Voor jezelf kiezen, dat heb ik altijd moeilijk gevonden. Het ging namelijk meestal gepaard met schuldgevoelens, dus koos ik vaak voor de behoefte van de ander boven die van mezelf. Sinds ik moeder ben geworden is dit eigenlijk alleen nog maar erger geworden. Want voor je kind doe je alles, toch? Dus je kunt je wel voorstellen dat ik mezelf, zoals vele andere moeders, op de laatste plek zette.

Zo was ik sinds haar geboorte 2 jaar geleden nog nooit een nachtje weg geweest. Mijn man zei me weleens dat ik wat meer voor mezelf moet gaan doen, minder focus op (de verzorging van) mijn dochter. Maar ik weet niet of het door haar moeilijke start kwam of dat alle moeders dit ervaren, maar ik vond dit heel moeilijk. Ik wilde er altijd voor haar zijn en alles voor haar doen. En mag ik wel voor mezelf kiezen? Ben ik dan niet egoïstisch? Ben ik dan geen slechte moeder? Zomaar een aantal gedachten die door mijn hoofd gingen.

Dus toen mijn vriendinnen me vroegen een weekendje met hen weg te gaan, moest ik even slikken. Drie nachten weg, zolang ben ik nog nooit van mijn dochter weggeweest. Ik heb toen erg lang getwijfeld en had allerlei bezwaren. ‘Ze kan vast niet zonder me, ze zou me te veel missen’. ‘Mijn man moet dan alles doen, gaat dat allemaal wel goed?’ Daarnaast voelde ik me schuldig, een slechte moeder… Egoïstisch zelfs.

voor jezelf kiezen - koffer inpakken

Toch ben ik gegaan, wel met enige weerstand. Vooral in de periode in aanloop naar het weekendje weg. Verrassend genoeg was die weerstand helemaal weg toen ik daar aankwam. Ik was verbaasd dat ik het thuisfront zo makkelijk kon loslaten en dat ik zo enorm aan het genieten was. Ik voelde me na een lange tijd weer ‘mezelf’, zoals ik was voordat ik mijn dochter kreeg. Hoe ik ben als ik zorgeloos kan genieten.

Lekker winkelen, uit eten, relaxen en zelfs de nachten doorslapen! Ik voelde hoe ik weer meer energie kreeg en opbloeide. En ik merkte zelfs dat ik mijn dochter eigenlijk helemaal niet zo miste als ik had verwacht. Maar dan voelde ik me daar weer direct schuldig over. Want ik hoor haar toch te missen?

Ook bij het thuisfront bleek er niets aan de hand te zijn. Mijn dochter had het prima naar haar zin zonder mij en heeft niet gehuild of om mij gezeurd. Mijn man legde haar uit ‘mama is op reis’ en ze vond het allemaal prima. Alles ging goed en soepel.

voor jezelf kiezen - vrouw rekt zich uit op bed

Leukere vrouw en moeder

Alle bezwaren bleken dus ongegrond. Er viel een deken van rust over me heen. En toen ik weer terug was, merkte ik dat ik vrolijker was, opgeladen met meer energie. Thuis kregen ze er dus een leukere vrouw en moeder voor terug.

Sindsdien probeer ik wat vaker iets voor mezelf te doen. Wat vaker dingen thuis los te laten, en me niet meer zo schuldig te voelen wanneer ik voor mezelf kies. Want uiteindelijk zorg ik voor mezelf. En hoe meer ik voor mezelf zorg, hoe meer anderen aan mij hebben. Daarnaast is hoe ik met mezelf omga, ook het voorbeeld voor mijn dochter in hoe zij met zichzelf mag omgaan. Wanneer ik dus goed voor mezelf zorg, mezelf liefheb, voor mezelf kies, leer ik haar om hetzelfde te doen.

pot vol liefde special edition meer voor mama's

Voor jezelf kiezen: Pot Vol Liefde

Vorig jaar ontwikkelde ik samen met Meer voor Mama’s de Pot Vol Liefde special edition. Een pot met liefdevolle kaartjes die moeders eraan herinneren dat ze voor zichzelf mogen kiezen, zonder schuldgevoel. En dat ze het waard zijn om aandacht aan zichzelf te schenken. Om mezelf hieraan te herinneren neem ik nog altijd elke week een kaartje. Ik hoop dat ook andere moeders hierdoor meer voor zichzelf zullen kiezen. Want voor jezelf kiezen is niet egoïstisch, het is een noodzaak om er voor jezelf én voor anderen te kunnen zijn.