Ik was nogal ‘lost in fashion’ in de jaren na mijn zwangerschap. Oké, dat is misschien overdreven, want ik liep er echt niet bij als een slons. Wel was ik toe aan een nieuwe garderobe, maar ik had geen zin (meer) om te shoppen. Dus shopte ik vanaf de bank – online – met als gevolg dat ik dozen vol miskopen weer kon terugsturen. En iedere ochtend weer hetzelfde liedje: ‘Ik heb 2 kasten vol maar NIKS om aan te trekken!’.

Na een lastige periode vond ik het tijd om mezelf weer goed te voelen. Dus deed ik waar ik al heel lang over droomde en niet eerder durfde: ik mailde styliste Yolande Avé met als onderwerp ‘help!’. Dankzij Yolande heb ik nu een heerlijk overzichtelijke kledingkast, maar wel honderden nieuwe outfits met alle kleding die ik nog had.

Yolande Avé geeft stijl- en kledingadvies, is personal shopper en komt bij je thuis om een frisse wind door je kledingkast te laten waaien. Dat laatste was precies wat ik nodig had: een kledingkastcheck met stijladvies. Al snel had ik mail terug van een enthousiaste Yolande en ik kreeg er meteen zin in!

Stijladvies en kledingkastcheck

Meteen na ons eerste mailcontact begon het traject al: ik kreeg een uitgebreide lijst met vragen over mij, mijn stijl, wat ik belangrijk vind en wat ik wilde bereiken met haar advies. In de spiegel zag ik al een tijdje niet wie ik wilde zien,& ik droeg enkel nog maar een paar outfits uit mijn uitpuilende kledingkast en ik was nogal een kneus in het maken van combinaties. Mijn wensen en doelen kon ik dus heel concreet maken: Ik wilde graag weten wat bij mij past qua stijl, wat mijn garderobe nog miste en hoe ik combinaties kon maken. O ja, en ik wilde meer jurkjes gaan dragen.

Yolande bij mij thuis, in mijn kledingkast

De dag dat Yolande bij me thuis zou komen was ik best een beetje nerveus. Want wanneer laat je nou een wildvreemde in je kledingkast neuzen? Alsof Yolande het aanvoelde, brak ze het ijs toen ze binnen kwam met een reep Tony’s Chocolonely. Dit kon dus alleen nog maar een succes worden, haha! Nadat we met koffie en chocola eerst uitgebreid mijn intake hadden besproken (en een heleboel koetjes en kalfjes, het was meteen gezellig), togen we naar mijn kledingkast.

Weggooien, heel. veel. weggooien

Toen was het echt zo ver: de kledingkastcheck. Welke kledingstukken mogen blijven en welke krijgen een tweede leven elders? Letterlijk elk kledingstuk ging door de handen van Yolande, werd door ons beiden bekeken en beoordeeld op de volgende punten: – ziet het er nog goed uit? – past het nog in het modebeeld van nu? – past het bij mij qua kleur en komt het mijn figuur ten goede? en, de allerbelangrijkste: – draag ik het nog graag?

Tijdens het uitzoeken kletsten we vrolijk verder en gaf Yolande adviezen over onder andere kleur, styling en stoffen. Dacht ik dat ik met mijn opruimwoede eind vorig jaar al behoorlijk mijn best had gedaan, na de eerste plank doorgespit te hebben lag er al een enorme berg op de plek ‘dit kan weg’.

Toen het laatste kledingstuk met een boogje op de immense berg landde stond ik versteld: komt dit allemaal uit mijn kast? Een blik in mijn kledingkast stelt me gerust: er is nog genoeg ‘over’ om aan te trekken, gelukkig. De kleding die niet meer voldeed aan bovenstaand lijstje – vijf vuilniszakken vol – ging naar een tweedehands zaak in mijn oude woonplaats Oldenzaal. Met de opbrengst van het verkopen van tweedehands kleding in de shop worden gezinnen geholpen die het hard nodig hebben. Mijn lieve ouders hebben zich jarenlang vrijwillig ingezet voor deze vereniging.

Combineren kun je leren

Tijdens de lunch bespreken we mijn kledingkast en hoe nu verder. Ik krijg een mini-presentatie over combineren, wat een enorme eye-opener bleek. Daarna duikt Yolande mijn kast weer in om combinaties te maken en te fotograferen voor mijn stijlpaspoort. Ondertussen pas ik het ene na het andere setje aan en mijn enthousiasme stijgt. Al die verschillende printjes die ik in mijn kast heb hangen, die kunnen dus gewoon bij elkaar!

Nadat Yolande weg was kijk ik nog even tevreden in mijn twee kledingkasten, die nu gemakkelijk in één passen. Wat een overzicht! En wat heb ik toch leuke kleding, eigenlijk…

Stijlpaspoort

Een dag later al heb ik alweer mail van Yolande met de foto’s met alle combinaties en ook mijn stijlpaspoort. Hierin staat advies over mijn stijl, hoe ik tijdens het maken van combinaties een beetje ‘durf’ kan toevoegen, welke
missing pieces ik nog kan shoppen (o.a. jurkjes: check!) en ook welke fairtrade merken ik vooral moet checken. Dat laatste wil ik me namelijk graag verder in verdiepen. Yolande loopt echt de
extra mile voor haar klanten, want mocht je na de kledingkastcheck + stijladvies ooit nog vragen hebben, dan mag je haar daarna altijd contacten.

Hoe is het nu met mij en mijn kledingkast?

Het is niet alleen alsof ik een heel nieuwe kledingkast heb, maar ook alsof er ’s ochtends een ander persoon voor staat. Ik heb namelijk echt zín om een outfit uit de kast te trekken, alleen al om te kijken wat voor andere combinatie ik kan maken en hoe ik die het beste kan stylen.

Ja, mijn vocabulaire is uitgebreid met het woord ‘stylen’ nu ik weet dat dat óók is:

– mouwen oprollen zodat het accent op je taille ligt

– kiezen voor knoopjes van je blouse helemaal tot boven dicht of tot halverwege

– pijpen van je broek een stukje oprollen

– kijken waar je nog iets ‘mist’ en je outfit afmaken met een sjaal, ketting of opvallende schoenen

Weet ik het even niet meer, dan open ik het mapje met de foto’s die Yolande van de combinaties heeft gemaakt en kies ik waar ik die dag zin in heb. En geloof het of niet, ik heb weer zin om te shoppen! Omdat ik weet dat ik niet per se setjes hoef te shoppen omdat wat ik koop tóch wel bij iets past wat ik al heb én omdat ik nu de weloverwogen keuze kan maken: word ik hier blij van? O yes!


Lees meer over Yolande Avé op haar site of volg
Yolande op Facebook voor inspiratie!