Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Margot - 26-04-2018
shutterstock-307105646-1524573484-60553

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij rust en regelmaat, dus hoe doe je dat? Een paar tips van ons:

Slaapritme

Probeer zoveel mogelijk het normale slaapritme van je kind aan te houden. Dat lukt echt niet iedere dag, dat weet ik ook wel. Maar als je bijvoorbeeld de ene dag een volle dag hebt gehad waarbij het slapen er een beetje bij in schoot, plan dan weer een rustige dag in mét ritme. Toen onze peuter nog sliep in de middag, gingen we 's ochtends op tijd iets ondernemen. We zorgden dan dat we 's middags weer terug in het appartement of huisje terug waren zodat ie kon slapen. Na het slaapje konden we dan weer op pad. Die middagrust was voor ons ook best fijn, zo konden we zelf even zonnen, een boek lezen en soms ook een beetje werken. Maar als je kind goed slaapt in de kinderwagen/buggy/draagzak: lucky you! Lekker op pad gaan.

Wees voorbereid op de eetmomenten

Ga je veel op pad om dingen te bekijken of om de natuur in te gaan? Bereid je 's ochtends goed voor op de tijd dat je weg bent en neem (genoeg) eten, drinken en (nood)snacks mee. Ook als je de intentie hebt om buiten de deur te lunchen. Misschien kom je nét geen restaurant tegen of duurt jullie wandeling net even iets langer dan gepland. Vergeet jezelf ook niet! Hier gaat er in ieder geval standaard een grote fles water mee, knijpzakjes fruit, een boterham en wat snacks voor onszelf.

Extra slaapkamer

Neem een hotel of een appartement met een extra slaapkamer. Van mensen om mij heen weet ik dat ze hun vakanties doorbrengen met hun kind bij henzelf op de kamer. Maar als je 's avonds of tijdens een middagslaapje nog relaxed wilt tv kijken/een boek lezen/wijntjes drinken/werken/een fatsoenlijk gesprek wil voeren: neem een extra slaapkamer waar je je kind in alle rust kunt laten slapen. Het kost meer, inderdaad. Maar hé, het is vakantie. En je bespaart waarschijnlijk toch al aangezien stapavondjes er niet meer in zitten. ;) En slaap je in een tent of in een caravan, dan hoop ik dat het weer het toelaat om lekker buiten te genieten tot in de kleine uurtjes...

Zoek speeltuinen of parken op

Als je je vakantiebestemming speciaal uitzoekt op activiteiten voor kinderen: sla deze dan over. Maar zoek je niet per se de campings of resorts uit waar een compleet speelpakket bij zit: maak tijd en ruimte vrij om je kinderen te laten spelen. Toen wij op stedentrip gingen naar Berlijn, huurden we een appartement in een buurt waar veel jonge gezinnen wonen en waar op elke hoek een speeltuin zit (tip tussendoor: Prenzlauerberg is waar je moet zijn). Na een dag per fiets de stad verkennen zaten we de dag erna aan de rand van de zandbak te kijken naar een spelende peuter. Even een rustpunt in de hectiek van de stad. Dat was ook voor ons als ouders heel fijn. Ook als je onderweg bent met de auto naar de vakantiebestemming en op de weg naar huis zijn er veel parkeer-/rustplaatsen waar speeltuinen bij zitten. Google maar!

Vergeet niet zelf op te laden

Hoe vaak hoor ik wel niet - al dan niet gekscherend - dat ouders net terug zijn van vakantie en weer een vakantie nodig hebben? De zorg voor je kind gaat ook op vakantie door, natuurlijk. Heel herkenbaar. Juist daarom is het fijn om de routine een beetje vast te houden: voor jezelf! Doet je kind nog (middag)slaapjes: gebruik die tijd om zelf lekker te relaxen of ook even een oogje dicht te doen. En er is ook niks mis met een paar avonden vroeg in bed duiken, zo kom je uitgerust weer thuis. Hoe meer het lukt om de routine vast te houden, hoe eerder je thuis ook weer 'in het ritme' bent. Niets zo vervelend als vermoeid thuiskomen en dan weer jullie draai te moeten vinden.

Bron headerfoto: Shutterstock

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners