Winterjas in de auto levensgevaarlijk voor kind

We willen onze kinderen allemaal beschermen tegen kou. Dus pakken we ze in de winter lekker in met dikke jassen en sjaals. Ook in de auto. Als ik mijn zoon in zijn winterjas in de autostoel zet, is het altijd een mislukte mix tussen Kenny uit Southpark (want oranje...

Verjaardag vieren

Het is zaterdag, half twaalf 's avonds. We wachten met smart op mijn man, Pascal, omdat we zo dadelijk zijn verjaardag vieren. Gelukkig is hij er bijna want mijn jongste houdt het niet meer uit van de slaap. 'Zijn alle voorbereidingen klaar, meiden?' Het vakkundig...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Zwangerschap en zorgverzekering 2022

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel...

Net bevallen? Zo maak je de eerste tijd met je kindje onvergetelijk

Ben je net bevallen? En voel je je een beetje uit balans nu je net moeder geworden bent? Geen paniek! Dat hebben veel vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden. Als je wilt weten hoe je loskomt van de twijfel, de onrust en het gevoel dat je het misschien niet...

Erop uit in de herfstvakantie met kinderen? Er is genoeg te doen in de herfstvakantie, of het nu prachtig zonnig herfstweer is of als het regent dat het giet. Een leuke dag samen hoeft niet meteen een grote hap uit je budget te slaan. We hebben wat leuke uitjes op een rij gezet die niets of weinig kosten, maar wel heel veel plezier opleveren. Fijne herfstvakantie!

1. Uitrazen in een speelbos

De herfst is bij uitstek geschikt om de bossen in te gaan: om herfstschatten zoals kastanjes en mooie gekleurde bladeren te verzamelen, maar ook om heerlijk te klimmen en te klauteren of hutten te bouwen. Staatsbosbeheer heeft door heel Nederland verschillende speelbossen, speelpolders en speelvijvers. Je komt ze tegen in uiterwaarden, polders, duinen, graslanden en bossen. Sommige speelplekken zijn heel groot, en sommige zijn wat kleiner. Ook vind je op de ene plek meer natuurlijke speelelementen en voorzieningen (zoals bankjes) dan in het andere. Hierdoor is ieder locatie weer anders. Bekijk waar bij jou in de buurt een speelbos zit

2. Activiteiten in het museum

In de schoolvakanties organiseren vele musea extra activiteiten voor kinderen. Een speurtocht, speciale tentoonstelling, workshops, vaak wordt in de schoolvakantie iets leuks gedaan om kinderen naar het museum te trekken. De populaire ‘grote’ musea voor kinderen zijn in de herfstvakantie vaak wel erg druk. Bekijk het programma eens van een kleiner museum in jouw woonplaats om te zien wat voor leuks ze organiseren.

3. Speeltuinen

Besteed je je herfstvakantie met kinderen graag buiten? Kijk ook eens bij speeltuinverenigingen in jouw woonplaats, deze organiseren ook in de herfstvakantie wel eens een extra activiteit. In onze woonplaats is er bijvoorbeeld een speeltuin waar een herfstfeest wordt georganiseerd waar kinderen kunnen spelen, knutselen en (leren) koken. Dit is een middagactiviteit en kost 1 Euro 50.

4. Activiteiten in de bieb

Ook als je niet vaak of nooit bij de bibliotheek te vinden bent is dit wel een plek waar je in schoolvakanties vaak leuke dingen kunt doen. Vaak zijn dit gratis activiteiten of workshops, of er wordt een kleine bijdrage gevraagd. Op de website van je lokale bibliotheek vind je bij ‘activiteiten’ vast iets leuks. En dat hoeft niet altijd direct te maken te hebben met lezen. Als je er toch bent, regel dan gelijk een lidmaatschap voor de bibliotheek voor je kind. Want tot 18 jaar leen je boeken bij de bibliotheek helemaal gratis!

5. Bioscoop in je woonkamer

Maak van je huiskamer een knusse bioscoopzaal. Verzamel kussens en dekens, of maak het helemaal feest met matrassen op de vloer in de woonkamer. Breng sfeer in de woonkamer door een lichtslinger en steek wat kaarsjes aan. Maak zelf popcorn en kies samen een film die jullie allemaal leuk vinden. De voorstelling kan beginnen! Om de beleving compleet te maken kun je ook nog samen bioscoopkaartjes knutselen en ‘verkopen’ en echt ‘bioscoopje spelen’.

6. Herfstkoekjes of Halloweencupcakes bakken

Altijd een goed idee, zelf iets bakken. Of het nou koekjes, muffins, cupcakes, cake of zelfs een taart is: het is leuk om samen te doen en later van te genieten. Maak bijvoorbeeld cupcakes en versier ze in het thema herfst of Halloween. Bak ook wat extra voor die ene buurvrouw of voor een vriendinnetje of voor de wegwerkers in de straat.

7. Spelletjesmiddag

Terwijl het lekkers in de oven staat, maak je het in huis gezellig voor een spelletjesmarathon. Kies om de beurt een spel en varieer bijvoorbeeld met bordspellen, ‘actieve’ spelletjes in huis zoals verstoppertje of Twister, games zoals bijvoorbeeld Mario Kart en spellen die je buiten kunt doen. Want waarom zou je alleen in de zomer jeu de boules spelen of Kubb? Daarna lekker binnen weer opwarmen met thee, warme choco en een cupcake of stukje taart natuurlijk!

8. Naar buiten!

Herfstvakantie met kinderen - kinderen met herfstbladeren

Niet naar buiten in de herfstvakantie met kinderen is geen optie, ze moeten af en toe echt even uitrazen en bovendien is de herfst het seizoen om lekker te struinen in een park of een bos. Misschien is de neiging om zo veel mogelijk binnen te zijn, zeker nu het echt kouder is en meer regent. En een middagje film kijken, spelletjes doen of knutselen is in dit seizoen natuurlijk heel fijn.

Maar als het even droog is: ga naar buiten! Even bewegen en in de buitenlucht spelen of wandelen is heel gezond en leuk. Al is het maar even een blokje om met fietsje of step. Verzamel je meteen kastanjes, eikels en mooie herfstbladeren. Des te fijner is het om daarna weer thuis op de bank te kruipen met een boek, luisterverhaal of film.

9. Herfstknutselen

Of ga creatief aan de slag. Met alle schatten die je hebt gevonden tijdens je herfstwandeling kun je thuis aan de slag aan de knutseltafel. Maak bijvoorbeeld een herfsttafel of een herfststukje en presenteer alle herfstitems op een leuke manier. Of maak een leuk herfstknutselwerkje van de kastanjes en bladeren.

10. Herfstbarbecue

Heb je de barbecue nog niet opgeborgen? Wacht nog maar even dan! Want een herfstbarbecue (of straks: een winterbarbecue) is – ondanks dat je wat meer lagen kleding aan hebt dan in de zomer – heel leuk om te doen. Alleen de voorbereiding al kan al veel pret opleveren, door bijvoorbeeld zelf appelmoes te maken of stoofpeertjes. Maak er een vegetarische barbecue van of kies voor wild om in de herfstsfeer te blijven. Oeh en wat dacht je van gepofte kastanjes? Eet smakelijk!

11. Geocachen

herfstvakantie met kinderen - geoachen

Geocachen is een soort schatzoeken voor volwassenen, maar ook ontzettend leuk om samen met je kinderen te doen. Je downloadt de app Geocaching op je telefoon en waar ter wereld je ook bent kun je zogenaamde ‘caches’ vinden. Het zijn meestal kleine buisjes met een logboek die verstopt zijn door andere geocachers.

Via de app en de coördinaten speur je dit op en zet je in het logboek je naam en de datum waarop je de cache hebt gevonden. Er bestaan ook caches waar bijvoorbeeld echt iets in zit dat je meeneemt en omruilt voor iets wat jij meebrengt. Geocachen is heel leuk om met het gezin te doen en je ontdekt nog eens nieuwe wandelroutes.

12. Parcours in huis

Verzamel stoelen, bankjes, kussens, opstapjes en andere obstakels en maak een parcours in huis. Zorg voor wat afwisseling in het parcours zodat je kind moet springen, een beetje klimmen, ergens onder of door moet kruipen en evenwicht moet bewaren. Verbouw je woonkamer voor een keertje en maak een onvergetelijke herinnering.

13. Uitgebreid ontbijten

Waarom zouden we alleen met Pasen of Kerstmis een feestelijk ontbijt maken? Koop ingrediënten voor een uitgebreid ontbijt en duik samen de keuken in om croissants te maken, muffins, eitjes, geroosterd brood en fruit en een versgeperste jus ‘d orange. Dek de tafel feestelijk met mooie servetten en kaarsjes en geniet ervan. Of, helemaal feestelijk: laat een ontbijtje bezorgen door een lokale bakker of eetgelegenheid.

Genoeg leuke dingen te doen in de herfstvakantie met kinderen, wat ga jij doen? Heel veel plezier!