De herfst. Regenachtige dagen, vroeg donker en de verwarming of open haard aan. Maar dit druilerige jaargetijde hoeft helemaal geen verveling te veroorzaken. Ben je op zoek naar leuke activiteiten voor in de herfstperiode? Wat dacht je van een gezellige knutselmiddag? Een regenachtige dag leent zich perfect voor een middagje Herfst knutselen, rommelen en lekker creatief bezig zijn.

Je kunt extra goed gebruik maken van deze periode door de knutsel projecten een herfstthema of tintje te geven. In dit artikel lees je knutsel tips met leuke dingen om te knutselen in een herfst thema. Dus pak stift, pen, schaar, papier en al jouw andere knutselmateriaal en doe inspiratie op met onze 5 leukste knutsel ideeën voor de herfst!

Herfst knutselen tip 1: Knutselen met herfstbladeren

Het typerende aan de herfst zijn de prachtige herfstkleuren; van okergeel, diep rood tot een cognac kleur. Mooie gekleurde herfstbladeren kunnen perfect functioneren als inspiratiebron en zijn ook nog eens erg functioneel voor een knutselproject. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is het volgende: Ga het bos in en verzamel de mooiste herfstbladeren.

Knutselen-met-herfstbladeren

Deze bladeren kun je namelijk gebruiken als stempel. Kies een mooie ondergrond, bijvoorbeeld papier, karton of hout. Smeer een laagje verf op de bladeren en stempel op de door jou gekozen ondergrond. Kies leuke herfstkleuren uit om het een extra herfstig tintje te geven. Het resultaat is een prachtig herfstblad. Je kunt de nerven van het blad goed terugzien en je hebt een prachtig herfst kunstwerkje. Dit is een perfect knutselproject voor zowel peuters en kleuters, als voor oudere kinderen. Wat je dus nodig hebt voor dit herfst knutselen project is het volgende:

 • Mooie herfstbladeren, het liefst grote bladeren waarvan de nerven goed zichtbaar zijn.
 • Verf
 • Een ondergrond naar keuze. (Bijvoorbeeld: papier, karton, linnen, katoen of hout )

Dit is niet het enige leuke wat je kunt doen met herfstbladeren. Wil je jouw interieur ook een herfstig tintje geven? Dan kun je ook samen met de kinderen de mooiste herfstbladeren gaan zoeken in het bos en die met naald en draad aan een touw rijgen. Je maakt een mooie slinger van herfstbladeren. Kies bijvoorbeeld voor enkel gele bladeren of rijg de bladeren op volgorde van kleur.

Herfst knutselen tip 2: Kabouterdorp met paddenstoelen maken

De paddenstoel hoort natuurlijk echt bij de herfst. En wie houden er nog meer van paddenstoelen? Juist, kabouters! Maak samen met jouw kinderen een echt kabouterdorp van paddenstoelen. Wat je nodig hebt voor dit herfst knutselen project is het volgende:

 • WC-rollen
 • Gekleurd papier
 • Schaar
 • Lijm
 • Watten
 • Ondergrond van papier
 • Stiften of potloden

Je maakt zowel de kabouters als de paddenstoelen van (lege) wc-rollen. In een huis met kinderen is het opsparen van wc-rollen een echte aanrader. Zo heb je standaard materiaal in huis voor een leuke knutselmiddag. Voor het maken van de paddenstoelen heb je een wc-rol nodig, wit en rood papier.

Herfst-knutselen-paddenstoel

Allereerst wikkel je een wit papiertje om de wc-rol. Dit is de stam van de paddenstoel. Vervolgens maak je het dakje van de paddenstoel met rood papier. Dit maak je door een cirkel uit het rode papier te knippen en een rechte knip te maken tot het midden van de cirkel. Nu kun je het papiertje indraaien en vormt het de bovenkant van de paddenstoel. Voordat je dit rode vormpje bovenop de wc-rol plakt moet je natuurlijk nog witte stippen erop plakken. Dit kan met kleine witte rondjes uit wit papier. Et voilà daar is jouw paddenstoel.

Dan is het tijd om de bewoners van het kabouterdorp te maken. Dit doe je ook met wc-rollen. Verdeel drie kleuren papier over de wc-rol en gebruik een roze kleur voor de bovenkant. Dit is het gezicht van de kabouter. Ook voor deze wc-rol is een rode bovenkant nodig die je op dezelfde manier kunt maken als de paddenstoel. Dit symboliseert de kaboutermuts. Op het roze gedeelte kun je een gezichtje tekenen en watten plakken. Zo creëer je de kabouter. Al deze kabouters en paddenstoelen kun je op een vaste ondergrond vastplakken en daar is het dan; jouw eigen kabouterdorp.

Herfst knutselen tip 3: Kastanje poppetjes maken

Een andere leuke herfst knutselen tip is het maken van kastanje poppetjes. Wanneer je met het hele gezin een wandeling maakt in de herfst, zorg er dan voor dat iedereen kastanjes zoekt een meeneemt. Met deze kastanjes kun je namelijk erg leuk zelf poppetjes maken. Wat je hiervoor nodig hebt?

 • Kastanjes
 • Saté prikkers
 • Verf
 • Knutsel oogjes
 • Evt: glitter, touw en andere knutsel spullen

Kastanjes zijn zacht vanbinnen en daarom kun je eenvoudig satéprikkers in de kastanjes steken. Je kunt daarom een kastanje gebruiken als hoofd, een grote kastanje als lichaam en kleine kastanjes als handen en voeten. Deze kun je aan elkaar maken met de satéprikkers. Om er zeker van te zijn dat de stokjes blijven zitten, kun je altijd lijm gebruiken. Wanneer je jouw kastanje poppetje klaar hebt, kun je deze gaan versieren.

Herfst knutselen kastanje poppetjes maken

Verf bijvoorbeeld een gezichtje op de kastanje of maar haar van touw. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Een echte aanrader is om knutseloogjes aan te schaffen en op het gezicht te plakken. Zo komt het kastanje poppetje echt tot leven.

Herfst knutselen tip 4: Kaarten maken

Kaarten knutselen is altijd een leuk en creatief project. Zeker in de herfstmaanden kun je leuke papieren kaarten knutselen. Je kunt kaarten maken met een echt herfst thema en bijvoorbeeld een kaart uitknippen in de vorm van een pompoen. Ook kun je natuurlijk al richting kerst denken en aan de slag gaan met het zelf maken van kerstkaarten.

Wanneer je een middagje niets te doen hebt in de herfst, is het een leuk idee om met z’n allen aan de slag te gaan met kaarten knutselen. Zorg ervoor dat je alle knutselmateriaal boven tafel haalt en dat iedereen vrij is in het maken van de leukste kaarten. Voor inspiratie voor het zelf maken van kaarten, kun je altijd online kijken op Pinterest. Hier vind je heel veel inspiratie en ideeën voor het maken van kaarten.

Herfst knutselen tip 5: Theelichtjes en waxine-houders maken

De herfst is ook het seizoen van de donkere avonden en van de knusse woonkamers met waxine lichtjes. Voor deze kaarsjes zijn natuurlijk ook leuke houdertjes nodig. Deze kun je eenvoudig zelf maken. Dit heb je nodig voor het maken van een theelichtje of een waxine-houder:

 • Blikje ( oud conservenblik)
 • Glaasje ( dit kan bijvoorbeeld van een lege pot jam zijn)
 • Herfstbladeren
 • Lijm
 • Kralen
 • Lint

Kies een leuk klein blikje uit of een glazen potje om mee te werken. Je kunt vervolgens dit potje zelf versieren met bijvoorbeeld herfstbladeren. Deze kun je op het glazen potje lijmen. Ook kun je het potje versieren met kralen of lint. Zorg ervoor dat het blad, kralen en lint niet aan de bovenkant uitsteken om de brandvatbaarheid te verkleinen. Het blikje kun je leuker maken door er gaatjes in te maken. Zo ontstaat er een leuk lichtpatroon in de woonkamer. De gaatjes kun je maken met een schroef of een spijker. Deze knutseltip is meer geschikt voor oudere kinderen.

Maak zelf waxine-houders en geniet iedere avond van dit leuke herfst knutselen project. Er is genoeg om te knutselen in de herfstmaanden. Wordt geïnspireerd door de prachtige herfstkleuren en maak de mooiste knutsel werkjes met een herfstthema. Zorg dat je het nodige knutselmateriaal in huis hebt en ga samen met de kinderen buiten op pad om mooie herfstbladeren en kastanjes te zoeken. Uren plezier gegarandeerd!

Ben je ook op zoek zijn naar leuke knutselideeën voor Sinterklaas? Kijk dan snel hoe je zelf een mooie stoomboot van Sinterklaas kunt knutselen!