DIY project: een poppenhuis zelf opknappen

Rianne - 04-07-2017
img-2566-1498827748-61678

Een tijd geleden kwam de derde verjaardag van onze dochter in zicht, en dacht ik na over een cadeau voor haar. Op haar kinderdagverblijf staat een prachtig groot houten poppenhuis waar ze graag mee speelt. Een poppenhuis moest het dus worden, zij het wat kleiner zodat hij ook leuk in ons huis kan staan. Ik had een idee van hoe dat poppenhuis eruit moest zien (wit!), maar kon dat online eigenlijk niet vinden. Te groot, te klein, te duur, te plastic, te schreeuwerig kleurrijk. Uiteindelijk vond ik online een voorbeeld van wat ik ook in mijn hoofd had, maar deze dame had het betreffende poppenhuis zelf opgeknapt. Aangezien ik niet zo handig ben appte ik mijn creatieve zusje of ze zin had om met mij een poppenhuis op te knappen, en project poppenhuis was geboren! In aanwezigheid van mijn dochter ook wel ‘het project’ genoemd. :-) Heb jij ook zin om een poppenhuis op te knappen? Ik deel graag ons stappenplan.

Zelf poppenhuis opknappen

Stap 1: Zoek een poppenhuis waar je potentie in ziet Het begon met uren speuren op Marktplaats, want ik wilde niet teveel geld uitgeven. Uiteindelijk werd het een klassiek poppenhuis: de Lundby Gothenburg. Niet te groot en niet te klein. Wel een echte opknapper: bruin, groen, rood en oranje voerde de boventoon, en ik zag een geheel wit poppenhuis voor me. Op Marktplaats scoorde ik ook nog wat mooie houten meubeltjes.

poppenkast-bruin

Stap 2: Strippen, schuren, behangen, schilderen Eenmaal binnen hebben we het poppenhuis als eerste gestript: plastic raampjes eruit gesneden en de vloerbedekking eruit gekrabt. Vervolgens het hout een beetje opgeschuurd en de binnen en buitenkant twee keer in de grondverf. Tijdens het in de grondverf zetten liet het papier-met-baksteen-motief aan de buitenkant van het poppenhuis los, daar hebben we glasvezelbehang overheen geplakt. Toen was de basis klaar.

Stap 3: Nog meer schilderen Vervolgens meer verfwerk: witte muurverf over het glasvezelbehang aan de buitenkant en de muren aan de binnenkant, en witte hoogglansverf voor het dak, de ramen, deuren en lijsten.

Stap 4: Zelf behangetjes printen en vloertjes leggen Daarna konden we ons op de binnenkant van het poppenhuis storten: op stidiostylliz.nl en lunabloom.be en op vind je de leukste behangetjes om zelf uit te printen! Wij kozen voor overwegend zwart-wit en mintgroen. We hebben de muurtjes heel nauwkeurig opgemeten en de behangetjes uitgeknipt en opgeplakt. Eén muurtje hebben we nog mintgroen geverfd met wat muurverf wat we thuis nog hadden staan. Ook de vloertjes hebben we nauwkeurig opgemeten, en daar witte plakfolie van de Karwei opgeplakt.

Stap 5: Het leukste, de inrichting Tot slot de laatste en leukste stap: de inrichting! De meubeltjes konden op hun plaats en via Pinterest vond ik leuke posters en vloerkleedjes om uit te printen voor op de muren en vloeren. Ook ging er nog een heuse tiptent in, het sjabloon vind je hier http://www.pomlebonhomme.com/2014/03/les-jolis-tipis-diy.html. De kussentjes en het matras krijgen witte stof. En natuurlijk nog de bewoners van het poppenhuis: een paar Duplo-poppetjes en een Duplo-hond!

poppenkast-links


poppenkast-slaapkamer


 

Welk materiaal heb je nodig?

Dit is het lijstje met spullen die wij hebben gebruikt:

  • Witte verf (grondverf, muurverf en hoogglans lak) en mintgroene verf
  • Glasvezelbehang en behanglijm
  • Schuurpapier, sterke lijm en een stanleymes
  • Plakfolie
  • Wit papier van iets dikkere kwaliteit, voor het printen van de behangetjes, posters en kleedjes
  • Satéprikkers voor de tipi tent
  • Witte stof

Rianne is getrouwd en moeder van twee dochters (2014 en 2016). Ze woont in een rustig dorp en werkt op een ministerie in het drukke Den Haag. Houdt van reizen, uit eten gaan met familie en vrienden, fotograferen en, sinds ze moeder is, ook erg van slapen.
lees meer blog's van Rianne

Ook veel gelezen:
Social
Partners