Steeds meer mensen gaan tegenwoordig met de auto op vakantie. En hoewel de meeste kinderen wel gewend zijn aan het maken van autoritjes, is zo’n lange zit toch wel erg wennen. Het voordeel van in Nederland wonen is toch dat alles relatief dicht bij elkaar gelegen is. Lang in de auto zitten is dan ook bijna nooit nodig. Wanneer je reist naar het buitenland is dit uiteraard een heel ander verhaal. Hoe hou je je kinderen dan nog enthousiast? Hoe zorg je ervoor dat de stemming niet omslaat en er een stel chagrijnige gezichten op de achterbank zitten? En belangrijker nog: hoe pak je dit allemaal aan met een baby en een peuter? Hier volgen enkele handige tips om de autovakantie te overleven!

Maak de auto gereed voor vertrek

Begin op tijd met het gereed maken van de auto. Het laatste wat je wilt is op een buitenlands landweggetje stil te komen staan. Pech onderweg met een baby en een peuter in een land waar je de taal niet machtig bent, dat zal een flinke domper op de autorit en gehele vakantie geven. Voorkomen is beter dan genezen. Laat je auto daarom altijd eerst nog even keuren door de garage. Controleer ook je autoverzekering. Zijn beide bestuurders verzekerd? Geldt de dekking enkel in Europa of ook buiten Europa? Dit is wel handig om rekening mee te houden. Zo weet je zeker dat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan en ga je goed voorbereid op pad.
autoverzekering-tekenen

Mandje met cadeaus

Een leuke manier om je kinderen enthousiast te houden gedurende de autorit is door een mandje met kleine cadeautjes samen te stellen. Dit hoeft niet veel te kosten. Bij veel winkels kan je al kleine cadeautjes voor nog geen euro kopen. Laat je kind na ieder uur (of na iedere 2 uur) een pakje openmaken. Zo blijft je kind enthousiast en heeft hij voldoende tijd om te spelen voordat het volgende cadeautje uitgepakt mag worden. De autorit wordt zo een klein feestje.

Stop regelmatig

Het is niet prettig om uren achter elkaar in de auto te zitten. Zelf ervaar je dit waarschijnlijk ook zo. Na enkele uren voelt het heerlijk om de frisse buitenlucht op te snuiven en de benen te strekken. Bedenk nu eens dat je vastzit in een autostoeltje of misschien zelfs nog wel in de Maxi-Cosi. Dan is het helemaal belangrijk om af en toe een tussenstop te maken. Bekijk van tevoren alvast waar je voorbijkomt en wat hier te doen is. Wellicht is er wel een bos of park nabijgelegen en kan je hier een tussenstop maken. De kindjes even laten ravotten, de baby uit de Maxi-Cosi en lekker op de arm. Nog een pluspuntje: na genoeg indrukken is de kans ook nog eens groot dat ze vervolgens heerlijk in slaap zullen vallen.

Rij ’s nachts

Ben jij iemand die nooit zo’n last heeft van veranderingen in het bioritme? Of draai je doorgaans ook regelmatig nachtdiensten? Dan kan het ook slim zijn om alvast ’s nachts te gaan rijden. De kans is groot dat de kinderen binnen mum van tijd liggen te slapen en jij kan zo al grote afstanden afleggen. Zodra de zon opkomt, lekker allemaal ontbijten en jullie kunnen er weer tegenaan.

Houd er wel rekening mee dat ’s nachts rijden niet voor iedereen weggelegd is. Wanneer dit gevaarlijke situaties oplevert, kan je het beter niet doen. Een wa verzekering dekt misschien wel de andere partij in geval van ongelukken, maar dit is toch niet iets waar je aan wilt denken. Bescherm jezelf en je kinderen en houd het veilig!