Onlangs zijn wij voor het eerst als gezinnetje op vakantie geweest naar Macedonië. Vliegen dus. Nu heb ik zelf al een hekel aan vliegen, ik vind het doodeng, en dan was het ook nog Sem's eerste keer. Eerst een tijd doorbrengen op het vliegveld en dan nog in het vliegtuig, ik was doodnerveus. Gelukkig is het hartstikke goed verlopen en hebben we een heerlijke vakantie gehad. Om die van jou ook soepeltjes te laten verlopen heb ik wat tips op een rijtje gezet.

Drinken tijdens het stijgen en landen

Laat je kindje drinken tijdens het opstijgen en de landig. Aan boord van vrijwel ieder vliegtuig is warm water aanwezig en anders kan de stewardess de melk altijd au bain-marie opwarmen. Wel handig om dit direct bij het binnenkomen van het vliegtuig te vragen, dan hebben ze hier nog genoeg tijd voor. Of gewoon je kindje aanleggen, als je borstvoeding geeft.

Check je luiertas

Ik vergeet zo nu en dan nog weleens wat in mijn luiertas; precies geen schone kleertjes mee als we op visite zijn en hij zichzelf onder spuugt of de luierdoekjes vergeten tijdens een dagje weg.. Normaal valt hier wel een mouw aan te passen maar zeker in de lucht heb je weinig uitwijkmogelijkheden. Zorg daarom dat je goed controleert of je alles bij de hand hebt. Wij hadden mee: * Melkpoedertoren met 5 voedingen (voor de hele dag) * 2 flessen * 2 spuugdoekjes * 3 speeltjes * 2 speentjes * Rompertje * Broekje * Shirtje * Vestje * Sokjes * 6 luiers * Billendoekjes

Kijk goed naar de faciliteiten op je bestemming

Wij kozen expres voor een appartement met waterkoker en magnetron, voor de flesjes en hapjes. Bij aankomst bleek dat dit toch niet aanwezig was in ons appartement en dit leverde best wel even wat gedoe op. Overdag konden we warm water halen in de lobby maar aangezien het water uit de kraan geen drinkwater was moesten we de eerste nacht een koude fles geven met bronwater uit de minibar. De volgende dag regelde het hotel een waterkoker voor ons dus was het probleem opgelost maar het is natuurlijk fijner als het vanaf het begin goed geregeld is.

Realiseer je dat het anders is om op vakantie te gaan met een baby erbij

Ik was altijd gewend om op vakantie meerdere boeken te lezen, te zonnen en volledig tot rust te komen. Van tevoren stond ik er niet bij stil dat dit met een kindje waar je voor moet zorgen niet gaat lukken. Gewapend met een e-reader vol met boeken vertrok ik naar Macedonië en met precies evenveel ongelezen boeken kwam ik terug. Je bent toch de hele tijd bezig met je kindje vermaken en verzorgen waardoor je minder aan jezelf toe komt. Is vakantie voor jou lange wandeltochten maken door de natuur of dag in dag uit cultuur snuiven? Hou er dan ook rekening mee dat dit waarschijnlijk niet zo gaat zoals voorheen, toch zijn er heel veel andere leuke dingen om te doen. Wij hebben veel stadjes in de buurt bezocht, zijn wezen lunchen en uit eten geweest en hebben veel gezwommen. Zolang je goed voorbereid op pad gaat is dat geen probleem.

Zorg dat je kindje goed uitgerust is

Een uitgeslapen baby is vaak een blije baby dus zorg dat naast alle nieuwe indrukken die je kindje op vakantie heeft, ook genoeg rust gepakt wordt. Sem slaapt gelukkig vrijwel overal maar wanneer we merkten dat hij te lang wakker was trokken we ons even met hem terug op de kamer zodat hij zijn rust goed kon pakken. Dit is ook lekker voor als je weer thuis bent en je je oude ritme weer normaal op kunt pakken.

Bescherm tegen de zon

Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon. Neem een parasolletje mee voor je wagen, blijf smeren en zorg voor een zonnehoedje. Ook zijn er handige UV-pakjes, bijvoorbeeld van Hema, waardoor je kindje optimaal beschermd is tegen de felle zonnestralen.

Laat het over je heen komen en geniet!

Dit is sowieso de beste tip die ik kan geven als moeder. Ik heb de meeste dingen gewoon over me heen laten komen en me aangepast op het moment. Als Sem zijn dag niet had bleven we gezellig een dagje aan het zwembad. Had hij een goede dag, dan gingen we er wel op uit. Met een baby kan je toch vrijwel niets strak plannen dus dit proberen heeft geen zin. Geniet van het moment en bekijk per dag wat handig en leuk is om te doen. Fijne vakantie!