Is strips lezen slecht voor kinderen?

Veel mensen kunnen zich het nog wel herinneren: je leest als kind een stripboek en het duurt niet lang of één van de ouders komt met de opmerking ‘Ga nu eens een écht boek lezen!’. Jarenlang was de heersende gedachte dat strips lezen slecht zou zijn voor kinderen. Nu...

Feelgood series en films op Netflix – herfst- en wintereditie

In het najaar, als het weer vroeg donker is en buiten guur en koud, kan ik echt genieten van feelgood series en films. Ook van cheesy kerstfilms word ik heel gelukkig. Liefst in mijn eentje onder een dekentje met thee, chocola en kaarsjes aan. Of in een roze...

Leuke familiefilms op Netflix

Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire...

9 lekkere pompoenrecepten

De herfst is begonnen! Hét seizoen van de pompoen. Behalve dat pompoen heel gezond is (het is rijk aan o.a. vitamine C, vitamine E, magnesium en ijzer), is het ook nog eens een heel lekkere en veelzijdige soort groente. En vaak favoriet bij onze kleintjes! Omdat ik...

Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

“Ik ben moeder en drugsverslaafd.” Die zin is voor de omgeving vaak niet direct te behappen. Niet voor te stellen. Veel mensen zien het als een ver-van-hun-bed show. Helaas is dit voor steeds meer vrouwen de harde realiteit. De kans is groot dat ook jij iemand in je omgeving kent die kampt met een verslaving. Of misschien ben je zelf moeder en drugsverslaafd.

De drugsverslaving van een vrouw heeft enorme gevolgen. Niet alleen voor het gezin en voor haarzelf, maar ook voor haar kind(eren). De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van een drugsverslaving tijdens de zwangerschap, na de geboorte en wanneer de kinderen al ouder waren. De vooruitzichten voor moeder en drugsverslaafd zijn in alle gevallen allesbehalve rooskleurig.

Kinderen worden drugsafhankelijk geboren

Als een vrouw erg diep in haar verslaving zit tijdens de zwangerschap, dan zal het vaak niet helemaal tot haar doordringen wat dit doet voor haar kind. Haar kind krijgt namelijk ook alle stoffen (gedeeltelijk) binnen die zij in zich opneemt. Alleen is het kind veel kleiner en is een kleine dosis al voldoende om enorme effecten op de gezondheid te hebben.

potje-pillen-pijnstillers

Alle kinderen van drugsverslaafde moeders tijdens de zwangerschap worden in feite dan ook drugsafhankelijk geboren. Op zeer vroege leeftijd zijn zij al verslaafd aan drugs. Het merendeel van deze kinderen heeft onthoudingsverschijnselen en moeten in het ziekenhuis afkicken van drugs. Meestal is hier een medicamenteuze behandeling voor nodig.

Problemen in de latere ontwikkeling van kind

Met alleen het afkicken na de bevalling is het probleem voor het kind niet opgelost. Al in de embryonale fase heeft de drugs enorm veel schade aangericht. De meeste kinderen van een moeder die tijdens haar zwangerschap verslaafd was ervaren dan ook neurologische problemen. Dit kunnen aandoeningen als ADHD of ADD zijn, maar er kan ook sprake zijn van ernstige neurologische schade. Hierdoor zijn sommige kinderen zelfs zwaar mentaal beperkt.

Niet alleen kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap drugs heeft gebruikt lopen schade op. Dit kan ook veroorzaakt worden op latere leeftijd. Niet door de directe gevolgen van drugs in hun lijfje toen ze nog klein waren, maar door de bijzondere sociale en maatschappelijke omstandigheden waarin ze worden opgevoed.

Een vrouw die moeder en drugsverslaafd is, leeft vaak ook veel ongezonder. Soms maken ze schulden. Wellicht eet ze onregelmatig en vergeet ze hierbij ook haar kinderen voedzame maaltijden voor te schotelen. Of slaapt ze relatief weinig door het drugsgebruik. In dat geval is er weinig sociale controle en liefde voor het kind. Dit heeft enorme gevolgen voor de mentale gezondheid van het kind. Iets waar hij of zij zelfs als volwassene nog last van kan hebben. Vergelijkbaar met een zwaar trauma.

meisje-met-knuffelbeer

Ziekenhuisbeleid

Inmiddels wordt er veel gedaan om bij verslaving mogelijke gevaren en risicofactoren met betrekking tot de moeder en het nog ongeboren kind vroegtijdig op te sporen. Zo stellen de meeste ziekenhuizen vroegtijdig cruciale vragen, letten ze op signalen van alcohol- en drugsgebruik bij zowel de moeder als het kind en stellen ze eisen voordat het kindje naar huis kan. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan of als er sprake is van twijfel, dan worden instanties ingeschakeld. En wanneer er echte zorgen zijn over het kind, dan kan zelfs de kinderbescherming ingeschakeld worden.

Afkicken van drugs is moeilijk, maar nodig. Niet alleen vóór en tijdens de zwangerschap, maar ook wanneer je als je kinderen al ouder zijn verslaafd raakt. Gelukkig zijn er enorm veel instanties die jou of vrouwen in jouw omgeving hierbij kunnen helpen. Ken je iemand die moeder en drugsverslaafd is? Of ben je het zelf? Schakel hulp in via de huisarts, verloskundige of gynaecoloog om erger voor je kind en jezelf te voorkomen.

Dit artikel met als titel “Ik ben moeder en drugsverslaafd” is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.