*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: ‘Kerstdiner op school’. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde categorie, geloof ik. Ik vind het enerzijds heel leuk, maar in een drukke maand maak ik dan het liefst iets dat weinig tijd kost.

Hoe dan ook: december is een drukke maand en ik kan me voorstellen dat je – zeker als je meer dan één kind op de basisschool hebt – enigszins druk voelt bij het idee ook nog iets leuks te moeten maken van een fruitspies of een worstenbroodje in kerstboomvorm. Maar voordat je meteen vlekken in je nek krijgt van dergelijke aankondigingen: lees onze tips hoe je stressvrij het kerstdiner op school in gaat.

1. Kies als eerste

Bij ons op school schrijven de leerkrachten gerechten op losse briefjes die je kunt pakken, misschien werkt het bij jullie zo dat je je naam achter een gerecht moet zetten. Hoe dan ook: zet je wekker iets eerder en kom op tijd, zodat je als een van de eersten iets kunt kiezen van de lijst. Zo heb je alle keus en kun je iets uitzoeken wat voor jou makkelijk is om te maken (of te kopen) en wat je ook leuk vindt.

worstjes-in-bladerdeeg-maken-voor-kerstdiner-op-school

2. Kies voor makkelijk

Heb je net als ik weinig tijd (of zin) om lang bezig te zijn met een creatief of ingewikkeld hapje? Kies iets makkelijks, iets dat je kant-en-klaar kunt kopen (en in kerstsfeer kunt pimpen en/of maak iets wat je al eerder hebt gemaakt. Heb je nog nooit linksgedraaide worstjes in rechtsgedraaide bladerdeegvormpjes gemaakt? Kies dan de poffertjes van het lijstje en maak daar wat leuks van.

Je kunt simpele of saaie hapjes in een handomdraai omtoveren in gezellige kersthapjes, enkele voorbeelden:

  • Snijd komkommers in repen van klein naar groot en rijg ze aan een spiesje zodat er een kerstboom ontstaat met een minitomaatje als piek;
  • Teken op kartonnen bekertjes het gezichtje van een sneeuwpop en vul ze met popcorn. Geef de sneeuwpoppetjes er een sjaaltje bij van pijpenragers of een stukje lint;
  • Steek sterretjes kaas uit met een uitsteekvormpje en spies deze op een soepstengel of een zoute stengel/pepsel;
  • Boterhammen met pasta, jam of kaas kun je ook leuk uitsnijden met een uitsteekvormpje in de vorm van een ster, rendier, sneeuwpop of kerstboom;
  • Maak Rudolphjes van mandarijntjes! Geef ze wiebeloogjes, knip geweitjes van bruin papier en geef ze een rood neusje met een rode stift. Presenteer ze op een dienblad in de vorm van een kerstboom et voila;
  • Presentatie is everything, wat je ook maakt of koopt, je kunt het feestelijk presenteren. Zie punt 6.kerstdiner op school - kerstboom van mandarijnen

3. Alle kinderen hetzelfde

Heb je meerdere kinderen op school? Zorg ervoor dat je voor alle kinderen hetzelfde kunt maken, in plaats van drie verschillende dingen. Honderd appelflapjes of fruitspiesjes maken is misschien heel saai, maar het is wel makkelijk qua inkoop en het scheelt je echt heel veel tijd.

Het kerstdiner op school

4. Maak het zelf, zonder de kinderen

Tuurlijk, hartstikke leuk idee om de hapjes samen met je kind(eren) te maken. Maar verstandiger (en sneller, sorry lieverds) is het om dat gewoon in je eentje te doen. Bij voorkeur als ze in bed liggen. In alle rust. Dan kan er minder mis gaan en komt het waarschijnlijk wél op tijd af. In de kerstvakantie is er weer tijd om samen te bakken en te koken.

5. Kant-en-klaar

Echt geen talent, zin, tijd? Kies iets wat je kant-en-klaar kunt kopen. Kinderen zitten ook niet echt te wachten op iets ingewikkelds culinairs, en als je het leuk presenteert, is er niemand die daar over valt. Zie het volgende punt.

poffertjes-versierd-voor-kerst-diner-op-school

6. Maak het kerstdiner op school feestelijk

Wat je ook zelf maakt of zelf koopt, zorg voor een feestelijke presentatie. Steek hier en daar prikkertjes met kerstversiering in de worstenbroodjes, gebruik kerstuitsteekvormpjes voor kaas en komkommer, leg het feestelijk op een schaal in de vorm van een kerstboom en leef je uit met aluminiumfolie en kerstservetjes. En lampjes, ook leuk! Vaak zijn dit soort dingetjes voor een prikkie te koop bij Action, Xenos, Wibra of Hema.

7. Meer inspiratie voor het kerstdiner op school

Heb je geen idee wat je moet maken van de fruitspiesjes, het toetje, de rauwkost of de kerstkoekjes? Voor inspiratie voor leuke kersthapjes, of je nu iets zoets moet maken of iets leuks wilt maken van boterhammetjes, check ons Pinterestbord met kersthapjes voor kinderen.

Succes en vooral heel veel plezier gewenst met het maken (of kopen) en versieren van jouw gerechtje voor het kerstdiner op school. En kijk eens naar het gezicht van je zoon of dochter als het allemaal in de klas staat, dan is alles toch de moeite waard geweest…

het gezicht van je kind bij het kerstdiner op school