Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Veel stellen die zwanger willen worden, weten niet dat er zoiets bestaat als een kinderwensspreekuur. De naam verklapt het eigenlijk al, het is een spreekuur waarin de kinderwens wordt besproken. Tijdens het spreekuur krijgen stellen advies van een verloskundige met betrekking tot zwanger worden en krijgen stellen de gelegenheid om allerlei vragen te stellen.

Voor wie?

Een kinderwensspreekuur is voor iedereen toegankelijk die denkt aan het krijgen van kinderen. Er komen stellen die al enige tijd bezig zijn met zwanger worden en willen weten of er nog acties zijn die ze kunnen ondernemen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Ook komen er stellen die er nog niet uit zijn of ze wel of niet willen beginnen aan een zwangerschap. Een gesprek met een verloskundige kan helpen bij het maken van een beslissing. Maar de grootste groep mensen die er komen, zijn mensen die besloten hebben om proberen zwanger te raken en vragen hebben over de zwangerschap.

Wat is het kinderwensspreekuur?

In het kinderwensspreekuur komt met name aan bod hoe je gezond kan leven, niet alleen voor maar ook tijdens de zwangerschap. Een man en een vrouw met een gezonde levensstijl hebben meer kans om zwanger te raken. In het spreekuur staat het advies centraal om gezond te leven, om de kans op een zwangerschap én op een gezond kind te vergroten.

Welke onderwerpen worden er besproken?

Tijdens het kinderspreekuur krijg je als mogelijk aanstaande ouders de gelegenheid om allerlei vragen af te vuren. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

En ook vragen die afwijken van bovenstaande onderwerpen zijn vrij om te stellen. Leg je angsten en twijfels gerust op tafel, daar is dit spreekuur voor bedoeld.

Voorbereiden op het kinderwensspreekuur

Veel ouders gaan naar het kinderwensspreekuur en zien wel wat er op hen afkomt. Een begrijpelijke strategie, maar niet altijd de meest verstandige. De kans is groot dat je dan wordt overladen met informatie en na het spreekuur pas echt de vragen komen. Bereid je dus al vast voor, zet wat vragen op papier, zodat je met gerichte antwoorden naar huis gaat. Meestal neemt de verloskundige een vragenlijst af tijdens het spreekuur. Voor het spreekuur heb je zelf ook de mogelijkheid om alvast een vragenlijst in te vullen op www.zwangerwijzer.nl. In deze vragenlijst staan onder andere vragen over erfelijke ziekten in de familie en vragen over je leefstijl. Print het uit en neem het mee naar de afspraak, of mail het al voor de afspraak door. Dat scheelt weer tijd en blijft er mogelijk meer tijd over om andere belangrijke zaken te bespreken.

Als zwanger worden niet lukt

Als het zwanger worden niet lukt, zal de verloskundige aanvullende vragen stellen. Deze kunnen ook betrekking hebben op het seksleven en mogelijk seksueel misbruik/geweld in het verleden. Wanneer hier sprake van is, zullen dit moeilijke onderwerpen zijn. Het is wel belangrijk om hier zo open en eerlijk over te zijn, zodat de juiste hulp ingeschakeld kan worden.

In de meeste gevallen gaan ouders één keer naar een kinderwensspreekuur. Maar soms is het nodig om terug te komen als de verloskundige informatie wil opvragen, of je moet bijvoorbeeld bloed prikken bij een huisarts. Dan komen stellen vaak weer terug. En als stellen al een poos bezig zijn met zwanger worden, kan de verloskundige adviseren om naar de huisarts te gaan, zodat er verder onderzoek gedaan kan worden.

Vergoeding

Of een kinderwensspreekuur vergoed wordt, is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Als je dit zeker wil weten, neem dan contact op met de zorgverzekeraar. Het consult duurt ongeveer een halfuur tot een uur. Verloskundigen hanteren verschillende tarieven, vraag dit na bij de verloskundige waar je een afspraak wilt maken.

Je mag alleen komen op het spreekuur, maar het beste is om met partner te komen. Wellicht kan je niet alle vragen beantwoorden die betrekking hebben op je partner. Daarnaast horen twee paar oren altijd meer dan één paar. Het kinderwensspreekuur is een mooie start om samen aan het avontuur ouderschap te beginnen.