Sinds ik moeder ben geworden, ga ik veel bewuster door het leven. Ik sta meer stil bij de alledaagse dingen. Ik vraag mezelf geregeld af: ‘Vind ik dit nog wel leuk wat ik doe?’ ‘Wat vond ik vandaag fijn en wat zou ik morgen anders willen doen?’ ‘Hoe voel ik me vandaag en wat heb ik nodig om me beter te voelen?’. Als je voor het eerst moeder wordt, is dat best een hele verandering in je leven. Daar moest ik zeker mijn draai in vinden.

De afgelopen tijd heb ik veel boeken gelezen over moederschap, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling. Ik wil je in deze blog meenemen wat ik de afgelopen tijd daaruit heb geleerd om zo goed mogelijk voor mijzelf te zorgen, zodat ik ook veel beter voor mijn gezin kan zorgen en ervan kan genieten. En zodat ik een leukere moeder kan zijn voor mijn zoon.

Hoe ik een leukere moeder ben geworden

Iedereen heeft andere behoeften

In het begin van het moederschap was ik heel erg aan het vergelijken met andere ouders. Ik vond het bijvoorbeeld vreemd als ik het gevoel had dat ik meer tijd voor mijzelf wilde hebben en ik tegelijkertijd van andere ouders hoorde dat ze liever 24 uur bij hun kinderen wilden blijven. Ben ik dan geen goede moeder?

Door vele boeken te lezen over het moederschap, maar ook door dit hardop uit te spreken bij vriendinnen, ben ik er nu dan eindelijk achter gekomen dat iedereen anders is en daarbij ook andere behoeften heeft. En dat dit verschil ook gewoon goed is. Waar de één de behoefte heeft om ’s avonds lekker thuis te blijven bij de kids, wil de ander graag weer eens een avondje weg.

En dat is allebei oké. Zolang jij je goed voelt, kun je ook een leukere moeder zijn en voor je gezin zorgen. Ik voel me nu daarom ook minder schuldig als ik een keer weg ga, omdat ik weet dat ik daarna weer volop opgeladen ben en juist een veel leukere moeder ben. Op dat moment heb ik even tijd voor mijzelf nodig.

Ga ’s avonds naar buiten

Als je een ‘mamadag’ hebt gehad, dan is dat soms ook gewoon heel hard werken. Je bent eigenlijk continu bezig met verzorgen, eten, spelen, huishouden en vermaken. Dat is niet erg, maar aan het eind van de dag kan je moe en uitgeteld zijn. Je bent wellicht geneigd om dan op de bank te ploffen omdat je geen energie meer hebt. Dat deed ik tot voor kort ook.

Toen ik weer een doel had om te gaan hardlopen, ga ik nu regelmatig ’s avonds naar buiten om hard te lopen of te wandelen. Ook al is het maar een kwartiertje (opbouwende fase); wat een energie krijg ik hiervoor terug! Je denkt van tevoren dat je hier echt geen energie van gaat krijgen, maar ik kan je zeggen dat het niet zo is. Het kan juist een oplaadmoment zijn.

leukere moeder sta smorgens eerder op

Leukere moeder worden? Start de dag in je eentje

Ik weet niet hoe jouw ochtend routine eruit ziet, maar mijn ochtenden waren altijd best vermoeiend en verliepen gehaast. Het was bij ons altijd de vraag of je wakker werd van de wekker of van de natuurlijke wekker (door het geluid van het kamertje naast ons). Als je dan wakker werd, dan was je òf te moe omdat ons zoontje super vroeg wakker werd en de dag dus eerder begon dan ik ’s avonds had verwacht. Of ik werd wakker van de wekker en probeerde toch nog zo lang mogelijk te snoozen totdat ons zoontje wakker zou worden en dan alsnog in hetzelfde patroon van haasten terecht zal komen.

Sinds ik het boek Miracle Morning heb gelezen, probeer ik elke dag minimaal een half uur eerder op te staan, voordat alles in het huis wakker wordt. Dit was in het begin best zwaar. Zeker als het in de herfst een winter ook nog eens donker is om 6 uur ’s ochtends. Maar ik merk wel dat ik zoveel meer energie heb daarna, dat ik de dag goed start en veel minder gehaast ben.

In het boek Miracle Morning lees je welke stappen je ’s morgens allemaal kunt doen voor meer ontspanning, meer energie en voor persoonlijke ontwikkeling. Deze drie dingen geven je een boost voor de start van je dag. Ik kan je dit boek echt aanbevelen als je ook meer rust wilt, minder wilt piekeren en meer energie terug wilt krijgen. Je krijgt een positievere mindset, waardoor je na een kort nachtje slapen toch de dag met vol energie aankan.

leukere moeder zondag is mama time

Zondagmiddag is mama-time

We proberen sinds enkele weken de zondag lekker vrij te houden van afspraken. De weekenden zijn al druk genoeg. Sinds we dat doen, proberen we ook elkaar zondag de ruimte te geven om iets voor onszelf te doen. Zodat we weer opgeladen en fris aan de nieuwe week kunnen beginnen.

Zaterdag bespreken we dan meestal wat we ieder zondag willen doen. Meestal wil mijn partner in de ochtend lekker lang hardlopen. Dan ga ik iets leuks doen met ons zoontje. En andersom doet hij dat in de middag, als mama even lekker een uurtje ‘niets’ wilt doen. Ik kijk dan ook echt op het moment zelf waar ik behoefte aan heb. Misschien een boek lezen, netflixen of lekker naar buiten gaan. Alles kan op dat moment, want het is dan even mama- time.