Hang de slingers maar uit want het is jouw eerste Moederdag! Het is een heel bijzondere dag waarop jij voortaan in het zonnetje wordt gezet. Zeker als je voor het eerst moeder bent is Moederdag extra speciaal. De dag staat nu niet alleen in het teken van jouw eigen moeder, maar ook in het teken van jou. Lees gauw verder om tips en inspiratie te krijgen voor het vieren van jouw eerste Moederdag.

Zwanger op je eerste Moederdag

Jouw eerste echte Moederdag kan al zijn wanneer je zwanger bent. Jouw kleine spruit is er nog niet en misschien voel je je nog niet zo, maar je bent eigenlijk al moeder. En deze dag komt niet meer terug, dus vier daarom zeker Moederdag als je zwanger bent. Maak deze dag extra speciaal met een zwangerschapsshoot of laat een 3D print maken van je zwangere buik. Je volgende Moederdag is jullie kind er, wat een bijzonder mooie gedachte!

eerste moederdag - zwangere vrouw met bos tulpen en kaart met hartjes

Vier je eerste Moederdag

Hoera! Jouw eerste Moederdag als moeder, dat mag zeker worden gevierd. Bespreek met jouw partner hoe je Moederdag wilt vieren. Geniet bijvoorbeeld al van een ontbijtje in bed en laat je compleet in de watten leggen. Of laat je verrassen door mooi persoonlijk Moederdagcadeau. Heb je een idee bij hoe deze eerste Moederdag voor jou zou moeten zijn? Bespreek je wensen dan met je partner. Zo weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn en kunnen jullie samen met jullie nieuwe aanwinst een geweldige Moederdag vieren.

Eerste Moederdag: foto’s van jullie gezin

Jouw eerste Moederdag is een memorabele dag, dus vergeet niet om deze dag vast te (laten) leggen. Of je dat nu zelf doet of laat doen door een professionele fotograaf: het is fijn om tastbare herinneringen te hebben aan deze bijzondere dag. Je kunt bijvoorbeeld een fotoshoot boeken met jullie gezin. Heel leuk: ieder jaar opnieuw een fotoshoot doen op Moederdag (of gewoon een foto maken met de zelfontspanner, natuurlijk), zodat je er een mooie timeline van kunt maken.

De balans opmaken: schrijf het op

Moederdag is ook een perfecte dag om stil te staan bij jouw gevoelens als moeder. Wellicht heb je jarenlang uitgekeken naar deze dag en is deze eindelijk hier. Is het moederschap precies wat je ervan verwacht hebt of wat is anders? Hoe vind jij het moederschap tot nu toe? Wat zijn jouw beste kwaliteiten als moeder? Maak de balans op voor jezelf en schrijf het op in een dagboek voor jezelf.

Ook mooi: schrijf een brief aan je kind, een mooie start om dit ieder jaar op Moederdag te doen!

eerste moederdag - moeder met tweeling baby's

Moederdagcadeautjes

Bij Moederdag horen natuurlijk cadeautjes. Zodra jouw kind groter is, komen de geliefde knutsels van peuterspeelzaal en kleuterklas bij. Maar ook met een pasgeboren baby kun je genieten van zelfgemaakte cadeaus. Zo kun je een mooie kaart maken met voet- en handafdrukken van de baby. Smeer wat water- of vingerverf op de handen en voeten van de baby en stempel deze op de kaart voor een unieke Moederdagkaart. Ook kun je een collage laten maken van de beste foto’s van jouw baby. Mocht je partner het niet doen of je wil zelf graag een mooie herinnering: maak of bestel zelf een cadeautje voor Moederdag.

Beautydag voor mama

Heb jij na het intensieve moederen vooral zin in een dagje lekker pamperen? Dan kun je jouw eerste Moederdag natuurlijk ook gebruiken als beautydag. Geef alle taken over aan je partner of opa en oma en stuur ze bij voorkeur op pad. Geniet zelf vervolgens van een complete dag aan rust, stilte en ontspanning. Dat hoeft niet gelijk een dag sauna met alles erop en eraan te zijn. Het kan ook gewoon thuis natuurlijk: geniet van lang badderen. Je hebt weer tijd voor een (haar)maskertje en kunt jouw benen weer een grondig scheren.

Familiewandeling met je kersverse gezin

Misschien ben je juist liever de hele dag samen met je nieuwe gezin. Ga bij mooi weer bijvoorbeeld lekker naar buiten en maak een wandeling door het bos, een mooi park, landgoed of over het strand. Samen nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven. Neem een camera mee voor onderweg en maak een aantal leuke kiekjes om nooit meer te vergeten. Na de wandeling kun je heerlijk ergens gaan lunchen als fijne afsluiter van je eerste Moederdag.

Vergeet jouw (schoon)moeder niet

Het is natuurlijk een bijzondere dag voor jou. Jouw eerste Moederdag als moeder is erg bijzonder, maar deze dag is ook extra speciaal voor jouw moeder en schoonmoeder. Wellicht is het ook hun eerste Moederdag als niet alleen moeder, maar ook als oma. Zet daarom niet alleen jezelf, maar ook jouw eigen moeder eens flink in het zonnetje. Je kunt bijvoorbeeld een brief schrijven aan je moeder of een lief (zelfgemaakt) cadeautje brengen. Oma’s zijn ook heel blij met ingelijste afdrukken van babyvoetjes, kan ik je vertellen. Moederdag krijgt opeens zoveel meer waarde wanneer je zelf moeder bent geworden.