De kerstdagen komen er weer aan, dit is voor kinderen altijd een spannende periode. Normaal heeft een kind een routine en is hieraan gewend, sommige kinderen raken snel van slag als de feestdagen eraan komen. Kinderen kan je gelukkig goed voorbereiden op de kerstdagen die eraan komen. In dit artikel 5 zaken waar je op moet letten voor je kind tijdens de kerstdagen.

1. Bereid je kind goed voor op de feestdagen

Een andere routine is voor sommige kinderen erg spannend, je kan je kind helpen door hem of haar goed voor te bereiden op wat er gaat kopen. Maak bijvoorbeeld een leuke en duidelijke planning voor de kerstdagen. Schrijf hierop wanneer jullie wat gaan doen. Bijvoorbeeld kerstavond gezamenlijk eten en cadeautjes uitpakken, eerste kerstdag gezamenlijk ontbijten met het gezin en in de avond bij opa en oma eten en tweede kerstdag een brunch met de vriendengroep. Geef je kind ook een adventskalender, zo kan je kind de dagen aftellen tot het Kerst is.

2. Overleg met de kinderen

Het is voor kinderen erg intensief om de hele dag activiteiten te doen, zorg ervoor dat het geen te drukke dagen worden. Drie keer per dag naar een ander adres kan ervoor zorgen dat de kinderen het te druk vinden. Het moet voor iedereen leuk blijven natuurlijk. Doe ook iets dat de kinderen erg leuk vinden, bijvoorbeeld schaatsten of een kerstfilm kijken.

3. Begin met een leuke kersttraditie

Een traditie is altijd leuk, het versterkt de band binnen het gezin. Tradities zorgen daarnaast ook voor leuke herinneringen. Hieronder een paar voorbeelden van tradities:

  • Laat je kind elk jaar zelf een kerstbal uitkiezen en hang deze in de kerstboom.
  • Zing met het hele gezin kerstliedjes op kerstavond.
  • Kijk samen naar leuke kerstfilms voor kinderen op eerste kerstdag.
  • Ga met het hele gezin in de woonkamer slapen.
  • Maak elk jaar een foto van je gezin voor de kerstboom.

4. Laat je kinderen helpen

Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen, geef ze die kans. Laat je kind meedenken over de gerechten en kerstdesserts die jullie willen maken voor het kerstdiner. Geef bijvoorbeeld je kind de taak om het toetje te bedenken en mee te helpen met het maken hiervan. Laat je kind zelf de kerstboom versieren en kerstversiering maken. Kinderen vinden het leuk om te helpen, maak er samen iets leuks van!

5. Zorg ervoor dat je kinderen zich niet gaan vervelen.

De meeste gezinnen zitten altijd lang aan tafel tijdens de kerstdagen, kinderen kunnen zich hierdoor gaan vervelen. Kinderen moeten lang stilzitten en de dag kan heel lang duren voor een kind. Zorg ervoor dat je niet de hele dag aan tafel blijft zitten. Speel tussendoor een spelletje, maak een wandeling in het bos of waai lekker uit op het strand. Als je tussen de maaltijden door steeds iets anders en actiefs gaat doen zullen de kerstdagen niet saai zijn voor je kind.