10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Veel stellen die zwanger willen worden, weten niet dat er zoiets bestaat als een kinderwensspreekuur. De naam verklapt het eigenlijk al, het is een spreekuur waarin de kinderwens wordt besproken. Tijdens het spreekuur krijgen stellen advies van een verloskundige met betrekking tot zwanger worden en krijgen stellen de gelegenheid om allerlei vragen te stellen.

Voor wie?

Een kinderwensspreekuur is voor iedereen toegankelijk die denkt aan het krijgen van kinderen. Er komen stellen die al enige tijd bezig zijn met zwanger worden en willen weten of er nog acties zijn die ze kunnen ondernemen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Ook komen er stellen die er nog niet uit zijn of ze wel of niet willen beginnen aan een zwangerschap. Een gesprek met een verloskundige kan helpen bij het maken van een beslissing. Maar de grootste groep mensen die er komen, zijn mensen die besloten hebben om proberen zwanger te raken en vragen hebben over de zwangerschap.

Wat is het kinderwensspreekuur?

In het kinderwensspreekuur komt met name aan bod hoe je gezond kan leven, niet alleen voor maar ook tijdens de zwangerschap. Een man en een vrouw met een gezonde levensstijl hebben meer kans om zwanger te raken. In het spreekuur staat het advies centraal om gezond te leven, om de kans op een zwangerschap én op een gezond kind te vergroten.

Welke onderwerpen worden er besproken?

Tijdens het kinderspreekuur krijg je als mogelijk aanstaande ouders de gelegenheid om allerlei vragen af te vuren. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

En ook vragen die afwijken van bovenstaande onderwerpen zijn vrij om te stellen. Leg je angsten en twijfels gerust op tafel, daar is dit spreekuur voor bedoeld.

Voorbereiden op het kinderwensspreekuur

Veel ouders gaan naar het kinderwensspreekuur en zien wel wat er op hen afkomt. Een begrijpelijke strategie, maar niet altijd de meest verstandige. De kans is groot dat je dan wordt overladen met informatie en na het spreekuur pas echt de vragen komen. Bereid je dus al vast voor, zet wat vragen op papier, zodat je met gerichte antwoorden naar huis gaat. Meestal neemt de verloskundige een vragenlijst af tijdens het spreekuur. Voor het spreekuur heb je zelf ook de mogelijkheid om alvast een vragenlijst in te vullen op www.zwangerwijzer.nl. In deze vragenlijst staan onder andere vragen over erfelijke ziekten in de familie en vragen over je leefstijl. Print het uit en neem het mee naar de afspraak, of mail het al voor de afspraak door. Dat scheelt weer tijd en blijft er mogelijk meer tijd over om andere belangrijke zaken te bespreken.

Als zwanger worden niet lukt

Als het zwanger worden niet lukt, zal de verloskundige aanvullende vragen stellen. Deze kunnen ook betrekking hebben op het seksleven en mogelijk seksueel misbruik/geweld in het verleden. Wanneer hier sprake van is, zullen dit moeilijke onderwerpen zijn. Het is wel belangrijk om hier zo open en eerlijk over te zijn, zodat de juiste hulp ingeschakeld kan worden.

In de meeste gevallen gaan ouders één keer naar een kinderwensspreekuur. Maar soms is het nodig om terug te komen als de verloskundige informatie wil opvragen, of je moet bijvoorbeeld bloed prikken bij een huisarts. Dan komen stellen vaak weer terug. En als stellen al een poos bezig zijn met zwanger worden, kan de verloskundige adviseren om naar de huisarts te gaan, zodat er verder onderzoek gedaan kan worden.

Vergoeding

Of een kinderwensspreekuur vergoed wordt, is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Als je dit zeker wil weten, neem dan contact op met de zorgverzekeraar. Het consult duurt ongeveer een halfuur tot een uur. Verloskundigen hanteren verschillende tarieven, vraag dit na bij de verloskundige waar je een afspraak wilt maken.

Je mag alleen komen op het spreekuur, maar het beste is om met partner te komen. Wellicht kan je niet alle vragen beantwoorden die betrekking hebben op je partner. Daarnaast horen twee paar oren altijd meer dan één paar. Het kinderwensspreekuur is een mooie start om samen aan het avontuur ouderschap te beginnen.