Als je borstvoeding geeft, kun je last krijgen van pijnlijke tepels of tepelkloven. Dat is vervelend en kan veel pijn bij het geven van borstvoeding veroorzaken. Nu kun je van alles kopen voor deze vervelende kwaaltjes: er zijn legio zalfjes, crèmes en speciale pads voor te koop. Maar ken je Zilverkapjes al? 

Zilverkapjes zijn voor Nederlandse begrippen een nieuw product, maar het wordt in landen als Engeland, Italië en Zwitserland al jaren gebruikt. Het is bewezen effectief bij borstvoedingsklachten zoals kloofjes. Met Zilverkapjes heb je maar één product nodig voor je hele borstvoedingsperiode. Je kunt ze zelfs daarna ook nog gebruiken voor een volgend kindje (en die daarna en daarna…)? En daarna kun je er ook nog eens een mooie herinnering van laten maken?

Zilverkapjes

We spraken Ellen hierover, moeder van drie kinderen en tevreden gebruiker van zilverkapjes. Wat is haar ervaring?

Wat zijn zilverkapjes en hoe werken ze?

Het zilverkapje ziet eruit als een tepelhoedje, maar dan gemaakt van puur zilver of verzilverd met een puur zilveren coating. Ellen: ‘Ik leerde zilverkapjes kennen via een vriendin die me erover vertelde. Het sprak me voornamelijk aan dat het zonder risico en bijwerkingen te gebruiken is. Vroeger legden vrouwen zilveren lepels op hun tepels ter verkoeling en genezing. Zilver is van nature antibacterieel en geneeskrachtig. Niet voor niets wordt zilver ook gebruikt in ziekenhuizen, onder andere als grondstof voor materiaal en om littekens te genezen bijvoorbeeld. Dat zilver antibacterieel is, is al eeuwen een feit en wetenschappelijk bewezen.’

zilverkapjes-in-doosje

 

Zilver heeft een helende werking, net als moedermelk. De combinatie van deze twee blijkt helend: in aanraking met moedermelk werkt het zilverkapje geneeskrachtig. Zilverkapjes helpen tegen kloven, wondjes en het helpt ook om borstontsteking en spruw te voorkomen. Je kunt het ook preventief dragen als je net bevallen bent bijvoorbeeld. Het zorgt er ook voor dat de tepel vochtig en dus zacht blijft. Daarnaast zorgt het metaal voor verkoeling. Voor extra verkoeling zou de het zilverkapje even in de koelkast of vriezer kunnen leggen.

Ellen: ‘Ik vond de zilverkapjes vooral heel makkelijk in gebruik. Ik heb heel weinig klachten gehad tijdens de borstvoeding van mijn drie kinderen. Misschien wel doordat ik zilverkapjes gebruikte.’

Hoe gebruik je een zilverkapje?

Het gebruik van het zilverkapje is heel simpel: je plaatst het zilverkapje na de voeding of na het kolven over de tepel in de BH. Het is dag en nacht te dragen en het wordt aangeraden om het zilverkapje continu te dragen tussen voedingen. Ellen: ‘Je kunt er altijd een zoogkompres op leggen voor de zekerheid: eerst het zilverkapje en daarna een kompres. Het werkt bij kloven en wondjes. Binnen 48 uur moet het zijn dienst bewezen hebben. Als het beter gaat kun je het zilverkapje alleen overdag gaan gebruiken.’

Schoonmaken is ook heel makkelijk: je hoeft het zilverkapje alleen met warm water af te spoelen. Koken en steriliseren is niet nodig.

Zilver als ideaal materiaal voor genezing

Zilver heeft dus een antibacteriële eigenschap en dat maakt dat het ideaal is voor het genezen van tepelkloven en wondjes. Een andere voordelige eigenschap is dat een allergie voor zilver zelden tot nooit voorkomt. Zilver is niet schadelijk voor het menselijk lichaam en het is veilig in gebruik voor moeder én kind.

Belangrijk om te weten: naast het gebruik van de zilverkapjes, zorg altijd dat je je kindje goed aanlegt. Schakel zo nodig de hulp in van een professional (zoals een lactatiekundige, verloskundige, huisarts of kraamverzorger).

Aangeraden door professionals

Zilverkapjes werken zo effectief dat mensen die het gebruiken er lovend over zijn. De verloskundigen en lactatiekundigen die van Adelheid – oprichter van Zilverkapjes.nl – zelf de zilverkapjes mochten uittesten waren stuk voor stuk lovend. Ook in ziekenhuizen wordt het langzaamaan meer bekend.

Voordelen van het zilverkapje

Een zilverkapje heelt tepelkloven en wondjes, dat is het belangrijkste voordeel. Maar er zijn meer fijne bijkomstigheden. Het is bijvoorbeeld een duurzame en goedkopere oplossing voor de hele borstvoedingsperiode: ‘Je hebt maar één keer de kosten. De aankoop van een zilverkapje is misschien duurder dan een zalf, maar waarschijnlijk zal je meerdere middeltjes en producten kopen. Bij elkaar kost dat heel veel. Daarbij kun je een zilverkapje meerdere keren gebruiken. En ook voor meerdere kindjes,’ aldus Ellen, die de zilverkapjes tijdens de borstvoeding van haar kinderen heeft gebruikt.

Zilverkapjes-omsmelten-tot-een-persoonlijk-sieraad

Omsmelten tot een persoonlijk sieraad

Ben je klaar met je borstvoedingsperiode, dan hoeft je zilverkapje niet achterin een lade te eindigen. Natuurlijk kun je het bewaren voor een volgend kindje, of doorgeven aan iemand anders. Nog mooier is dat je via Zilverkapje.nl de mogelijkheid hebt om je zilverkapje(s) te laten omsmelten in een herinneringssieraad. Op die manier draag je een persoonlijk sieraad en de herinnering aan een bijzondere tijd altijd bij je.

Dit artikel over de oplossing voor tepelkloven is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.