De knotwilgenroute

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Schiet bij jou de stress er al in wanneer je de verjaardag van jouw kind op de kalender ziet staan? Naast een gezellige verjaardag hoort daar namelijk ook een leuk kinderfeestje bij. Wil jij jouw kind een perfect kinderfeestje geven? Dan hoort daar heel wat planning bij. Wil je weten hoe ook jij een geweldig kinderfeestje organiseert? Maak dan gebruik van de tips en tricks van onze handige planning. Hier lees je wat een aantal weken van tevoren al moet regelen en wat je in de laatste week nog moet doen. Zo organiseer ook jij een kinderfeestje waar jouw kinderen het nog jarenlang over zullen hebben.

Een kinderfeestje organiseren: de basis

Voordat je begint met het organiseren van het grote kinderfeest, is het belangrijk om te weten wat je allemaal moet regelen. Zo voorkom je dat je door tijdsdruk niet alles voor elkaar kunt krijgen of dat je enorm gestrest bent voor het kinderfeest. Om goed te starten, is het belangrijk om de basis op een rijtje te hebben. Om je te helpen hebben wij beknopt de basis op een rijtje gezet:

 • Welke datum is het feest?
 • Hoeveel kinderen nog je uit?
 • Hoe lang duur het feest?
 • Vier je het thuis of op locatie?
 • Breng je de kinderen thuis of worden ze opgehaald?
 • Doe je alles zelf of huur je entertainment of catering in?
 • Moeten de genodigden nog iets meebrengen?

Door deze basisinformatie op een rijtje te hebben, kun je veel effectiever aan de slag gaan. Met deze informatie kun je aan de slag met de rest van de planning. Wanneer jouw kind wat ouder is, kun je het feestje ook goed samen met jouw kind organiseren. Wat voor thema wilt jouw zoon of dochter, wie wilt hij of zij uitnodigen en welke taart wilt hij of zij? Door bovenstaande zaken samen met jouw kind te bepalen, kan het een stuk eenvoudiger zijn om dit feestje te organiseren.

Hoofdzaken van bijzaken scheiden

Begin jij vol goede moed met het zoeken naar slingers voor de aankleding? Wellicht is dit niet het belangrijkste en kan dit wachten tot later. Om een goede planning te maken, is het cruciaal om de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden. Wat is écht nodig voor het feest en wat zijn details die je op het laatst ook nog kunt regelen? Het is bijvoorbeeld belangrijker dat de uitnodigingen op tijd de duur uit zijn, dan dat iedereen een eigen naambordje heeft aan tafel. Maak allereerst een grove lijst met belangrijke taken die je eerst moet uitvoeren. Schrijf gerust alle hoofdzaken en bijzaken op papier. Markeer vervolgens de hoofdzaken om deze als eerst uit te voeren.

uitblazen-van-de-verjaardagstaart

Dit regel je een aantal weken voor het kinderfeestje

Wanneer je een kinderfeestje gaat organiseren, dan moet je daar al vroeg mee beginnen. Al een aantal weken voor het daadwerkelijke feestje, begint de organisatie al. Een aantal weken van tevoren is het belangrijk om lijst op te stellen met de genodigden, een vaste datum en tijd te prikken, de locatie vast te stellen en de uitnodigingen de deur uit te doen. Zo weet je dat iedereen op tijd de uitnodiging heeft gekregen en voorkom je dat veel vriendjes en vriendinnetjes door andere plannen niet kunnen komen. Wil je entertainment of catering inhuren? Ook dan moet je al een aantal weken van tevoren beginnen met de planning. Neem tijdig contact op om te voorkomen dat zij volgeboekt zijn op de datum van jouw kinderfeestje.

Bekijk ook welke zaken je het beste zelf kunt doen en welke zaken je het beste kunt uitbesteden. De uitnodigingen kun je goed zelf maken, wanneer jouw kind knutselen leuk vindt. Op deze manier heb je een originele uitnodiging voor het feestje. Maar is knutselen helemaal niet jullie ding? Maak het jezelf dan gemakkelijk en koop leuke kaarten. Er zijn speciale uitnodigingskaarten voor kinderfeestjes op de markt. Deze kun je in de winkel kopen, maar ook online.

Een week voor het kinderfeestje

Over een week is het zover, het partijtje van jouw zoon of dochter. Het is nu echt bijna zover en je moet al een week van te voren een aantal belangrijke dingen regelen. Zo is het verstandig om een week van tevoren een boodschappenlijst op te stellen. Wat heb je allemaal nodig en waar kun je dit halen? Ook is het aan te raden om alvast naar de bakker te gaan om een taart te bestellen. Wanneer je dit te laat doet, is er wellicht geen tijd meer.

Om stress te voorkomen is het verstandig om een week van tevoren alles qua versiering en houdbare items al in huis te halen. Zo hoef je hier niet meer aan te denken en kun je de dagen voor het feest je echt focussen op de laatste klussen en de puntjes op de i zetten.

2 à 2 dagen voor het kinderfeestje

Wanneer je nog een paar dagen hebt voordat het feest losbarst, kun je jouw aandacht leggen op zaken zoals het opladen van de batterijen van de fotocamera en het schoonmaken van de locatie. Wanneer je thuis het feestje organiseert, is het wel zo praktisch dat er genoeg ruimte is. Heb je nog niet van alle ouders een bericht gehad dat hun kinderen op het feestje komen? Neem dan zelf contact op om dit na te vragen. Zo weet je precies hoeveel kinderen je kunt verwachten op het feestje.

1 dag voor het kinderfeestje

Morgen is het zover! Deze laatste dag voor het kinderfeestje is dé dag om alles goed te regelen. Blaas de ballonnen op, hang de slingers op en bak eventueel zelf de taart. Je kunt de avond voor het kinderfeestje al alles klaarzetten. Op deze manier hoef je op de dag zelf niets meer te doen en houd je tijd over voor de laatste details. Geef je de kinderen ook een verrassingszakje met snoep en speelgoed als bedankje? Dan kun je deze giftbag het beste de dag van tevoren klaarmaken.

De dag van het kinderfeest

Wanneer je je hebt gehouden aan de bovenstaande planning, kun je dag van het kinderfeestje in alle rust beginnen. Bijna alles is al klaar en je hoeft alleen nog de puntjes op de i te zetten. Heb jij een taart bij de bakker besteld? Dan moet je deze nog ophalen. Verder kun je op deze dag de rest van de versiering ophangen, de tafel dekken en alvast alle (knutsel)spullen voor het feest klaarzetten. Vergeet ook niet om altijd een EHBO doos bij de hand te hebben. Deze wil je natuurlijk niet nodig hebben, maar het is beter om deze in de buurt te hebben voor het geval dat. Wanneer je alles helemaal hebt geregeld, is het tijd om jouw kind en jezelf klaar te maken. Zo kun je met frisse moed aan het kinderfeestje beginnen.

verjaardagsdecoratie

Vergeet niet om dit te regelen

Hierboven lees je wat je in grote lijnen moet en kunt plannen voor een kinderfeestje. Daarnaast zijn er natuurlijk nog altijd een aantal kleine dingen die veel mensen vergeten. Maak gebruik van de volgende lijst met handige tips voor het organiseren van een kinderfeestje:

 • Zet op de uitnodiging jouw contactgegevens en vraag of de ouders via telefoon of mail kunnen bevestigen op hun kinderen komen.
 • Vraag aan de ouders om hun telefoongegevens door te geven voor geval van nood
 • Vraag of er kinderen zijn met allergieën
 • Let op het weerbericht of organiseer een weerbestendig feestje
 • Vraag een vriend(in) om foto's te maken, zo kun jij zelf genieten van het feest

Het organiseren van een kinderfeest is nog een hele onderneming. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd inplant voor de organisatie. Op deze manier kun je alles regelen, voorkom je stress en geniet je uiteindelijk van een geweldig kinderfeest! Maak het jezelf gemakkelijk en doe niet alles zelf. Je kunt bijvoorbeeld jouw zoon of dochter om inspiratie vragen, maar kunt ook entertainment of catering inhuren. Besteed een aantal zaken uit en geniet op deze manier nog beter van het kinderfeest van jouw zoon of dochter.