Nu we meer thuis zijn maken we het enerzijds gezelliger en anderzijds functioneler voor het thuiswerken. Maar het is ook belangrijk dat je zorgt voor een gezonde omgeving. Bijvoorbeeld door een goede luchtkwaliteit in je huis en op je werkplek. Schone lucht in huis zorgt voor een betere concentratie, hogere productiviteit, je slaapt beter en je wordt minder snel ziek. We gingen het testen en namen zelf de proef op de som met de Blue Pure 221 luchtreiniger. Lees snel verder om te weten waarom een luchtreiniger het overwegen waard is.

Waarom is schone lucht in huis belangrijk?

Van de 24 uur per dag breng je gemiddeld 20 uur binnen door, waarvan de helft ongeveer in je eigen huis. In coronatijd is dat ongetwijfeld nog meer. In alle ruimtes waar we zijn, thuis, school, kantoor, moet de luchtkwaliteit goed zijn. Maar frisse lucht is niet overal vanzelfsprekend. En daar kun je ziek van worden. Het heeft vooral effect op de longen. Daarom is het belangrijk dat de lucht die je binnen inademt gezond is. Zorg voor schone lucht in huis.

Onderzoek naar schone lucht en luchtreiniging

Uit onderzoek dat is uitgevoerd door Multiscope in opdracht van Blueair, specialist in luchtreiniging, blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders (54%) door corona bewuster bezig is met de kwaliteit van lucht in huis. Steeds meer mensen overwegen dan ook om een luchtreiniger te kopen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren en om te zorgen voor schone lucht in huis. Dit zijn 6 belangrijke redenen om een luchtreiniger aan te schaffen:

1. We brengen steeds meer tijd binnenshuis door

blueair-luchtreiniger

Uit het onderzoek komt naar voren dat een vijfde van de ondervraagden meer dan 80 procent van hun tijd binnenshuis doorbrengt. Lekker kokkerellen, kaarsjes branden: we doen er van alles aan om het thuis gezellig te maken. Helaas komen er bij deze activiteiten allerlei verontreinigende gassen vrij, zoals chemicaliën.

2. Alleen een raam openzetten is niet voldoende voor schone lucht in huis

De binnenlucht is tot wel vijf keer meer vervuild dan de buitenlucht (bron: EPA). Denk hierbij aan pollen, rook, stof, schimmelsporen, virussen, bacteriën en microplastics en de huidschilfers van je huisdier. Het merendeel (91%) van de Nederlanders weet dat voldoende schone lucht in huis van invloed is op onze gezondheid. Echter, ruim twee derde (77%) denkt dat het openzetten van een raam voldoende is om de kwaliteit van lucht te verbeteren. Maar ventileren alleen biedt geen soelaas, want dit betekent dat je ook schadelijke luchtdeeltjes binnenlaat. Slechte luchtkwaliteit heeft allerlei vervelende consequenties, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en allergieën.

3. Hogere productiviteit en beter slapen met schone lucht in huis

Onderzoek van Harvard University uit 2017 toont aan dat een verbeterde luchtkwaliteit resulteert in toenemende productiviteit en een betere nachtrust en slaapkwaliteit. De meeste Nederlanders weten dat de binnenluchtkwaliteit hun slaap beïnvloedt (83%) en effect heeft op hun vermogen om te leren (78%), toch heeft slechts een op de zeven ondervraagden een luchtreiniger in huis.

4. Het oog wil ook wat

Of een luchtreiniger afbreuk doet aan je interieur? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zo is de Blue Pure 221 van Blueair compact en zijn de pre-filters verkrijgbaar in zes verschillende kleuren: voor ieder wat wils. Het Zweedse merk heeft een passie voor design, kwaliteit en duurzaamheid. Een luchtreiniger van Blueair past dus perfect binnen de look van jouw huis.

5. Luchtreinigers van Blueair zijn energiezuinig en stil

blueair-luchtreinigers-stille-luchtreiniger

Je hoeft niet bang te zijn voor een torenhoge energierekening met deze nieuwe gadget in huis, want de modellen van Blueair zijn veertig procent zuiniger dan de gemiddelde luchtreiniger. Je kunt het apparaat dus zorgeloos de hele dag zijn werk laten doen, zodat de lucht in huis 24/7 schoon is. Gelukkig doet ‘ie dat ook nog eens in stilte, zodat je ongestoord kunt werken of slapen. De vervuilende luchtdeeltjes blijven namelijk gemakkelijk aan het filter plakken, waardoor de luchtreinigers meer schone lucht in huis kunnen produceren bij lagere ventilatorsnelheden. Zodoende zijn de apparaten van Blueair minder luidruchtig en verbruiken ze minder energie.

6. Een luchtreiniger maakt je huis schoner en (nog) slimmer

Van een robotstofzuiger tot automatische verlichting: onze huizen worden steeds slimmer (en wij luier). Ook Blueair speelt in op de laatste technologische trends en heeft een aantal modellen die je kunt verbinden met je telefoon. Benieuwd wat voor effect koken of schoonmaken bijvoorbeeld heeft op de binnenlucht? Met de app kun je de luchtkwaliteit realtime volgen. Sommige luchtreinigers maken zelfs spraakbesturing mogelijk door je Amazon Alexa te gebruiken. Hoe cool is dat!

blueair-luchtreinigers

Onze ervaringen met de Blue Pure 221 van Blueair

Ook wij werken inmiddels al ruim een jaar vanuit huis. Waar ik normaal gesproken nog regelmatig op pad ging om buitenshuis te werken in mijn favoriete koffietentje, en mijn vriend onderweg was voor zijn werk naar kantoor of naar klanten, brengen ook wij nu het grootste deel van onze tijd thuis door. Een goede reden om zelf een luchtreiniger te testen voor meer schone lucht in huis!

Zelf kozen we voor een Blue Pure 221, die geschikt is voor grotere ruimtes (tot 50 m2). We hebben hem in eerste instantie in de woonkamer getest en hij staat nu in onze slaapkamer om hoofdpijn, vermoeidheid en allergieën te voorkomen. En met succes! Het is een stijlvol apparaat. Hij maakt weinig geluid en zorgt ervoor dat er minder pollen in de lucht van onze slaapkamer zweven. Goed voor de gezondheid en ideaal voor mijn hooikoorts! Ik ben er blij mee.

Dit artikel over schone lucht in huis is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.