Terwijl we nog heerlijk genieten van het mooie september-weer staat de herfst alweer om de hoek. Daarom vind je in deze blog een overzicht van alle klusjes die jouw tuin herfst-proof zullen maken!

Over een paar weken zullen de bladeren van de bomen beginnen te vallen en de prachtige herfstkleuren te voorschijn komen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je tuin. De herfst is namelijk een erg belangrijke periode voor de tuin. Als je in de herfst de tuin goed verzorgt, weet je zeker dat in de lente alles er weer mooi bij zal staan. Voor een beginnende tuinier kan het echter een overweldigende klus zijn en daarom helpen we je graag een handje met een aantal tips om je tuin herfst-proof te maken.

Je tuin herfstproof maken

Snoeien om je tuin herfst-proof te maken

Eén van de belangrijkste dingen om in de herfst in je tuin te doen is snoeien. De reden dat de herfst hiervoor het geschikte tijdperk is dat in dit seizoen de sterkste groei van de planten en bomen is geweest. Ook is het in de herfst nog niet zo koud dat planten, bomen en struiken niet meer goed kunnen herstellen van hun snoeibeurt.

Het is belangrijk dat het materiaal waarmee je gaat snoeien scherp is, als je je tuin herfst-proof gaat maken. Als het gereedschap bot is beschadig je de planten meer en is het snoeien voor jezelf ook zwaarder. Nog een tip, zoek even wat meer informatie op over het snoeien van de planten en bomen die in jouw tuin staan. Per plant kan het namelijk verschillen wat de beste snoeimethode is. Als je weet wat goed werkt, kun je er zeker van zijn dat je plant of boom in het voorjaar weer mooi zal groeien.

Onderhoud tuinmeubelen

De herfst is vaak ook de tijd om je tuinmeubilair weer op te bergen. De zon schijnt steeds minder en de temperaturen worden lager, dus helaas zal je niet meer veel in de tuin kunnen zitten. Het is aan te raden om voordat je alles weer in de schuur zet de tuinmeubelen een goede onderhoudsbeurt te geven. Zo gaan je tuinmeubelen het langste mee.

Tuinmeubelen onderhouden

Het verschilt per materiaal hoeveel onderhoud je tuinmeubelen nodig hebben. Heb je bijvoorbeeld tuintafels van hout, dan is een onderhoudsbeurt zeker aan te raden. Hout is namelijk gevoeliger voor de elementen dan bijvoorbeeld aluminium. Na verloop van tijd kan hout een grijze kleur krijgen. Om dit te voorkomen maak je de tuinmeubelen schoon met een zachte borstel en tuinmeubelreiniger. Vervolgens wrijf je het tuinmeubilair in met een dikke tuinmeubelolie. Laat de olie 15 minuten inwerken, en wrijf het er met een dikke doek weer af. Zo blijft de mooie houtkleur op je tuinmeubilair behouden.

Grasmaaien

Waar je in de lente en zomer het gras vaak moet maaien, is dit niet aan te raden in de herfst. Als je in de herfst je gazon telkens kort maait, zal er helaas niet veel van je mooie grasmat overblijven. Wat moet je wel doen om het gras in je tuin herfst-proof te maken? Maai in oktober je gras voor de laatste keer, zodat het ongeveer een lengte van 5 centimeter heeft. Na deze maaibeurt hoef je het gras de hele winter niet meer aan te raken. Zo kan het gazon de kou goed aan en zal het er in de lente nog steeds mooi bij staan.

Grasmaaien in de herfst

Herfstbladeren

Bij de herfst horen natuurlijk vallende bladeren. Misschien vind je deze bladeren een mooi teken van de herfst en wil je ze laten liggen. Dat is een goed idee als je je tuin herfst-proof en diervriendelijk wilt maken. Je gras is er alleen niet zo blij mee, dus hark de bladeren van het gras in de borders. Een laag bladeren beschermt de grond en je planten tegen de vorst, houdt de bodem vruchtbaar (dus ook een goed idee voor je moestuin) en houdt de groei van onkruid tegen. Een bladerdek kan bovendien een fijn nestje vormen voor egels en het is een mooie voedingsbodem voor insecten in de bodem, waar ook de vogels in je tuin weer heel blij mee zijn.

Met deze tips op je tuin herfst-proof te maken komt je tuin de herfst en winter het beste door en zal in het voorjaar je tuin weer mooi groeien en bloeien!

PS. Wil je nog iets leuks doen met herfstbladeren als je je tuin herfst-proof hebt gemaakt? Kijk dan snel naar ons blog over herfst knutselen met de leukste knutseltips voor de herfst!