Overbezorgd zou ik mezelf niet willen noemen. Eerder realistisch met een vleugje bezorgdheid. Omdat er in sommige gevallen iets kan gebeuren met je kind, ook al ben je zelf nog zo alert. Zo ben ik, zeker sinds ik zelf bij een auto-ongeluk betrokken ben geweest, nog alerter op het autostoeltje en of de riemen goed vast zitten. En ik ben ‘die moeder die’ de druiven snijdt van haar zoon, ook al is hij ‘al vijf jaar, mam’ en wil hij het liefst hele druiven eten. Helaas voor hem blijf ik ze nog wel een tijdje snijden, omdat ik weet dat een hele druif dodelijk kan zijn.

Nu denk ik dat er een hoop ouders zijn die me nu wél overbezorgd vinden, omdat een kind van vijf jaar oud toch wel een druif kan doorknagen? Ja hoor, dat kan hij. Maar net als alle andere kinderen vergeet de mijne ook weleens te kauwen, of hij wil enthousiast iets vertellen tijdens het eten. Dan kan er wel eens een stukje eten verkeerd schieten.

In de meeste gevallen verslikt ie zich dan en hoest hij het stukje zelf wel weg. En blijft er echt iets vast zitten, dan weet ik dankzij de EHBO-cursus die ik heb gevolgd hoe ik de Heimlich-greep moet uitvoeren en moet reanimeren. Liever niet natuurlijk, maar ik kan het gelukkig. Maar ik weet ook dat sommige voedingsmiddelen er moeilijker uit komen dan andere. Of soms zelfs helemaal niet. De druif – onder anderen – hoort in die laatste categorie.

Snijd druiven in vieren

Een hard stukje snoep of een hapje brood kun je met de Heimlich-greep of een ferme klap op de rug er meestal wel uit krijgen. Maar een druif, ook al lijkt ie onschuldig en zacht, vormt zich naar de luchtpijp en blijft op die manier vast zitten en kan de luchtpijp afsluiten. Zó vast dat je zelfs met de Heimlich-manoeuvre of met pressie op de borstkas – dus reanimatie – deze nooit los en/of stuk zult krijgen.

En cherrytomaatjes en knakworsten ook

Dit geldt overigens niet alleen voor druiven, maar ook voor cherry- en snoeptomaatjes, knakworsten en zelfs marshmallows.

Moet je dan elke keer alle druiven en tomaatjes snijden? Ik doe het wel, en het beste is om ze in vieren te snijden. Voor oudere kindjes kun je de druiven één keer doorsnijden in de lengte. Ook knakworsten kun je het best in de lengte doorsnijden.

Tot welke leeftijd moet je druiven snijden?

Tot welke leeftijd moet je dan alles snijden? Uit onderzoek blijkt dat verstikking de grootste doodsoorzaak is van kinderen onder de drie. Vanaf 5 jaar kauwen de meeste kinderen automatisch hun eten goed voordat ze het doorslikken.

Hoewel…

Toen mijn zoontje net even bij me kwam vroeg hij wat er op onderstaande foto staat. Ik legde hem uit dat dat de reden is waarom ik altijd zijn druifjes snijd. Vervolgens vertelde hij verontwaardigd dat hij gisteren ‘een hele aardbei!’ zonder kauwen naar binnen had geslikt en dat ik die ook had moeten snijden. Precies ja. Daarom blijf ik die druifjes snijden, lieverd.

Je begrijpt: ik blijf voorlopig wel even snijden, maar ik kan me voorstellen dat ik dat niet meer doe als hij 8 jaar is.

Edit: Naar aanleiding van een aantal reacties op Facebook op dit artikel weet ik dat er kinderen van 7 en 8 jaar zijn overleden na het stikken in een druif. Voor mij een reden om tóch nog iets langer die druifjes doormidden te snijden.
Sorry, kid.

Verstikking bij kinderen: dit eten vormt een risico

Overigens zijn druiven, tomaatjes en knakworsten niet de enige levensmiddelen waar een kind in kan stikken. Denk aan nootjes, pinda’s, kleine stukjes speelgoed, (knoopcel)batterijen (die overigens bij het niet stikken ook onherstelbare schade kunnen aanrichten), muntjes, popcorn, rauwe wortel, ballonnen, appel, brood met pindakaas (altijd boter onder smeren, is de tip!) en nog veel meer.

Mocht je niet overtuigd zijn van mijn woorden, lees dan het boek ‘Pas op, kijk uit’ van Fieke Slee en Marielle Vehmeijer (beiden arts en moeder) over bizarre maar veelvoorkomende ongelukken in huis. Of lees dit verhaal van een agent die machteloos moest toezien hoe een peuter stikte in een druif.

En bekijk onderstaande röntgenfoto die een moeder van haar 5-jarige zoon deelde: dit is een druif die vastzit in de luchtpijp, met gelukkig nog ruimte om te ademen. De druif moest uiteindelijk operatief verwijderd worden.

Headerfoto: Shutterstock