We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Hoe weet je dat je kleine kinderen in huis hebt? Als er overal rommel en speelgoed ligt en je elke avond je woonkamer terug in originele staat moet brengen. Om dit op te lossen maakte ik zelf een opbergzak om het speelgoed op te ruimen. En aangezien het bijna kerst is, maakte ik een opbergzak met kerstbomen.

Een opbergzak maken met kerstbomen

Als je kerststal van Little People is (als je überhaupt weet wat Little People is!) en als je kerstboom is verdrongen voor iets zonder naalden en ballen, maar met lampjes! Waar onze pasgeboren baby vorig jaar nog roerloos onder de kerstboom lag, starend naar de lichtjespracht, maakt nu een dreumes de woonkamer onveilig. Normaal gesproken al een uitdaging om je huis babyproof te maken zonder daarbij je woonkamer volledig van alle opsmuk te ontdoen. Maar in de decembermaand is het helemaal een ragfijn evenwicht.

Om toch een beetje in de kerstsfeer te komen besloot ik zelf wat te maken. Want wat is de feestmaand zonder versiering? Als je, net zoals ik, geen ruimte hebt om de kerstboom buiten bereik van die grijpgrage vingertjes te zetten en je ook geen zin hebt om je dagen te vullen met roepen: ‘Nee, dat mag niet’ en ‘Blijf van de kerstboom af!’, dan kom je al gauw tot de conclusie dat je de boom beter een jaartje kunt skippen.

Ik besloot dus zelf iets te maken dat kidsproof is. Ik ging een opbergzak maken in de kerststijl. Je maakt hem in 1 a 1,5 uur zonder al te veel materialen. Low budget en snel, ik houd ervan. Verder is-ie ook nog handig om al het speelgoed in op te bergen! Lees snel mijn stappenplan voor een mooi een opbergzak maken met kerstbomen (je kunt hem natuurlijk ook met een ander design maken):

Wat heb je nodig voor zelf een opbergzak maken

 • Witte XXL paperbag (o.a. verkrijgbaar bij ‘A Little Love Company’)
 • Papier
 • Schaar
 • Potlood
 • Gum (!)
 • Liniaal
 • Zwarte stift / permanent marker
 • een stuk goud papier
 • lijmroller o.i.d.

Stap 1: Zoek een voorbeeld voor een opbergzak maken

Inspiratie haalde ik van Pinterest. Ik koos voor (kerst)boompjes. Leuk en feestelijk, maar ook neutraal genoeg om ook de rest van de winter leuk in de woonkamer of in de slaapkamer van je kleintje te staan. Maar je kunt het zo gek maken als je wil: denk eens aan een leuke spreuk! Of vrolijke diertjes, of hartjes, of iets anders dat je genoeg vindt voor een unieke opbergzak maken!

Stap 2: Maak een sjabloon

Ik teken niet zomaar 10+ kerstboompjes uit de losse pols, dus koos ik ervoor een sjabloon te maken. Vouw hiervoor een A4’tje in tweeën en teken op de naad een halve kerstboom. Knip vervolgens de kerstboom(pjes) uit.

Stap 3: Schets met potlood

Ben je tevreden over je sjablon(en), leg deze dan op de zak en trek deze zo vaak je wilt over. Handigste is het om dit te doen als de zak nog mooi plat is opgevouwen. Let op! Houd rekening met het omslaan van de rand van de zak (twee keer heeft een mooi resultaat) en begin dus niet te hoog met tekenen.

Stap 4: Trek over met zwarte stift

Als je de bomen met potlood mooi hebt verdeeld over de zak kun je ze overtrekken met zwarte stift. Hiermee kun je direct ook de foutjes met potlood corrigeren, want met een stift trek je meestal strakkere lijnen.

Stap 5: Vouw de rand om en klap de zak uit

Het is even prutsen met de dikke lagen (drie)dubbel papier, maar als je de bovenste rand 2 keer omslaat geef je je opbergzak net die finishing touch!

Stap 6: Extra versiering

Van een eerder fröbel-moment had ik nog dik goud papier over. Hier heb ik nog 1 goud kerstboompje van geknipt en deze op de zak geplakt voor een extra feestelijke knipoog.

Nog meer tips voor een opbergzak maken:

 • Deze opbergzak is ook leuk om de kerstcadeautjes in te doen!
 • Mocht je wel de gelukkige eigenaar van een kerstboom zijn, kun je ook een opbergzak maken in een kleinere uitvoering om de pot van je kerstboom in te doen.

Veel knutselplezier! Maak er iets moois van.