jaar, tenzij je ouder bent dan 35 jaar: dan nemen die cijfers gevoelig af.

Extra tips voor hem

Ook mannen kunnen een en ander doen om de kans op zwangerschap te helpen verhogen. Zo zou een langere opwindingsduur de kwaliteit van het zaad bevorderen. Een voorspel en de seksduur rekken kan op dat vlak wonderen verrichten. Ook neemt de kwaliteit van de zaad toe indien er meer tijd gaat tussen verschillende zaadlozingen. Dezelfde dag nog masturberen is bijvoorbeeld not done als we de kwaliteit van het zaad en de zaadlozing niet willen hypothekeren. Stoppen met roken of alcohol consumeren kan eveneens wonderen verrichten, net zoals gezonde voeding. Overdag wijde boxershorts en broeken dragen kan dan weer helpen om de temperatuur in de testikels optimaal te houden. Tot slot: een vrouwelijk orgasme zou de kans op zwangerschap gevoelig verhogen door de vele samentrekkingen die erop volgen. Meer dan ooit tijd om het beste uit jezelf naar boven te halen.