Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

De digitale wereld vernieuwt snel en daar kun je niet omheen. Ook kinderen maken al vroeg kennis met deze wereld. Je wilt je kind zo goed mogelijk opvoeden en daar hoort ook de mediaopvoeding bij. Maar wat zijn nu verantwoorde apps en hoe herken je geschikte apps voor kinderen?

Wat zijn apps?

Het woord 'app' wordt door velen dagelijks gebruikt. Misschien heeft jouw omgeving het ook wel eens over een app op hun telefoon of tablet. Maar wat wordt er precies bedoeld met een app?

Een app is een verkorting van het woord 'applicatie', dat toepassing betekent. Apps zijn eigenlijk programma's op apparaten. Sommige apparaten worden al standaard geleverd met een aantal apps, maar apps zijn ook te downloaden. Ze zijn gratis of tegen betaling te downloaden. De mogelijkheden van apps zijn erg uitgebreid. Je kunt zo allerlei extra functies aan je apparaat toe voegen. Denk aan het gratis versturen van berichtjes, notities maken, muziek luisteren, de vertrektijden van de trein opzoeken en nog ontelbaar veel meer.

Kinder-apps

Zoals gezegd zijn de mogelijkheden erg uitgebreid. Er bestaan verschillende apps, ontworpen voor verschillende doelgroepen. Iedere doelgroep heeft zijn eigen wensen en verwachtingen van een app. Er zijn ook legio aantallen kinder-apps ontworpen met ieder zijn eigen doel.

Beschermende functie

Als ouder draag je de verantwoordelijkheid voor je kind. Je wilt het beste voor je kind en hem beschermen tegen de boze buitenwereld. Je wilt dan ook niet dat je kind bepaalde dingen in de mediawereld onder ogen krijgt. Het is belangrijk om naar een app te zoeken die aansluit bij de functie die je ervan verwacht. Moet de app een educatieve of een ontspannende functie hebben? Daarnaast is het belangrijk om de inhoud te controleren en de voorwaarden waarmee ja automatisch akkoord gaat bij het installeren. Veel apps, ook voor kinderen, verzamelen namelijk persoonlijke gegevens. Dit kunnen naam- of adresgegevens zijn of foto's. Wees bewust van de gevolgen.

De kwaliteit van apps

Om zeker te zijn van de veiligheid van een app, zijn er verschillende manieren om de kwaliteit in beeld te krijgen:

De 'Pegi score'

Het internationale bedrijf PEGI classificeert apps en spelletjes in leeftijden. Zo voorkom je dat je kind iets te zien krijgt waar hij nog niet aan toe is. Daarnaast geven ze ook bepaalde inhoudspictogrammen aan de apps, waardoor je grof taalgebruik of geweld kunt herkennen.

Bekijk de inhoud

Controleer wat de app jouw kind te bieden heeft. Past het bij de belevingswereld en het niveau van jouw kind? Te veel uitdaging voor je kind veroorzaakt vaak frustratie, terwijl het tegenovergestelde juist voor verveling zorgt. Denk ook aan de vormgeving van de applicatie. Is jouw kind snel afgeleid of is een wat drukkere vormgeving geen probleem? Je wilt niet dat je kind overbodig te veel prikkels ontvangt.

Gratis of betaalde apps

Je zult het misschien niet denken, maar ook met gratis apps kunnen appmakers geld verdienen. Je betaalt dan wel niet met euro's, maar ook met reclame een een betaalde volledige versie van de app kunnen ze geld verdienen. Wees hier alert op, je kind kan bij deze applicaties immers makkelijker op een reclame of aanbieding klikken. Soms is het dan kindvriendelijker om een betaalde app aan te schaffen.

Hoe herken je geschikte apps?

Je kunt op een aantal dingen letten bij het zoeken van een verantwoorde app. Het is belangrijk dat de app niet geestdodend is. Door alleen naar het scherm te staren worden kinderen niet wijzer. Zorg voor een app die de hersenen stimuleert en het kind betrokken houdt. Een applicatie met allerlei toeters en bellen is niet handig. Het kind moet zich kunnen concentreren. Zoek bovendien naar een duidelijke app, waar je kind ook daadwerkelijk iets van leert. Niemand schiet er iets mee op als de bedoeling van het spel niet duidelijk is. Een goede app bevat ook een goede en duidelijke uitleg. Ten slotte is het bewezen dat een app met de mogelijkheid tot sociale interactie een positieve invloed heeft op het leerproces. De interactie, ook al is dit met een fictief persoon, is bevorderlijk voor de sociale ontwikkeling.

De mediawereld is niet alleen eng en onveilig. Het kan de ontwikkeling van je kind ook zeker bevorderen. Probeer een duidelijk beeld van de app en de functie te krijgen, zodat je kind met een geschikte en verantwoorde app de digitale wereld kan ontdekken.