Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Veel stellen die zwanger willen worden, weten niet dat er zoiets bestaat als een kinderwensspreekuur. De naam verklapt het eigenlijk al, het is een spreekuur waarin de kinderwens wordt besproken. Tijdens het spreekuur krijgen stellen advies van een verloskundige met betrekking tot zwanger worden en krijgen stellen de gelegenheid om allerlei vragen te stellen.

Voor wie?

Een kinderwensspreekuur is voor iedereen toegankelijk die denkt aan het krijgen van kinderen. Er komen stellen die al enige tijd bezig zijn met zwanger worden en willen weten of er nog acties zijn die ze kunnen ondernemen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Ook komen er stellen die er nog niet uit zijn of ze wel of niet willen beginnen aan een zwangerschap. Een gesprek met een verloskundige kan helpen bij het maken van een beslissing. Maar de grootste groep mensen die er komen, zijn mensen die besloten hebben om proberen zwanger te raken en vragen hebben over de zwangerschap.

Wat is het kinderwensspreekuur?

In het kinderwensspreekuur komt met name aan bod hoe je gezond kan leven, niet alleen voor maar ook tijdens de zwangerschap. Een man en een vrouw met een gezonde levensstijl hebben meer kans om zwanger te raken. In het spreekuur staat het advies centraal om gezond te leven, om de kans op een zwangerschap én op een gezond kind te vergroten.

Welke onderwerpen worden er besproken?

Tijdens het kinderspreekuur krijg je als mogelijk aanstaande ouders de gelegenheid om allerlei vragen af te vuren. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

En ook vragen die afwijken van bovenstaande onderwerpen zijn vrij om te stellen. Leg je angsten en twijfels gerust op tafel, daar is dit spreekuur voor bedoeld.

Voorbereiden op het kinderwensspreekuur

Veel ouders gaan naar het kinderwensspreekuur en zien wel wat er op hen afkomt. Een begrijpelijke strategie, maar niet altijd de meest verstandige. De kans is groot dat je dan wordt overladen met informatie en na het spreekuur pas echt de vragen komen. Bereid je dus al vast voor, zet wat vragen op papier, zodat je met gerichte antwoorden naar huis gaat. Meestal neemt de verloskundige een vragenlijst af tijdens het spreekuur. Voor het spreekuur heb je zelf ook de mogelijkheid om alvast een vragenlijst in te vullen op www.zwangerwijzer.nl. In deze vragenlijst staan onder andere vragen over erfelijke ziekten in de familie en vragen over je leefstijl. Print het uit en neem het mee naar de afspraak, of mail het al voor de afspraak door. Dat scheelt weer tijd en blijft er mogelijk meer tijd over om andere belangrijke zaken te bespreken.

Als zwanger worden niet lukt

Als het zwanger worden niet lukt, zal de verloskundige aanvullende vragen stellen. Deze kunnen ook betrekking hebben op het seksleven en mogelijk seksueel misbruik/geweld in het verleden. Wanneer hier sprake van is, zullen dit moeilijke onderwerpen zijn. Het is wel belangrijk om hier zo open en eerlijk over te zijn, zodat de juiste hulp ingeschakeld kan worden.

In de meeste gevallen gaan ouders één keer naar een kinderwensspreekuur. Maar soms is het nodig om terug te komen als de verloskundige informatie wil opvragen, of je moet bijvoorbeeld bloed prikken bij een huisarts. Dan komen stellen vaak weer terug. En als stellen al een poos bezig zijn met zwanger worden, kan de verloskundige adviseren om naar de huisarts te gaan, zodat er verder onderzoek gedaan kan worden.

Vergoeding

Of een kinderwensspreekuur vergoed wordt, is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Als je dit zeker wil weten, neem dan contact op met de zorgverzekeraar. Het consult duurt ongeveer een halfuur tot een uur. Verloskundigen hanteren verschillende tarieven, vraag dit na bij de verloskundige waar je een afspraak wilt maken.

Je mag alleen komen op het spreekuur, maar het beste is om met partner te komen. Wellicht kan je niet alle vragen beantwoorden die betrekking hebben op je partner. Daarnaast horen twee paar oren altijd meer dan één paar. Het kinderwensspreekuur is een mooie start om samen aan het avontuur ouderschap te beginnen.