Eropuit in de herfstvakantie met kinderen? Er is genoeg te doen in de herfstvakantie, of het nu prachtig zonnig herfstweer is of als het regent dat het giet. Een leuke dag samen hoeft niet meteen een grote hap uit je budget te slaan. We hebben wat leuke uitjes om te doen in de herfstvakantie met kinderen op een rij gezet die niets of weinig kosten, maar wel heel veel plezier opleveren. Fijne herfstvakantie!

1. Uitrazen in een speelbos

De herfst is bij uitstek geschikt om de bossen in te gaan. Een wandeling door de bossen die verkleuren in deze tijd en ondertussen  herfstschatten verzamelen zoals kastanjes en mooi gekleurde bladeren. Als je ook nog een speelbos of natuurspeeltuin kiest, kunnen kinderen ook heerlijk te klimmen, klauteren, spelen en hutten bouwen.

Staatsbosbeheer heeft door heel Nederland verschillende speelbossen, speelpolders en speelvijvers. Je komt ze tegen in uiterwaarden, polders, duinen, graslanden en bossen. Sommige speelplekken zijn heel groot, en sommige zijn wat kleiner. Ook vind je op de ene plek meer natuurlijke speelelementen en voorzieningen (zoals bankjes) dan in het andere. Hierdoor is ieder locatie weer anders.

2. Herfstknutselen

In de herfst is het leuk om te knutselen met alle schatten die je hebt gevonden tijdens je herfstwandeling of in de buurt. Knutselen met kastanjes, beukennootjes, herfstbladeren, dennenappels en eikeldopjes. Je kunt ze allemaal gebruiken voor een creatieve knutselmiddag. Maak bijvoorbeeld een herfsttafel of een herfststukje en presenteer alle herfstitems op een dienblad op tafel. Of maak een leuk herfstknutselwerkje van kastanjes en bladeren.

3. Activiteiten voor kinderen in het museum

In de herfstvakantie met kinderen naar een museum is vaak extra leuk. In de schoolvakanties organiseren vele musea extra activiteiten voor kinderen. Een speurtocht, speciale tentoonstelling, workshops:vaak wordt in de schoolvakantie iets leuks gedaan om kinderen naar het museum te trekken. De populaire ‘grote’ musea voor kinderen zijn in de herfstvakantie vaak wel erg druk. Bekijk eens het programma van een kleiner museum in jouw woonplaats om te zien wat voor leuks ze organiseren.

4. Herfstvakantie met kinderen: Speeltuinen

Besteed je je herfstvakantie met kinderen graag buiten? Kijk dan eens bij speeltuinverenigingen in jouw woonplaats, deze organiseren ook in de herfstvakantie wel eens een extra activiteit. In onze woonplaats is er bijvoorbeeld een speeltuin waar iedere herfstvakantie een herfstfeest wordt georganiseerd waar kinderen kunnen spelen, knutselen en (leren) koken. Op een zonnige herfstdag is elke speeltuin een feest, gewoon lekker warm aankleden, wat lekkers mee en een kan warm drinken en je maakt er gelijk een herfstpicknick van!

Naar buiten in de herfst - herfstvakantie met kinderen

5. Activiteiten in de bieb in de herfstvakantie

Ook als je niet vaak of nooit bij de bibliotheek te vinden bent is dit een plek waar je in schoolvakanties vaak leuke dingen kunt doen. Vaak zijn dit gratis activiteiten of workshops, of er wordt een kleine bijdrage gevraagd. Op de website van je lokale bibliotheek vind je bij ‘activiteiten’ vast iets leuks. Je hoeft geen lid te zijn van de bieb maar als je er dan toch bent, regel dan gelijk een lidmaatschap voor de bibliotheek voor je kind. Tot 18 jaar leen je boeken bij de bibliotheek helemaal gratis!

6. Bioscoop in je woonkamer

Maak van je huiskamer een knusse bioscoopzaal tijdens de herfstvakantie met kinderen. Verzamel kussens en dekens, of maak het helemaal feest met matrassen op de vloer in de woonkamer. Breng sfeer in de woonkamer door een lichtslinger en steek wat kaarsjes aan. Maak zelf popcorn en kies samen een film die jullie allemaal leuk vinden. Nestel je onder een dekentje en de voorstelling kan beginnen! Om de beleving compleet te maken kun je ook nog samen bioscoopkaartjes knutselen en ‘verkopen’ en echt ‘bioscoopje spelen’.

7. Naar het theater in de herfstvakantie

Echt een aanrader om te doen met je kind: naar het theater! Er zijn door het jaar heen leuke voorstellingen te zien, maar de herfstvakantie is wel een extra leuke tijd om een theater te bezoeken. Bij het theater in je woonplaats of bij kindertheaters zijn in de herfstvakantie vaak extra voorstellingen voor kinderen en daar zitten soms leuke extra activiteiten bij zoals workshops, meet & greets met de acteurs of een ontbijt of high tea. Wij gaan zelf heel graag naar het Maastheater in Rotterdam, dat altijd een uitgebreid theaterprogramma heeft voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën.

8. Herfstkoekjes of Halloweencupcakes bakken

Altijd een goed idee om samen iets bakken in de keuken. Of het nou koekjes, muffins, cupcakes, cake of zelfs een taart is: het is leuk om samen te doen en later van te genieten. Maak bijvoorbeeld cupcakes en versier ze in het thema herfst of Halloween. Bak ook wat extra voor die ene buurvrouw of voor een vriendinnetje of voor de wegwerkers in de straat. Niet zo’n baktalent? De paddenstoelcakejes van Koopmans kan iedereen maken (zelfs ik) en zijn natuurlijk helemaal in de herfstsfeer!

9. Spelletjesmiddag tijdens de herfstvakantie met kinderen

Terwijl het lekkers in de oven staat, maak je het in huis gezellig voor een spelletjesmarathon. Kies om de beurt een spel en varieer bijvoorbeeld met bordspellen voor kinderen, ‘actieve’ spelletjes in huis zoals verstoppertje of Twister, games zoals bijvoorbeeld Mario Kart en spellen die je buiten kunt doen. Want waarom zou je alleen in de zomer jeu de boules spelen of Kubb? Daarna lekker binnen weer opwarmen met thee, warme choco en een cupcake of stukje taart natuurlijk!

10. Naar buiten!

Herfstvakantie met kinderen - kinderen met herfstbladeren

Niet naar buiten in de herfstvakantie met kinderen is geen optie, ze moeten af en toe echt even uitrazen en bovendien is de herfst het seizoen om lekker te struinen in een park of een bos. Misschien is de neiging om zo veel mogelijk binnen te zijn, zeker nu het echt kouder is en meer regent. En een middagje film kijken, spelletjes doen of knutselen is in dit seizoen natuurlijk heel fijn.

Even bewegen en in de buitenlucht spelen of wandelen is heel gezond en leuk. Is naar het bos, duin of strand een te grote onderneming?Het hoeft niet ingewikkeld, even een blokje om met fietsje of step is al fijn. Verzamel je meteen kastanjes, eikels en mooie herfstbladeren. Des te fijner is het om daarna weer thuis op de bank te kruipen met een boek, luisterverhaal of film.

11. Herfstbarbecue

Heb je de barbecue nog niet opgeborgen? Wacht nog maar even dan! Want een herfstbarbecue (of straks: een winterbarbecue) is – ondanks dat je wat meer lagen kleding aan hebt dan in de zomer – heel leuk om te doen. Alleen de voorbereiding al kan al veel pret opleveren, door bijvoorbeeld zelf appelmoes te maken of stoofpeertjes. Maak er een vegetarische barbecue van of kies voor wild om in de herfstsfeer te blijven. Oeh en wat dacht je van gepofte kastanjes van de barbecue? Eet smakelijk!

12. Geocachen in de herfstvakantie met kinderen

herfstvakantie met kinderen - geoachen

Eens iets anders doen in de herfstvakantie met kinderen? Ga dan Geocachen! Geocachen is een soort schatzoeken voor volwassenen, maar ook ontzettend leuk om samen met je kinderen te doen. Je downloadt de app Geocaching op je telefoon en waar ter wereld je ook bent kun je zogenaamde ‘caches’ vinden. Het zijn meestal kleine buisjes met een logboek die verstopt zijn door andere geocachers.

Via de app en de coördinaten speur je dit op en zet je in het logboek je naam en de datum waarop je de cache hebt gevonden. Er bestaan ook caches waar bijvoorbeeld iets kleins in zit (iets van speelgoed of een pen bijvoorbeeld) dat je meeneemt en omruilt voor iets wat jij meebrengt. Geocachen is heel leuk om met het gezin te doen en je ontdekt nog eens nieuwe wandelroutes.

13. Bezoek een kasteel of fort

Bezoek een kasteel of fort in de herfstvakantie met kinderen. Net als veel musea hebben bijna alle kastelen ook een speciaal programma met extra activiteiten tijdens de herfstvakantie. Denk aan speciale speurtochten, rondleidingen, workshops of tentoonstellingen in een speciaal thema. Naar een echt kasteel is al een belevenis en het spreekt tot de verbeelding dat er vroeger échte ridders en jonkvrouwen rondliepen natuurlijk. En het kasteel ligt er vaak extra mooi bij in de kleurrijke herfstsfeer.

herfstvakantie met kinderen

14. Parcours in huis

Nog iets leuks dat je kunt doen in de herfstvakantie met kinderen en het kost helemaal niks. Verzamel stoelen, bankjes, kussens, opstapjes en andere obstakels en maak een parcours in huis. Zorg voor wat afwisseling in het parcours zodat je kind moet springen, een beetje klimmen, ergens onder of door moet kruipen en evenwicht moet bewaren. Verbouw je woonkamer voor een keertje en maak een onvergetelijke herinnering.

15. Uitgebreid ontbijten tijdens de herfstvakantie met kinderen

Waarom zouden we alleen met Pasen of Kerstmis een feestelijk ontbijt maken? In de herfstvakantie met kinderen een ontbijtje maken is net zo leuk. Koop ingrediënten voor een uitgebreid ontbijt en duik samen de keuken in om croissants te maken, muffins, eitjes, geroosterd brood en fruit en een versgeperste jus d’orange. Dek de tafel feestelijk met mooie servetten en kaarsjes en geniet ervan. Of, helemaal feestelijk: laat een ontbijtje bezorgen door een lokale bakker of eetgelegenheid.

Genoeg leuke dingen te doen in de herfstvakantie met kinderen, wat ga jij doen? Heel veel plezier!