Tips om je huis koel te houden tijdens de zomer

Redactie - 29-06-2020
vrouw-verfrissend-voor-een-elektrische-ventilator

We weten allemaal hoe heet de zomers in Nederland kunnen zijn tegenwoordig. Het aantal tropische dagen lijkt alsmaar toe te nemen. Steeds vaker hebben we te maken met een hittegolf. Groot en klein ervaart de warmte vaak als belastend. Een te grote hitte in huis belemmert je in je functioneren overdag en in je slaap ´s nachts. Een koel huis is belangrijk voor jou als ouder, want er wordt steeds een beroep op je gedaan en je moet klaarstaan voor jouw gezin, ongeacht het warme weer.

Voor ieder huishouden is het verstandig om eens te kijken hoe je de woning zo koel mogelijk houdt tijdens de warme zomerdagen. Zeker nu ook steeds meer mensen te maken hebben gehad met de noodzaak om thuis te werken en het gemak hebben ontdekt van thuiswerk. Veel woonomstandigheden blijken evenwel niet zo optimaal te zijn als zou moeten tijdens de warme zomerdagen. Veel mensen hebben er dan ook belang bij om wat extra aandacht hieraan te geven. Hier volgen wat nuttige tips om de koelte in huis beter te bewaren.

Zorg voor een goede ventilatie in huis

Ventilatie speelt een grote rol bij een aangenaam binnenklimaat. Met een goede ventilatie voorkom je dat het benauwd binnen wordt. Door de stroming van lucht voelt het vaak meteen een stuk prettiger aan in huis. Het zorgt er ook voor dat de opgebouwde warmte het huis eerder kan verlaten. Bovendien is regelmatig ververste lucht ook goed voor je gezondheid. Veel moderne huizen beschikken over een ingebouwd ventilatiesysteem. Zo kun je hiermee je huis beter af laten koelen als het buiten kouder wordt dan binnen. In de avond van een warme zomerdag kun je eenvoudig de regelaar een standje hoger zetten en de warme lucht binnen maakt in heel het huis sneller plaats voor de koelere buitenlucht. Anders kun je natuurlijk ook altijd de ramen open zetten en liefst tegen elkaar in, zodat er een goede luchtstroom ontstaat voor een optimale ventilatie.

Houd de luchtvochtigheid op peil

Voor een goed binnenklimaat is het nodig om te zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis. Vochtige lucht zorgt ervoor dat het minder warm aanvoelt in huis. Hiervoor kun je gebruik maken van luchtbevochtigers, maar je kunt ook eenvoudig een aantal waterbakjes in de kamer neerzetten om de luchtvochtigheid beter te kunnen regelen. In combinatie met een ventilator wordt het water nog sneller verdampt. Zo kun je een bakje ijswater voor de ventilator plaatsen, wat onmiddellijk voor een aangename koelte zorgt.

Plaats een mobiel apparaat voor betere luchtkoeling

Soms is een ventilator niet afdoende en wens je ook tijdens de warme zomerdagen een koel huis, zodat je minder last hebt van de warmte. Dan is het misschien wel tijd om een airco aan te schaffen. Een airconditioner koelt de lucht op efficiënte wijze. Je bent daardoor niet langer afhankelijk van de temperatuur buiten om de temperatuur binnen te kunnen regelen. Behalve een mobiele airco kun je ook een air cooler aanschaffen om een ruimte extra te kunnen koelen. Een air cooler verbruikt minder stroom dan een mobiele airco en is ook voordeliger in de aanschaf. Daar staat tegenover dat de werking minder is. Je kunt het vergelijken met een ventilator met meerdere standen en met een oscillerende beweging voor een betere luchtverplaatsing. Een air cooler heeft als extra een ingebouwd of uitneembaar waterreservoir, waardoor het tevens functioneert als luchtbevochtiger. Het is mogelijk om in het waterreservoir extra koelelementen te plaatsen, zodat er nog koudere lucht wordt uitgeblazen. Verder kan voor een optimaal binnenklimaat een in huis aangelegde airconditioning uitkomst bieden. Hierdoor kan het gehele huis beter van koele lucht worden voorzien.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Meer Voor Mama's in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. Dit zijn specialisten op het gebied van onder andere gezondheid, opvoeding, veiligheid, ontwikkeling, reizen, voeding en entertainment.
lees meer blog's van Redactie

Ook veel gelezen:
Social
Partners