To do lijsten, boodschappenlijstjes, afspraken: ik schrijf alles nog 'ouderwets' op papier, zowel zakelijk als privé. Op briefjes, in notitieboeken en in mijn (steen)papieren agenda. Ik snap wel dat sommige mensen graag digitaal werken als het gaat om agendabeheer hoor: je hebt 'm altijd bij je op je telefoon en afspraken verzetten gaat heel simpel en zonder te hoeven krassen in je agenda. Maar ik houd van schrijven en ik houd van het overzicht dat een papieren agenda geeft als ik 'm open klap. Maar een papieren notitieboek, losse briefjes voor boodschappen en to do's en een papieren agenda: dat is niet heel duurzaam. De GreenBook van Greenstory is dat wel: je gebruikt 'm steeds opnieuw én hij gaat jarenlang mee. Ik ben heel enthousiast over de GreenBook en ik vertel graag hoe het werkt.

Wat is een GreenBook?

GreenBook is een whiteboard notebook: een notitieboek en/of planner met uitwisbare pagina's. De pagina's zijn een soort mini-whiteboards waar je met een speciale pen op kunt schrijven. Is de inkt eenmaal droog (dat is binnen een paar seconden gebeurd) dan kun je er met je vinger over wrijven wat je wil, maar alles blijft gewoon staan. Dat maakt dat het geschikt is als agenda, maar ook als je notities een tijdje moet bewaren. Zodra je met een speciaal doekje en spray over de pagina gaat, verdwijnt de inkt en kun je de pagina weer beschrijven. Maak je tijdens het schrijven een foutje, dan kun je deze ook handig 'weggummen' met het vilten sponsje dat achterop de stiften zit.

Geen aparte boekjes en briefjes meer nodig dus, en ook geen extra afval. Doordat je je schrijfsels kunt wissen en weer overschrijven is je GreenBook eindeloos te gebruiken. Heel handig als agenda of notitieboek thuis of op kantoor, voor aantekeningen tijdens vergaderingen, in de klas of tijdens colleges, voor het maken van to do lijstjes, planningen of als habit tracker.

greenbook-met-pennen-en-spray-en-doek-klein-e1543322965810

greenbook-dagplanning-klein-1-e1543324227601

greenbook-dagplanning-spray-klein-e1543324237776

greenbook-gewiste-pagina-klein-e1543324217461

Notitieboek, planner, habit tracker, bullet journal

Je kunt je GreenBook zelf samenstellen door middel van verschillende pagina's. Er zijn acht soorten pagina's: verschillende to do list pagina's, een maandplanner, jaarplanner, weekplanner, een habit tracker, pagina's met ruitjes, lijntjes en blanco pagina's. Ook zijn er pagina's met stippen om er je eigen bullet journal van te maken.

Dit maakt de GreenBook multifunctioneel en je kunt 'm gebruiken en inrichten zoals je zelf wil. Zo gebruik ik 'm bijvoorbeeld om mijn hardloopschema op bij te houden, om een dagplanning te maken op mijn werkdagen, als to do list en ik ben onlangs begonnen met het maken en bijhouden van een habit tracker. Daarin zet je doelen die je wekelijks op dagelijks wil stellen. Bij mij staan er huishoudelijke taken op, maar ook doelen op het gebied van gezondheid en ontspanning.

planning

Ook kun je je GreenBook uitstekend gebruiken in het dagelijks leven om je weekmenu te maken en tegelijkertijd je boodschappenlijstje te maken. Of bijvoorbeeld om bij het begin van de maand een planning te maken voor werk of privé.

De pagina's zijn uit het boekje te halen, wat handig is als je een andere indeling wil van je agenda of notitieboek, als je een losse pagina even ergens mee naartoe wil nemen of als je je notebook wilt uitbreiden met meer pagina's.

GreenBook: mijn ervaring

Ik schrijf dus graag mijn afspraken op in een papieren agenda zodat ik overzicht heb, en ik vind het ook gewoon fijn om te schrijven. Maar ik ben óók graag duurzaam bezig en dan is gebruik van papier niet heel erg 'groen'. Vorig jaar vond ik een mooi alternatief in een agenda met papier gemaakt van steen, een stuk duurzamer en het zachte (watervaste!) papier schrijft ontzettend fijn. Mocht je daar nieuwsgierig naar zijn: Greenstory heeft naast de Greenbook en alle toebehoren ook een Stone Notebook: een notitieboek gemaakt van marmerkiezels. Een stuk duurzamer dan papier gemaakt van bomen. Bovendien plant Greenstory bij elke aankoop van een Stone Notebook we een boom in Ghana.

Terug naar de GreenBook, die qua duurzaamheid nog een stap verder gaat: je kunt de pagina's steeds weer opnieuw gebruiken en het heeft nog meer opties dan een normale papieren agenda, planner of notebook. Het idee dat ik jarenlang gebruik kan maken van één planner vind ik heel prettig. Ook to do lijstjes en boodschappenbriefjes maak ik nog 'ouderwets' op papier. Toch kunnen blijven tot mijn GreenBook binnen was.

greenbook-tegen-witte-achtergrond-klein-e1543330329932

GreenBook: luxe uitstraling, duurzaam in gebruik

Ik koos voor een cover van vegan leer, dat behalve duurzaam en diervriendelijk ook nog eens ontzettend mooi is. Het geeft de agenda een mooie en luxe uitstraling: het materiaal is stevig en voelt als echt leer. Ik hou er wel van als iets dat functioneel en duurzaam is, óók nog eens heel mooi is. Ik kreeg er drie kleuren pennen bij om te gebruiken en natuurlijk een doekje en de spray om de pagina's te kunnen wissen. Het elastiek met lussen zorgt ervoor dat ik de pennen en mijn GreenBook bij elkaar kan houden. Heel handig, er kan namelijk nog weleens wat verdwalen in mijn tas.

De losse pagina's 'klik' je makkelijk in de ringband en kun je ook makkelijk weer verwijderen. Door het handzame formaat (pagina's zijn A5) is de GreenBook handig in gebruik, groot genoeg om alles kwijt te kunnen op de pagina's en klein genoeg om mee te kunnen nemen in je tas.

Nu ik een paar weken de GreenBook in gebruik heb kan ik wel zeggen dat ik het superfijn vind in het gebruik. Het is heel handig om alles in één planner bij elkaar te hebben: to do lijstjes, maand-, week- en dagplanner, habit tracker en extra ruimte om te schrijven. En ik vind het fijn dat ik zowel mijn zakelijke agenda kan beheren als mijn persoonlijke, maar dat ze niet 'door elkaar' hoeven te lopen zoals in mijn huidige papieren agenda niet anders kan. De pennen schrijven fijn en het 'gummen' en het wissen van pagina's met de spray werkt heel goed. Na het wissen met de spray is de pagina weer een onbeschreven blad en kun je weer opnieuw beginnen.

Duurzaam en mooi dus, maar zeker ook het feit dat je je GreenBook helemaal zelf kunt samenstellen is echt uniek. Daardoor is het echt jouw persoonlijke planner en past ie precies bij jouw levensstijl. Ik blijf de GreenBook zeker gebruiken, misschien aangevuld met nog wat pagina's om weekplanningen te maken.

GreenBook van Greenstory

Greenstory is opgericht door broer en zus Kaim en Yagmur Masmas. Zij begonnen op de middelbare school met het verkopen van duurzame schrijfwaren, met als missie een positieve impact te maken op de wereld. Inmiddels heeft Greenstory een uitgebreid assortiment aan schrijfartikelen die duurzaam en mooi zijn. Naast de uitwisbare notitieboeken in A4 en A5-formaat is er ook de GreenPad (een uitwisbaar kladblok), de Stone notebook voor notities die je voor altijd wilt bewaren en mooie accessoires van vegan leer zoals een tablethoes.

Kijk voor meer informatie en alle producten op Greenstory.com

Dit artikel is geschreven in samenwerking met GreenStory.