Mama, Zwanger

Lekker slapen tijdens je zwangerschap: hoe doe je dat?

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Door de dag heen zit je vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je  – zeker de eerste maanden – flink misselijk. Je bent blij als je ’s avonds in bed ligt, zodat je even lekker kunt bijslapen. Ha! Dat had je gedacht! Slapen tijdens de zwangerschap is namelijk geen feestje. Ik deel vandaag mijn tips voor lekker slapen tijdens de zwangerschap met jullie.

Lekker slapen tijdens de zwangerschap tip 1: Lang leve het voedingskussen

Die gekke grote worst was mijn beste vriend toen ik een dikke buik kreeg. Ik wikkelde mezelf er helemaal omheen, zodat mijn benen lekker lagen en ik wat steun had voor mijn buik. Het nadeel was dat als ik van zij wilde veranderen, ik die hele worst weer mee moest slepen. Uiteindelijk legde ik aan de andere kant een kleiner kussen, zodat ik de hele nacht van links naar rechts kon draaien en steeds een zachte landing had. Je leest vaak dat het niet goed is om op je rug te slapen tijdens de zwangerschap, omdat dit de toevoer van voedingsstoffen naar je kindje belemmert en het allerlei klachten kan veroorzaken.  Geen paniek als je een keer op je rug wakker wordt, voor even kan dit echt geen kwaad. Door jezelf te omringen met kussens kun je jezelf in een zijligging plaatsen, zodat je minder gauw op je rug rolt.

Tip 2: Rennie to the rescue

Brandend maagzuur: pas als je het krijgt weet je wat het is. En het is niet relaxed om ’s nachts wakker te worden met het gevoel dat je slokdarm in brand staat. Dus standaard een doosje rennies naast je bed,  zodat je weer verder kunt slapen tussen je stapel kussens

Tip 3: Niet teveel drinken voor je gaat slapen tijdens de zwangerschap

Ik dronk vanaf 2 uur voor ik naar bed ging niks meer. Want áls ik dan eindelijk sliep, werd ik om de haverklap gewekt door een vaag zeurend gevoel. Harde buiken? Kramp? Oh nee hè, weer plassen. Zucht. Als je net als ik slechts één wc hebt die ook nog eens beneden is, haalt dit je elke keer weer uit je slaap. Ik heb ook vaker gelezen over een emmertje op de slaapkamer, maar dat ging mij persoonlijk net weer wat te ver. En sowieso: hurken met die dikke buik en zelf weer proberen overeind te komen? Dat zou bij mij echt slapstick worden 😉

Lekker slapen tijdens de zwangerschap tip 4: Relax!

Ga nog even lekker douchen of in bad voor je tussen de lakens duikt. Zorg dat je ontspannen ligt, met lekker veel kussens. Lees een fijn boek of luister naar muziek

Tip 5: Ochtendslaapjes zijn erg lekker

Bij mij waren de nachten vaak kort en onrustig, maar ’s ochtends van 8 tot 12 sliep ik als een roos. Op een gegeven moment plande ik mijn afspraken ook zo, dat ik mijn ochtendslaapje kon meepikken. Hetzelfde geldt voor een middagdutje: als het kan, gewoon aan toegeven, elk uurtje slaap is tenslotte meegenomen! 😉

Meer tips om ook na de bevalling beter te slapen lees je hier 

Heb jij nog goede slaaptips voor tijdens de zwangerschap?

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

4 Reacties

 • Avatar
  Reageer Vlijtig Liesje januari 26, 2016 at 11:02

  Helaas geen tips. Ik herinner me dat ik het zo miste om op mijn buik te slapen.

  • Avatar
   Reageer Margot januari 26, 2016 at 14:39

   O ja, ik ook! Is me overigens wel gelukt toen mijn buik nog niet zó enorm dik was. Daar gebruikte ik ook het voedingskussen voor, haha!

 • Avatar
  Reageer Esther januari 26, 2016 at 11:30

  Als je geen last van je benen hebt kan je ook een zachte nekrol onder je buik leggen als je op je zij ligt. Makkelijker met omdraaien!

  • Avatar
   Reageer Margot januari 26, 2016 at 14:40

   Goeie aanvulling, dank je wel Esther!

  Plaats een reactie