De mental load van het ouderschap

Het ouderschap brengt een overvloed aan vreugde en vervulling, maar ook een scala aan verantwoordelijkheden en uitdagingen. Eén van de meest besproken, maar vaak onderschatte, aspecten van het ouderschap is de mental load. Deze onzichtbare last heeft een enorme impact...

Leuke en makkelijke traktaties

Hieperdepiep hoera! Je kind is jarig en dat is natuurlijk altijd feest. Als je creatief bent en het leuk vindt om te knutselen, dan is een traktatie bedenken en het maken ervan ook een feest. Maar als je niet zo crea bent, even geen inspiratie hebt of weinig tijd om...

Waarom is spelen op de buik voor baby’s belangrijk?

Regelmatig kom ik als kinderfysiotherapeut bij ouders op huisbezoek en merk ik dat baby’s te weinig op hun buik worden gelegd als ze wakker zijn. Sinds een tijdje geldt de regel dat baby’s niet meer op hun buik of in zijligging in bed neergelegd mogen worden om te...

Hoe je wél antwoord krijgt op ‘Hoe was je dag?’

“Hoe was het?”. “Goed.” “Wat heb je allemaal gedaan?”. “Vanalles.” Dit zijn de volledige notulen van het gesprek tussen mij en één van de Zoons op een doordeweekse avond, als we thuis komen na school en werk. Ik heb de jongens een hele dag gemist en ben razend...

Waarom een Citybox een aanwinst is voor elke wijk

In veel buurten is er behoefte aan veilige, leuke en toegankelijke plekken waar mensen samen kunnen komen en bewegen. De Citybox, een sportkooi van het Nederlandse bedrijf IJslander, speelt hier perfect op in. Deze sportkooi is speciaal ontworpen om sporten mogelijk...

Als je jezelf ooit hebt betrapt al hallucinerend bij een negatieve zwangerschapstest, dan weet je alles over de bitterzoete ervaring van het proberen zwanger te geraken. Niet wetend of en wanneer je droom werkelijkheid wordt, kan een ware marteling zijn. En hoe langer het duurt, des te meer frustraties die kunnen opborrelen. Deze periode kan genoeg zijn om je als rationele vrouw naar de rand van de waanzin te drijven. Voordat je het weet, wordt je leven beheerst door je menstruatiecyclus en ben je verslaafd aan zwangerschapstesten.

Verslaafd raken en detoxen

In een wereld waarin we zijn gestopt met het kopen van kranten omdat we het nieuws online te lezen krijgen, is het geen verrassing dat we graag worden verleid door die witte plastic sticks die beloven de toekomst sneller te voorspellen dan ons eigen lichaam. Maar voor je het weet, doe je steeds vaker een vroege zwangerschapstest en plas je vaker op deze sticks dan dat je je meldingen op je Facebook-pagina controleert. Wees gerust, als je dit allemaal bekend in de oren klinkt, dan ben je zeker niet de enige!

Hieronder vind je 7 signalen die je vertellen dat je verslaafd aan zwangerschapstesten bent. Als je merkt dat je een van deze gedragingen vertoond, kan het tijd zijn om een detox-kuur te volgen.

1. De indrooglijn verschijnt niet

Ondanks de duidelijke afwezigheid van een positieve lijn, blijf je turen naar de lege, witte ruimte alsof je, net als de Boeddha, de indrooglijn zou kunnen oproepen door de kracht van het denken. Als de lijn niet verschijnt, vraag je je af of het misschien te wijten is aan het licht is (zelfs al je bij een raam). Je gaat dus maar voor elk raam en onder elk licht in het huis de zwangerschapstest checken. Toch verschijnt de lijn niet.

2. De hallucinatie

Je doet een zwangerschapstest, maar zelfs al heb je de test voor elk raam en onder elk licht in huis gecontroleerd, er verschijnt absoluut geen lijn. Maar wacht even, zou dat toch geen lijn kunnen zijn? Vervolgens stel je jezelf nogmaals de vraag of het een lijn zou kunnen zijn. En dan ben je het zeker. Het zou een lijn kunnen zijn. Vooral als je je hoofd op een bepaalde manier houdt, lijkt wat je ziet een beetje op een lijn. Je kijkt een paar seconden weg en dan opnieuw. Maar neen, geen positieve lijn te zien.

Laat maar. Hoewel je zeker weet dat wat je ziet een lijn zou kunnen zijn. Dit duurt ongeveer zo’n 40 minuten, voordat je de test aan de kant gooit.

3. Het wegmoffelen van bewijs

Net als iemand die verslaafd is aan alcohol en daarbij zijn of haar lege flessen probeert te verstoppen, heb je ongetwijfeld een aantal zakken zwangerschapstests goed verborgen onderaan de prullenbak zodat je wederhelft geen bewijs kan zien van de volledige omvang van je testgewoonte.

4. Het uit elkaar halen van de test

Ondanks het feit dat het vakje waar de positieve indrooglijn verschijnt net zo helder is als het daglicht, overtuig je jezelf dat het licht dat op het doorzichtige plastic dat het vakje bedekt, jou belemmerd om de positieve lijn te zien. Om het zekere voor het onzekere te nemen, haal je de test uit elkaar… om uiteraard te ontdekken dat er nog steeds geen lijn is.

5. Het opnieuw doorsnuffelen van de prullenbak

Je weet dat het slecht met je gaat als je prullenbak uitpuilt met verpakkingen van zwangerschapstesten en gebruikte sticks. Maar het wordt nog erger als je vindt dat je die testen nogmaals moet bekijken. Je weet maar nooit! Misschien zag je iets over het hoofd? Dus voor de zekerheid start je de klus opnieuw.

6. Verslaafd aan zwangerschapstesten: Google wordt je beste vriend

Je merkt dat je zinnen en sleutelwoorden begint in te tikken op Google zoals: ‘vals negatief’, ‘het vroegste moment om een positief zwangerschapstestresultaat te krijgen?’ en ‘kan een positieve lijn ook grijs zijn?’. Wat alvast een grote opluchting is, is in ieder geval het feit dat om het even welke vraag je ook stelt, iemand je altijd al is voor geweest.

7. Ruime testvoorraad

Zoals de meeste verslavingen, kan het verslaafd zijn aan zwangerschapstesten een dure kwestie zijn. Als je bang bent dat je apotheker zich vragen begint te stellen en je al alle apotheken in de buurt bent langsgeweest, begin je andere winkels te doorzoeken voor de koop-één-krijg-één-gratis aanbiedingen of voor minstens aanzienlijke besparingen op multi-packs. Het enige probleem is dat je geen geld bespaart, maar dat je twee keer zoveel testen mee naar huis neemt.