Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het is voor de meeste ouders een bekend tafereel: kinderen die ’s middags uit school komen hebben vaak enorm trek! Ook al hebben ze enkele uren eerder een paar voedzame volkoren boterhammen soldaat gemaakt, het leren en buitenspelen maakt blijkbaar hongerig! Voor je er erg in hebt grijpen ze weer naar de koek- of snoeptrommel, net nu je je had voorgenomen om voor wat gezonde en lekkere tussendoortjes voor na schooltijd te zorgen.
Een nieuwe aanpak
Kinderen hebben vaak zin om wat te eten, zeker tussendoor. Dat is helemaal niet zo gek, want naast een druk school- en sociaal leven zijn ze ook nog eens flink aan het groeien. Dat kost veel energie. Als ouder wil je je kinderen graag gezond laten eten, maar als je daar niet heel bewust mee bezig bent, loop je de kans dat ze tussendoor ongemerkt veel “snacken”. Een koekje of snoepje is eigenlijk gemaksvoedsel. Je hoeft alleen het pak open te maken en het is voorhanden. Bovendien loop je zo de minste kans op gezeur, want er zijn weinig mensen te vinden die er niet van houden. Toch zijn deze tussendoortjes niet echt voedzaam te noemen. Het eerste koekje is nog niet op of je kind vraagt of het er nog één mag. Daarom is het een goed idee om er eens rustig voor te gaan zitten en na te denken hoe je dit anders aan kunt pakken.
Fruit
Je zou met je kind kunnen afspreken dat het voortaan eerst een stuk fruit eet, voordat het een koekje of snoepje mag. Je kunt een appel zo uit het vuistje eten, maar het ziet er natuurlijk veel gezelliger uit als het fruit in een schaaltje geserveerd wordt. Zo kun je een aantal fruitsoorten combineren. Het stilt de grootste trek, waardoor de kans groot is dat er niet meteen om een tweede koekje wordt gevraagd.
Noten, zaden en pitten
Een voedzaam alternatief is om een kind een schaaltje met noten en pitten te geven. Cashewnoten, walnoten, zonnebloem- en pompoenpitten laten zich eenvoudig combineren. Wanneer je er een klein handje rozijnen bij doet, heb je toch een zoete smaak. Het is ook leuk om met noten, pitten, havermout en bijvoorbeeld honing of agavesiroop zelf mueslireepjes te maken. Op internet zijn talloze leuke recepten te vinden. Dat vergt wel enige voorbereiding, maar je kunt veel tegelijk maken. In de koelkast blijft dit aardig wat dagen goed. Het is ook leuk om mee te geven naar school als “tienuurtje”. Maar pas op! Het kan zomaar zijn dat je kind allergisch is van noten.
Heel leuk is het wanneer kinderen zelf betrokken zijn bij het maken van iets lekkers. Je zou samen koekjes kunnen bakken en deze kunnen vullen met een deel van de ingrediënten van de eerder genoemde reepjes. Maak bijvoorbeeld een deeg voor zandkoekjes. In plaats van suiker kun je agavesiroop gebruiken. Experimenteer met de hoeveelheid, want vaak kun je met veel minder toe dan in het recept vermeld staat. Aan het eind van het kneedproces voeg je rozijnen, walnoten of iets anders naar keuze toe. Op deze manier heb je toch een koekje, maar wel een gezondere variant.
Schaal vol groenten
Een andere, heel eenvoudige manier om je kind gezonde tussendoortjes te laten eten is door groenten te serveren. Dit kun je meteen uit school doen, maar het is ook heel geschikt vlak voor het avondeten. Dat is vaak een kritiek moment in een druk gezin. Het avondeten moet bereid worden, terwijl de kinderen er over het algemeen niet vrolijker op worden omdat ze moe zijn en willen eten. Als je de groenten gezellig opdient, zul je versteld staan hoe makkelijk ze eten. En je slaat bovendien twee vliegen in één klap, want ze hebben ook meteen de broodnodige vitamines binnen. Je kunt bijvoorbeeld rond half vijf een grote schaal op tafel zetten met daarop stukjes komkommer, paprika (in drie kleuren!), worteltjes, tomaat en wat je verder in huis hebt. Wanneer je alles in reepjes snijdt, ziet het er helemaal aantrekkelijk uit. Je kunt zelfs nog een klein dipsausje erbij zetten, al maakt dat het geheel natuurlijk wel wat minder gezond. Probeer van de groenteschotel een gewoonte te maken, zodat je zelf je handen vrij hebt om het avondeten vlot te kunnen bereiden.
Borreltijd
Eén keer per week kun je kleine hapjes maken, bijvoorbeeld op vrijdag om het weekend in te luiden. Je maakt dan een soort “borrelplankje” voor de kinderen met blokjes kaas, stukjes worst en olijven. Misschien nog wat crackertjes met humus of tapenade erbij. Kinderen eten vaak beter als ze zelf kunnen kiezen en spelenderwijs leren ze verschillende smaken kennen.
Zo zie je dat je met relatief weinig moeite verantwoorde en vooral lekkere tussendoortjes kunt maken voor je hongerige kinderen na schooltijd. Voor je het weet is een gewoonte ontstaan die het hele gezin niet meer kan missen. Eenvoudig, gezond en vooral heerlijk!