Wil je je vinyl vloer schoonmaken en onderhouden? Het is belangrijk om vinyl vloeren in goede staat te houden, zoals bijvoorbeeld een vloer met visgraat vinyl of een egale vinyl vloer. Zorgen dat jouw visgraat vinyl vloer mooi blijft, kan op meerdere manieren. In dit artikel hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet om jouw vinylvoer schoon en mooi te houden. Een belangrijk voordeel, naast het mooi houden van de vloer, is dat bij goed schoonhouden van de vloer de levensduur aanzienlijk wordt verlengd. Dus doe je voordeel met onze praktische schoonmaaktips!

De vinyl vloer schoonmaken is erg belangrijk

Dit is natuurlijk een open deur, maar je vinyl vloer schoonmaken is erg belangrijk. Een vloer van visgraat vinyl kun je mooi houden door te voorkomen dat er zand, vuil en andere troep op komen. Vuil en zand zorgen namelijk voor een beschadiging van het bovenste gedeelte van de vinyl vloer. Door dit te voorkomen blijft de bovenlaag sterk en kan er geen vocht en vuil de vloer binnendringen.

visgraat-vinyl-vloer-schoonmaken

Slijtage van de vinylvloer voorkom je in de eerste plaats door bij de deur of entree een deurmat neer te leggen. Bezoekers of bewoners van je huis kunnen dan hun schoenen goed schoon houden en zo voorkomen dat er zand en vuil op de vloer terechtkomen. Kies voor een goede schoonloopmat, want dit type matten vangt het meeste vuil en zand op. Onderzoeken hebben aangetoond dat meer dan 90 procent van het vuil in de mat achterblijft. Nog efficiënter is het natuurlijk als je mensen bij binnenkomst vraagt hun schoenen uit te doen.

Gebruik regelmatig een stofzuiger of bezem

Komt er onverhoopt toch zand en ander vuil op de vinylvloer terecht? Dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Je wilt natuurlijk geen krassen in de vloer hebben. Zand verwijderen kun je het beste doen met een stofzuiger of bezem. Reinig de vloer grondig, zodat er geen vuiltjes achterblijven. Zo voorkom je dat er krasjes ontstaan op de toplaag van de vinylvloer.

vinyl-vloer-schoonmaken let op schoeisel

Kijk uit met bepaald schoeisel

In plaats van je vinyl vloer schoonmaken en onderhouden, helpt het ook om op te letten en preventief te handelen om een vinylvloer in visgraatmotief mooi te houden. Als er dames in het huishouden zijn, dan is het aan te raden om op te letten bij het dragen van naaldhakken. Nieuwe naaldhakken zijn vaak geen probleem, maar bij meer versleten exemplaren is sprake van scherpe randen die in het vinyl prikken en zo beschadigingen veroorzaken. Net als bij gewone schoenen is het devies hier: trek het schoeisel het liefste uit en laat het in de hal staan. Zo verleng je de levensduur van jouw vinyl vloer namelijk flink.

Gebruik onder het meubilair vloerbeschermers

Meubels die op een vinyl vloer worden geplaatst, zijn berucht omdat ze via de poten fikse schade toe kunnen brengen aan de vloer waar ze op staan. Door onder de poten van kasten, stoelen en tafels in de ruimte waar de vinylvloer ligt vloerbeschermers te plaatsen, voorkom je een hoop ellende. Vloer- of pootbeschermers zijn gemaakt van vilt of wol en deze materialen voorkomen slijtage en schuren. Belangrijk is wel dat ze goed en stevig aan de poten worden bevestigd, met een sterke lijm. Zo blijven ze lang vastzitten. Wordt er een stoel of kast verschoven, dan voorkomt de viltlaag of wollen laag dat er krassen in de vloer ontstaan.

Dit artikel over een vinyl vloer schoonmaken en onderhouden is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.