5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire...

Bloedverlies tijdens je tweede trimester

Als je zwanger bent wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je onderbroek. Toch kan het gebeuren dat je er tijdens je zwangerschap te maken krijgt. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit. In dit artikel lees je wat mogelijke...

Veilig internetten: Hoe bescherm je je kind online?

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

Vroeggeboorte

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken, maar in Nederland worden ieder jaar ongeveer tussen de 12.000 en 15.000 kinderen te vroeg geboren. Als we spreken over een vroeggeboorte dan bedoelen we niet de baby’s die met 38 of 39 weken geboren worden. Pas als een...

Terwijl we nog heerlijk genieten van het mooie september-weer staat de herfst alweer om de hoek. Daarom vind je in deze blog een overzicht van alle klusjes die jouw tuin herfst-proof zullen maken!

Over een paar weken zullen de bladeren van de bomen beginnen te vallen en de prachtige herfstkleuren te voorschijn komen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je tuin. De herfst is namelijk een erg belangrijke periode voor de tuin. Als je in de herfst de tuin goed verzorgt, weet je zeker dat in de lente alles er weer mooi bij zal staan. Voor een beginnende tuinier kan het echter een overweldigende klus zijn en daarom helpen we je graag een handje met een aantal tips om je tuin herfst-proof te maken.

Je tuin herfstproof maken

Snoeien om je tuin herfst-proof te maken

Eén van de belangrijkste dingen om in de herfst in je tuin te doen is snoeien. De reden dat de herfst hiervoor het geschikte tijdperk is dat in dit seizoen de sterkste groei van de planten en bomen is geweest. Ook is het in de herfst nog niet zo koud dat planten, bomen en struiken niet meer goed kunnen herstellen van hun snoeibeurt.

Het is belangrijk dat het materiaal waarmee je gaat snoeien scherp is, als je je tuin herfst-proof gaat maken. Als het gereedschap bot is beschadig je de planten meer en is het snoeien voor jezelf ook zwaarder. Nog een tip, zoek even wat meer informatie op over het snoeien van de planten en bomen die in jouw tuin staan. Per plant kan het namelijk verschillen wat de beste snoeimethode is. Als je weet wat goed werkt, kun je er zeker van zijn dat je plant of boom in het voorjaar weer mooi zal groeien.

Onderhoud tuinmeubelen

De herfst is vaak ook de tijd om je tuinmeubilair weer op te bergen. De zon schijnt steeds minder en de temperaturen worden lager, dus helaas zal je niet meer veel in de tuin kunnen zitten. Het is aan te raden om voordat je alles weer in de schuur zet de tuinmeubelen een goede onderhoudsbeurt te geven. Zo gaan je tuinmeubelen het langste mee.

Tuinmeubelen onderhouden

Het verschilt per materiaal hoeveel onderhoud je tuinmeubelen nodig hebben. Heb je bijvoorbeeld tuintafels van hout, dan is een onderhoudsbeurt zeker aan te raden. Hout is namelijk gevoeliger voor de elementen dan bijvoorbeeld aluminium. Na verloop van tijd kan hout een grijze kleur krijgen. Om dit te voorkomen maak je de tuinmeubelen schoon met een zachte borstel en tuinmeubelreiniger. Vervolgens wrijf je het tuinmeubilair in met een dikke tuinmeubelolie. Laat de olie 15 minuten inwerken, en wrijf het er met een dikke doek weer af. Zo blijft de mooie houtkleur op je tuinmeubilair behouden.

Grasmaaien

Waar je in de lente en zomer het gras vaak moet maaien, is dit niet aan te raden in de herfst. Als je in de herfst je gazon telkens kort maait, zal er helaas niet veel van je mooie grasmat overblijven. Wat moet je wel doen om het gras in je tuin herfst-proof te maken? Maai in oktober je gras voor de laatste keer, zodat het ongeveer een lengte van 5 centimeter heeft. Na deze maaibeurt hoef je het gras de hele winter niet meer aan te raken. Zo kan het gazon de kou goed aan en zal het er in de lente nog steeds mooi bij staan.

Grasmaaien in de herfst

Herfstbladeren

Bij de herfst horen natuurlijk vallende bladeren. Misschien vind je deze bladeren een mooi teken van de herfst en wil je ze laten liggen, maar dit is niet aan te raden als je je tuin herfst-proof wilt maken. Als je de herfstbladeren laat liggen gaan ze op een gegeven moment rotten, wat er niet mooi uitziet en ook nog eens slecht voor de grond is. Het rottende bladerdek kan namelijk voor allerlei plantenziekten zorgen, en ook leiden tot kale plekken op je gazon. Een kleine hoeveelheid bladeren zal hier niet voor zorgen, maar dikke lagen wel. Zorg er daarom voor dat je in de herfst af en toe de gevallen bladeren uit je tuin verwijderd.

Met deze tips op je tuin herfst-proof te maken komt je tuin de herfst en winter het beste door en zal in het voorjaar je tuin weer mooi groeien en bloeien!

PS. Wil je nog iets leuk doen met de herfstbladeren als je je tuin herfst-proof hebt gemaakt? Kijk dan snel naar ons blog over herfst knutselen met de leukste knutseltips voor de herfst!