Je eerste spruit ligt misschien nog maar net in de wieg of je begint je al af te vragen wanneer de tweede zal komen. Wat is nu een gunstig leeftijdsverschil tussen jouw kinderen? Wil je zo snel mogelijk een tweede kind, zodat ze samen kunnen opgroeien? Of wacht je toch liever een paar jaartjes, zodat je eerste kindje wat zelfstandiger is? In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen voor jou op een rijtje.

Een leeftijdsverschil van een jaar

Een leeftijdsverschil tussen je kinderen van een jaar? Dat is wel heel erg klein denk je misschien, maar er zitten toch wel wat voordelen aan verbonden. Zo heb je in een paar jaar de drukste periode achter de rug. Binnen vijf jaar zitten beide kinderen op school en heb je weer wat tijd voor jezelf. De gebroken nachten en de luiers zijn snel achterwegen en de kinderen spelen waarschijnlijk veel samen wat je op een geven moment tijd kan besparen. Bovendien hebben ze waarschijnlijk veel overeenkomende interesses. Zo kunnen ze samen Sesamstraat kijken, zonder dat de oudste dit al ontgroeid is. Volgens onderzoekers heb je bovendien minder kans op zwangerschapsvergiftiging wanneer je zo snel weer zwanger wordt. Het lijkt allemaal ideaal, zou je nu misschien kunnen denken, maar er komen toch ook wel wat nadelen om de hoek kijken. Zo is je lichaam nog niet compleet genezen van de zwangerschap van je eerste kind. Dit is niet alleen extreem zwaar voor jezelf, maar het kan ook nadelige gevolgen hebben voor je kindje, doordat de kans op een vroege geboorte en een laag geboortegewicht groter is. Daarnaast maak je de eerste periode wel heel erg pittig voor jezelf. Je geniet nu niet alleen van de gebroken nachten van een kind, maar van twee. Bovendien volgen alle fases die de kinderen doorlopen zich snel op: de driftbuien, de doorkomende tandjes… Het kan veel energie van je eisen als beide kinderen zoveel aandacht nodig hebben. Ten slotte kan het je portemonnee behoorlijk licht maken. Twee kinderen in de luiers hebben is niet goedkoop.

Twee jaar verschil tussen je kinderen

Een iets groter leeftijdsverschil tussen je kinderen kan al veel nieuwe voordelen met zich meebrengen. Zo zeggen onderzoekers dat een leeftijdsverschil van minimaal twee jaar je kinderen intelligentere maakt, doordat je in ieder geval twee jaar je volle aandacht aan het eerste kind hebt kunnen geven. Een ander pluspunt is dat je lichaam weer klaar is voor een tweede zwangerschap. Je bent volledig hersteld van de eerste en je hebt alle benodigde voedingsstoffen die je je kindje wilt bieden. Hierdoor ben je ook weer gereed voor een periode van slapeloze nachten en hopelijk slaapt je eerste kindje al goed door. Daarnaast is de kans kleiner dat je kindje te vroeg geboren wordt of dat het een licht geboortegewicht heeft. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan een iets groter leeftijdsverschil. Zo kan het zijn dat ze niet geïnteresseerd zijn in dezelfde tv-programma’s en zo ontstaat al vroeg het gevecht om de afstandsbediening. Daarnaast kan een leeftijdsverschil van twee jaar je behoorlijk uitputten. In plaats van alle leeftijdsfases ongeveer tegelijkertijd te doorlopen, heb je nu alles vlak achter elkaar. Niet alleen de slapeloze nachten, maar ook het verwisselen van luiers, de peuterpuberteit, enzovoort.

Een leeftijdsverschil van drie jaar

Dit leeftijdsverschil biedt leuke voordelen. Zo is je eerstgeborene al wat zelfstandiger en het is zich meer bewust van de omgeving. Zo kan je hem uitleggen waarom je buik zo groot is geworden en dat hij een broertje of zusje krijgt. Je kan samen spulletjes kopen voor de baby en je oudste kind echt betrekken bij het hele proces. Hartstikke leuk dus! Daarnaast heeft je eerste kind drie jaar lang van je volle aandacht kunnen genieten. Binnenkort begint hij een nieuw avontuur door naar school te gaan en heb jij weer lekker veel tijd voor de nieuwe spruit, zonder dat de eerste jaloers wordt. Bovendien is de kans dat er strijd ontstaat tussen de twee kinderen wat minder groot. De oudste zal naar alle waarschijnlijkheid in het begin de rol van grote broer of zus op zich nemen. Na verloop van tijd wordt het leeftijdsverschil tussen je kinderen natuurlijk relatief gezien wat kleiner, waardoor er dan toch enigszins wat strijd kan ontstaan. Nadeel van dit wat grotere leeftijdsverschil is dat het wel heel moeilijk wordt om iets te vinden dat beide kinderen leuk vinden. Ze zullen zich namelijk altijd in een compleet andere fase bevinden. Het vergt ook extra oplettendheid voor jou als ouder. Waar de oudste al met speelgoed als Lego speelt, begint de tweede misschien net met kruipen. Dit kan een gevaarlijke combinatie zijn.

Vier jaar verschil tussen je kinderen

Uit onderzoek is gebleken dat dit voor de meeste gezinnen het ideale leeftijdsverschil is tussen de kinderen. Simpelweg omdat er bij dit leeftijdsverschil meer voor- dan nadelen op een lijstje te zetten zijn. Zo is een van de voordelen dat het al een tijd geleden is dat je je eerste kindje als baby in je armen had. Het idee om weer zo’n hummeltje te kunnen voeden geeft je een warm gevoel van binnen. Je bent er weer helemaal klaar voor en zelfs de luiers verschonen neem je op de koop toe. Bovendien sta je wat sterker in je schoenen als ouder zijnde. Je eerste kindje is al vier en je hebt de eerste leeftijdsfasen overleefd. Je vertrouwen om het een tweede keer te overleven is hierdoor redelijk groot geworden en hierdoor kan je vooral lekker veel genieten. Je eerste kindje is al behoorlijk zelfstandig en vraagt daardoor iets minder tijd en aandacht. De oudste gaat al naar school waardoor jij de volle aandacht hebt voor je kleine spruit. Daarnaast zal je tweede kind jouw eerste kind waarschijnlijk als rolmodel bezien, omdat de eerste al wat ouder is en onderlinge strijd zal minder voorkomen door het grotere leeftijdsverschil. Natuurlijk, zoals met alle leeftijdsverschillen tussen kinderen, zijn er ook hier weer wat nadelen op te noemen. Zo duurt het bij elkaar opgeteld maar liefst acht jaar voordat je weer wat meer tijd voor jezelf hebt. Voordat je tweede naar school gaat ben je namelijk weer vier jaar verder. Daarnaast moet je je kleintje elke keer meenemen wanneer je de oudste naar school brengt en ophaalt en dit kan voor wat gedoe zorgen.

Een verschil van vier jaar of meer tussen je kinderen

Wat gebeurt er wanneer het leeftijdsverschil tussen je kinderen nog groter is? Dit kan lastig zijn, omdat je kinderen dan vrijwel niets gemeen hebben. Daarnaast kan het zijn dat de kans om zwanger te worden afneemt, zeker als je al iets ouder wordt. Je zal het waarschijnlijk druk hebben met je eerste kind begeleiden door deze naar allerlei activiteiten te brengen, zoals zwemles of misschien muziekles. Betekent dit dat het onverstandig is om een groot leeftijdsverschil te creëren? Nee, ook bij een groot verschil zijn er voordelen op te noemen. Zo is je eerste kind nog zelfstandiger, waardoor hij jou mooi kan helpen met kleine klusjes in huis of door even de baby bezig te houden wanneer je druk bent. Bovendien heb je veel aandacht die je kan geven aan je baby, terwijl de oudste druk is met andere dingen. De oudste zal zich verantwoordelijker voelen en zal ook geen competitie ervaren met de nieuwkomer. Ten slotte heb jij flink de tijd gehad om ervaring als ouder op te doen. Je bent relaxt en hebt alles onder controle!

Het belangrijkste is genieten van het ouderschap!

Zoals je ziet heeft elk leeftijdsverschil tussen je kinderen zijn voor-, en nadelen. Hoewel door onderzoekers een verschil van vier jaar wordt aangeprezen als ideaal, is dit natuurlijk voor iedereen verschillend. Misschien zie jij de voordelen van een jaar verschil wel zitten of wellicht wil je juist wat langer wachten. Ook andere factoren kunnen een rol spelen. Een huis met een derde slaapkamer kan nodig zijn, of een financiële verbetering. Daarnaast heb je natuurlijk niet onder controle wanneer je en of je zwanger wordt. Je kan het van tevoren dus wel allemaal uitdenken, maar uiteindelijk is het het belangrijkst dat je gewoon lekker geniet van het ouderschap!