De bank is “the star of the show” in de huiskamer en een meubel waar we veel gebruik van maken. Toch kan het kiezen van de juiste bank best lastig zijn aangezien je met verschillende zaken rekening moet houden. Daarom hebben we in dit artikel de 5 belangrijkste tips voor het kopen van een nieuwe bank voor je op een rijtje gezet zodat je met een gerust hart een nieuwe uit kunt kiezen.

Tip nr. 1: Kies een model dat past bij jou en je huiskamer

Voordat je überhaupt na gaat denken over jouw persoonlijke smaak als het om zitmeubels gaat, zal je moeten kijken wat haalbaar is voor jouw situatie. Heb je een grote huiskamer, dan kan je makkelijk kiezen voor een grote hoekbank of loungebank, maar als je het moet doen met een kleinere ruimte dan is een kleiner zitmeubel een beter idee.

Er zijn verschillende leuke opties waar je uit kunt kiezen en ook je leefstijl heeft veel invloed op de juiste keuze. Heb je vaak formeler bezoek dan ga je liever voor een wat stevigere bank. Hou je ervan om samen met familie of vrienden te chillen dan kies je eerder voor een loungebank of hoekbank waar je lekker in kunt ploffen zoals een 4-zitsbank.
ouders-liggen-op-de-bank-kijken-naar-kinderen kopen van een nieuwe bank

Tip nr. 2: Let op de afmeting bij het kopen van een nieuwe bank

Een te grote of juist te kleine bank kan veel afdoen van de sfeer in je huiskamer. Meet daarom van tevoren de ruimte op waar de bank komt te staan. Dit houdt in dat je de lengte en de breedte opmeet maar ook de hoogte van waar de bank komt te staan, vooral als je de bank plaatst bij een vensterbank of iets dergelijks. Hou er rekening mee dat er ongeveer 60 tot 80 centimeter tussen de bank en de salontafel nodig is voor een prettige loopruimte, alhoewel 40 cm ook nog haalbaar is voor kleinere ruimtes, maar dan natuurlijk wel wat krapper.

Tip nr. 3: Kies je kleur

Als je er eenmaal uit bent wat voor model het wordt, kan je gaan kijken welke kleur het meest geschikt is. Als jouw huishouden bestaat uit een gezin met jonge kinderen, kies je liever niet voor lichte kleuren of een stof die snel vies wordt zoals katoen. Zie je toch graag lichtere kleuren dan kan je dit makkelijk toevoegen door leuke kussens (met wasbaar kussensloop). Ook kijk je naar wat je al in de huiskamer hebt staan zodat de kleur van je nieuwe bank overeenkomt met de rest van het interieur. Door te kiezen voor een neutrale kleur kan je makkelijker de sfeer aanpassen met kleinere items zoals kussens, plantenpotten en kaarsen.
jong-paar-speelt-op-de-hoekbank-met-baby

Tip nr. 4: Vind de juiste stof

Ook de keuze van stof is belangrijk. Heb je last van een allergie zoals huisstofmijtallergie dan kies je het beste voor een leren zitmeubel aangezien deze makkelijker schoon te maken zijn. Maar als je katten of honden in huis hebt dan is leer juist iets wat je moet vermijden aangezien (vooral katten) het heerlijk vinden om hun nagels erin te zetten en dat zou natuurlijk zonde zijn van je bank!

5 tips voor het kopen van een nieuwe bank

Tip nr. 5: Kies voor het beste zitcomfort!

Het zitcomfort is voor iedereen verschillend en iets waar je enkel achter kunt komen door eens goed ervoor te gaan zitten. Zit in de bank zoals je dat thuis ook zou doen en kijk welke bank het beste bij jou past. Als je moet kiezen tussen verschillende banken is het een goed idee om elke bank een cijfer te geven tussen 1 en 10 zodat je aan het einde van je zoektocht welke bank de juiste keuze zal zijn voor jouw ultieme zitcomfort.