Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Hoera, je kind is jarig en mag trakteren op school! Of schiet je al in de stress bij het idee dat je een leuke traktatie moet verzinnen én maken? Nu is mijn kleine man afgelopen zomer jarig geweest en gaat ie ook nog niet naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, maar een gezonde traktatie maken lijkt mij juist wel heel leuk. Dus ik dook even in Pinterest om alvast een Pinterestbord aan te maken. Onder het mom van: je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Ik ben absoluut geen keukenprinses die graag veel tijd besteed aan kook- en bakklusjes zoals het in elkaar flansen van Koekiemonstercupcakes. Dus ik ben op zoek gegaan naar gezonde traktaties die makkelijk te maken zijn. Ik vond een aantal heel leuke, gezonde én makkelijke ideeën. Geen oven en geen keukentalent nodig! Ga aan de slag. Zo kun jij een makkelijke en gezonde traktatie maken!

gezonde traktatie maken bananendolfijnen

Gezonde traktatie maken: Bananendolfijnen

De meeste kindjes lusten wel bananen en druiven en deze traktatie ziet er zo vrolijk uit! Snijd de steel van een banaan in voor het mondje van de dolfijn en snijd ongeveer 1/3 van de andere kant van de banaan af zodat deze kan blijven ‘staan’.

Tips:

– Als je geen druiven wilt gebruiken kun je deze ook vervangen door gemengd rood fruit, en een blauw besje voor in de bek van de dolfijn.
– Om de banaan in een bekertje te kunnen laten staan, kun je de onderkant insmeren met bijvoorbeeld Philadelphia.
– Gebruik een kwastje met citroensap om het mondje in te smeren, zo voorkom je dat de banaan bruin wordt.

Shaun het Schaap rijstwafels

Hoe ontzettend cute is dit Shaun het Schaap rijstwafeltje? Een superleuke en gezonde traktatie voor de allerkleinsten. Wat je nodig hebt is een pak bio rijstwafels zonder zout, folie, zwart en wit papier, plakband en een beetje lijm.

Tips:

– Zoek op internet een plaatje van Shaun en print deze uit. Knip de kop uit, teken ‘m over op zwart papier en knip zo vaak uit als nodig. Doe hetzelfde met de billen en pootjes van Shaun (zie foto).
– Vergeet niet de rijstwafel in te pakken in doorzichtig (magnetron)folie voordat je de snuit en de pootjes erop plakt met een beetje lijm.

gezonde traktatie maken autobaan van koek

Autobaan van koek trakteren

Heel simpel, maar kom er maar eens op: pak een plak kruidkoek in met gekleurd papier, maak strepen op de ‘weg’, plak er een autootje erop en klaar is je autobaan van koek.

Tips:

– Gebruik een Tipp-exx roller om de strepen van de weg te maken. Easy peasy!
– Bij de Action verkopen ze kleine autootjes voor een prikkie.

gezonde traktatie maken madarijnvisjes

Mandarijnvisje trakteren

Een klein beetje knutselwerk ben ik niet vies van, dus dit zie ik mezelf nog wel maken: een schattig goudvisje gemaakt van een mandarijn. Men neme oranje papier, teken er (in veelvoud) twee vinnetjes en een staartje op. Teken op wit papier twee kleine oogjes. Uitknippen, plak het op het mandarijntje: klaar!

Tips:

– Heb je een viskom in huis? Presenteer ze dan hierin!
– Wil je er een Finding Nemo clownvisje van maken met witte strepen, teken dan met een zwarte stift 2 keer 2 lijnen rondom het lijfje. Met Tipp-ex vul je de ruimte in tussen de twee lijnen.

gezonde traktatie maken druivenvlinders.

Druivenvlinders als gezonde traktatie maken

Heel makkelijk en leuk om te maken, deze druivenvlindertjes. Met houten wasknijpers en gekleurde stiften kom je al een heel eind. Een paar voelsprieten maak je van pijpenragers en de wiebel-oogjes koop je bij Pipoos of Hema. Vul de plastic zakjes met druiven en laat wat ruimte over voor de knijper.

Tips:

– Gebruik ziplockbags, van de Hema bijvoorbeeld. Handig voor minihandjes om ze zelf te openen en weer te hersluiten.
– Geen zin om alles zelf te gaan zitten kleuren en plakken? Zet je dochter, zoon, nichtje, buurjongetje aan tafel op een woensdagmiddag en kleur de knijpers gezellig samen!
– Vind je druiven niet geschikt of niet lekker? In plaats van druiven kun je het zakje ook vullen met ander fruit of kleine rijstwafeltjes/koekjes.

Ik vond nog heel véél meer leuke, gezonde en makkelijke traktaties, teveel om ze hier allemaal te delen. Check de hele verzameling op het Pinterest-bord dat ik maakte!

Foto’s Shaun het Schaap-traktatie: Jelle op den Akker
Overige foto’s voor dit artikel over een makkelijke en gezonde traktatie maken: Pinterest