Leuk uitje met je kinderen: Weizigtpark in Dordrecht

Rianne - 18-11-2015
weizgtheaderbord

Achter Station Dordrecht ligt het Weizigtpark, een park met onder andere de duurzaamste stadsboerderij van Nederland. Ik reis voor mijn werk veel met de trein, en als ik langs het station rij zie ik het Weizigtpark altijd liggen en het ziet er zo leuk uit! Op een zonnige zondag gaan wij er met onze dochter naartoe om te testen of het net zo leuk is als het eruitziet.

Duurzaamheidscentrum Weizigt Dordrecht

In het park ligt een prachtige speeltuin en Duurzaamheidscentrum Weizigt: ruim twee hectare natuurterrein met verschillende faciliteiten, zoals een Stadsboerderij, tuinen, het Aquarama en een Bijenstal. Als je er bent wordt het meteen duidelijk waarom de Stadsboerderij zich de duurzaamste Stadsboerderij van Nederland mag noemen. In de Stadsboerderij zitten verschillende duurzame installaties en toepassingen, zoals een groen dak, zonnepanelen en warmwaterpanelen. Ook zijn er diverse 'spellen' in het park gericht op het opwekken van energie door zonnepanelen of stromend water.

Speeltuin Weizigtpark

Wij beginnen in de speeltuin. Wat een feest voor kinderen! De speeltuin is groot en de speeltoestellen zien er mooi en relatief nieuw uit. Voor kinderen van alle leeftijden is er wat leuks te doen. De kleintjes kunnen zich vermaken op de kleine klimtoestellen, twee kleine(re) glijbanen, in de grote zandbak of op de nestschommel. Grotere kinderen kunnen zich uitleven op de kabelbaan, de hoge glijbaan, hoge klimtoestellen en de ‘standaard’ speeltoestellen zoals een wip en schommels. En ook aan de ouders is gedacht: er zijn overal veel bankjes zodat je lekker in het zonnetje kunt zitten en tegelijkertijd je kind goed in de gaten kunt houden. Mijn dreumes loopt net en hobbelt overal vrolijk rond. Eén van de kleine glijbanen blijkt haar favoriet, ook na twintig keer glijden is die nog steeds leuk.

Stadsboerderij Weizigtpark

Na een boterham gegeten te hebben gaan wij door naar de Stadsboerderij. In de ‘knuffelweides’ staan vooral schapen en geitjes, maar we zien ook dwergezels en minipaardjes. Rond 16.00 uur worden de dieren gevoerd, en daar mogen de kinderen bij helpen. Mijn dochter vindt de konijnen erg interessant, het open buitenhok zit precies op haar hoogte dus ze kan de dieren goed zien. Een andere favoriet zijn de kippen die vrij rondlopen en waar zij weer vrolijk achteraan hobbelt. Bij het Informatiepunt in de Stadsboerderij kun je meer informatie krijgen over het centrum en kun je leuke spulletjes kopen. We lopen een stukje verder en komen bij Vogeleiland. Hier staat een grote volière met veel verschillende soorten vogels, en buiten lopen en zwemmen onder andere ganzen en eenden. Hier merk je ook duidelijk het educatieve karakter van het centrum, want overal staan bordjes met uitleg. Tot slot lopen we nog een stuk door de tuinen en langs de Bijenstal.

Wat vond ik ervan?

Wat een leuke dag was dit! Het Weizigtpark is inderdaad net zo leuk als het eruitzag. Het park zelf is mooi, de speeltuin leuk voor alle leeftijden en de Stadsboerderij leuk en leerzaam. Wij komen zeker nog een keer terug! Praktische informatie

  • De Stadsboerderij, de tuinen en de rest van het terrein zijn elke dag geopend tussen 9.00 en 17.00 uur. Rond 16.00 uur worden de dieren gevoerd.
  • Het Informatiepunt op de Stadsboerderij is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
  • Het terrein is gesloten op 1 januari, 25 december en op Koningsdag.
  • Toegang tot het hele terrein is gratis!
  • Tip: ga met de trein! Het park ligt direct achter het station van Dordrecht, letterlijk op één minuut loopafstand. En met de trein gaan is direct een leuk uitje voor je kind(eren)!

Kijk voor meer informatie op www.weizigt.nl

Rianne is getrouwd en moeder van twee dochters (2014 en 2016). Ze woont in een rustig dorp en werkt op een ministerie in het drukke Den Haag. Houdt van reizen, uit eten gaan met familie en vrienden, fotograferen en, sinds ze moeder is, ook erg van slapen.
lees meer blog's van Rianne

Ook veel gelezen:
Social
Partners