Het is evident dat er veel verschillen zitten tussen jongens en meisjes. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua gedrag. Daar zijn immers al boeken over vol geschreven. Maar dit gaat vaak over volwassenen, maar hoe ontwikkelt het gedrag van meisjes zich door de jaren heen? In dit artikel zullen een aantal weetjes over meisjes worden besproken waarvan nog niet iedereen zich bewust is.

Weetje 1: meisjes praten meer

Dit is waarschijnlijk een gegeven dat je wel eens hebt vastgesteld. Meisjes zijn doorgaans grotere praters dan jongens. Dit is niet alleen het geval in de volwassen tijden, maar ook al op jonge leeftijd. Jongens zijn namelijk meer gericht op acties en vrouwen op de interacties. Jongens zijn bijvoorbeeld meer van het spelen en echt dingen 'doen'. Zoals een skelter besturen of bijvoorbeeld een hut bouwen. Terwijl meisjes veel meer gericht zijn op interacties tussen elkaar. Bijvoorbeeld door het spelen met barbies. Ze spelen wel, maar maken er dan sneller een rollenspel van. Vrouwen zijn namelijk meer sociale wezens dan mannen. Zowel meisjes als jongens spelen, maar bij meisjes is het dus meer gericht op sociaal spelen en mannen meer op actief spelen.

Weetje 2: meisjes hebben over het algemeen een betere motoriek

Dit herken je misschien nog wel van toen je zelf op de basisschool zat. Meisjes hebben doorgaans een veel fijnere motoriek dan jongens. Dit zie je bijvoorbeeld al terug in het schrijven. Leg maar eens de handschriften van 10 jongens en 10 meisjes naast elkaar. Je zult dan al vrij snel constateren dat er een verschil in de handschriften zit. Jongens schrijven doorgaans een stuk lelijker dan meisjes. Een van de redenen daarvan is dat de hersenen van meisjes zich sneller ontwikkelen. Ook met andere zaken zijn vrouwen doorgaans een stuk handiger dan mannen. Zoals knutselen, breien en dergelijke. Maar ook bijvoorbeeld nauwkeurige werken zoals kleuren binnen de lijntjes. Jongens zijn dan vaak weer handiger met groter materiaal, zoals een vogelhuisje timmeren of zagen.

Weetje 3: meisjes praten vaak eerder dan mannen

Over het algemeen leren meisjes sneller praten dan jongens. Dit is niet heel gemakkelijk te verklaren, maar heeft onder andere te maken met de aanleg voor taalontwikkeling bij meisjes. Niet alleen leren ze eerder praten dan mannen, ze leren vaak ook beter praten. Ook komt stotteren om die reden minder voor bij meisjes. Dit resulteert er dus ook in dat meisjes op jonge leeftijd een grotere woordenschat hebben dan jongens. Dit is echter alleen tot een bepaalde leeftijd. Naarmate de leeftijd vordert wordt dit verschil in woordenschat tussen jongens en meisjes steeds kleiner.

Weetje 4: meisjes zijn eerlijker tegenover hun ouders

Ieder kind heeft doorgaans geheimen voor hun ouders. Dit kunnen onschuldige geheimen zijn, maar bijvoorbeeld ook grotere geheimen. Over het algemeen is echter vastgesteld dat jongens meer verborgen houden voor hun ouders dan meisjes. Over het algemeen zijn meisjes eerlijker tegenover hun ouders dan jongens. Jongens zijn sneller geneigd tot liegen over verschillende zaken. Bijvoorbeeld als ze een koekje uit een trommel hebben gepakt. Een jongen zal dat veel minder snel toegeven dan een meisje.

Weetje 5: meisjes zijn vaak onzekerder over hun uiterlijk

Over het algemeen zijn meisjes een stuk onzekerder over hun uiterlijk dan jongens. Dit is ook één van de redenen dat vrouwen zich op jonge leeftijd al veel sneller verzorgen dan jongens. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld al make-up en dergelijke en staan langer voor de spiegel. Bij mannen op jonge leeftijd speelt uiterlijk niet altijd een belangrijke rol. Jongens kunnen echter weer om andere zaken onzeker worden. Vaak zijn dit zaken waarbij de competitie een rol speelt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan slecht zijn in een sport. Jongens zijn namelijk competitief ingesteld en ook dat is een verschil met meisjes.

Weetje 6: de groepsdynamiek is anders

De groepsdynamiek bij een groep meisjes is geheel anders dan bij een groep jongens. Als je als jongen ooit undercover bent gegaan bij een groep meisjes, of vice versa, is dat iets wat je direct zal opvallen. Meisjes zullen elkaar bijvoorbeeld veel minder snel afkraken in groepsverband dan jongens. Bij jongens is het meer gebruikelijk om dat te doen.