Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit zijn leuke, lekkere en makkelijk te maken hartige hapjes voor Sinterklaasavond:

Knoflookbrood in de vorm van een S

Het heerlijk avondje mag behalve feest voor de kleintjes ook heerlijk zijn voor de volwassenen. Het draait op Sinterklaasavond behalve om cadeautjes natuurlijk ook om samen zijn, en daar hoort ook lekker eten bij. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar hartige hapjes voor Sinterklaasavond, dus ik zit dan ook watertandend dit blog te typen. Ik kan vooral niet wachten om mijn tanden te zetten in dit heerlijke knoflookbrood waarvan ik het recept vond op de site van Francesca Kookt. Dit knoflookbrood maak je net zoals een banketletter in de vorm van een S. Deze knoflookletter maak je van pizzadeeg, kruiden, knoflook en Parmezaanse kaas. Hmmm! Hier vind je het recept voor knoflookbrood in de vorm van de S van Sinterklaas.

Zak van Sinterklaas bladerdeeghapjes

Hartige bladerdeeghapjes in de vorm van een zak cadeautjes, dat is leuk! Je kunt eindeloos variëren met zulke pakketjes bladerdeeg, van zoet tot hartig. Zo kun je er bijvoorbeeld kleine appeltaartjes van maken. Of maak bijvoorbeeld van bladerdeeg kleine zakjes gevuld met (vegetarisch) kipgehakt, ui, peterselie en lekkere kruiden. Hoe je deze cadeauzakjes precies maakt vind je in het recept voor de bladerdeeghapjes voor Sinterklaas

Pizzamijters als hartige hapjes voor Sinterklaasavond

hartige hapjes voor Sinterklaasavond - pizzamijters

Minipizza’s in de vorm van een mijter van Sinterklaas. Dat staat natuurlijk feestelijk op tafel, deze snacks-in-thema. Bovendien zijn ze heel snel op tafel te toveren, wat ook wel fijn is want je doet al zo veel in (de aanloop naar) de decembermaand. Makkelijke recepten zijn dan heel welkom. Maar het allerbelangrijkst: deze pizzamijters zijn heerlijke hartige hapjes voor Sinterklaasavond en voor iedere fijnproever op smaak te maken. Wat heb je nodig? Pizzabodemdeeg, tomatensaus, plakjes kaas en eventueel toppings naar keuze. Hier vind je het complete recept voor de pizzamijters

Kaasstengels in de vorm van een staf

Naast de mijter mag de staf van Sinterklaas natuurlijk ook niet ontbreken. Die maak je natuurlijk ook gewoon zelf. Zelfs als je ook niet zo’n keukenprinses bent als ik is dit echt een easypeasy snack om te maken. Bovendien is het heel leuk om deze zelfgemaakte kaasstengels samen met je kind te maken. Veel ingrediënten heb je niet nodig: met een rol bladerdeeg, ei en kaas ben je er al. Zet de oven vast aan, met dit recept maak je de staf van Sinterklaas van bladerdeeg in een handomdraai.

En letters van … kaas

hartige hapjes voor sinterklaas - koek uitstekers

Naast de letters van banket of van chocolade kun je ook hartige lettertjes van kaas maken als hartige hapjes voor Sinterklaasavond. Met uitstekers voor koekjes in de vorm van letters kun je kaasvormpjes uitsteken. Snijd van de kaas een plak van een halve centimeter ongeveer. Steek dan met deze uitstekertjes woorden uit die passen bij Sinterklaasavond: Piet, Sint, pepernoot, cadeau, zoet. Of snijd willekeurige letters uit en gebruik ze om woordjes te laten maken terwijl jullie wachten op de zak met cadeautjes. Serveer er een lekkere mosterd- en of vijgendip bij.

Hartige hapjes voor Sinterklaasavond: vrolijke rauwkost sticks

hartige hapjes voor sinterklaasavond - rauwkost sticks

Bij warme en hartige hapjes voor Sinterklaasavond is het ook altijd lekker om iets fris te serveren. En een paar (extra) vitamientjes in het najaar is altijd mooi meegenomen. Zoals een kleurrijk pallet van rauwkoststicks die je kunt dippen in houmous of een andere lekkere dip. Snijd paprika in verschillende kleuren in reepjes, net als komkommer en natuurlijk wortel. Serveer de sticks rechtop in glaasjes en de dips in gezellige schaaltjes.

Nog meer tips nodig om Sinterklaasavond onvergetelijk te maken? Lees ook ons blog met tips voor een magische pakjesavond