Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Pannenkoeken! Ik moet het eerste kind nog tegenkomen die je daar geen plezier mee doet. En ik geef toe: ook ik ben groot liefhebber. Het is echt een feestmaaltijd, maar doorgaans niet echt heel gezond. Want meestal gaat er zoetigheid op als stroop, suiker of zelfs chocoladepasta. Één keer in de zoveel tijd is dat natuurlijk prima, maar het kan gezonder. En dan blijft het nog steeds een feestmaaltijd, maar met het excuus dat je het vaker op tafel kunt zetten. Ik deel mijn favoriete pannenkoeken recepten die je met een gerust hart vaker op het menu kunt zetten. Wat is jouw favoriete pannenkoeken recept?

Bananenpannenkoeken maken

Dit is het meest simpele en snelle recept ooit en misschien daarom ook wel mijn favoriet. Mijn recept voor bananenpannenkoeken deelde ik al eerder, toen mijn dreumes nog een baby was. Ik maak het nu nog steeds regelmatig, als ontbijt of lunch als ik brood even beu ben of als er een paar overrijpe bananen in de fruitschaal liggen. Dan zijn ze extra zoet. Mmm! Heerlijk! En ook heel geschikt voor babybuikjes vanaf een maand of 9.

Ingrediënten voor bananenpannenkoeken:

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • evt. een eetlepel boekweitmeel
  • kaneel

Zo maak je bananenpannenkoeken:

  • Prak de banaan goed fijn met een vork en voeg daarna de eieren toe. Kluts het goed door voor een egaal beslag. Voor een mooi glad beslag kun je ook een staafmixer gebruiken: breek of snijd de banaan in stukken en voeg de eieren toe, mix het samen tot het een glad geheel. Het beslag is iets dikker dan normaal pannenkoekbeslag
  • Voeg eventueel een lepel boekweitmeel toe, dit gebruik ik om het iets meer te binden én omdat het heel gezond is
  • Verhit olie en/of boter in een koekenpan en zet het op niet al te hoog vuur
  • Bak 3 of 4 pannenkoekjes tegelijk in de pan, ongeveer ter grootte van een American pancake
  • De bananenpannenkoekjes zijn al smaakvol en zoet van zichzelf, dus je kunt ze ‘au naturel’ eten of met een beetje kaneel bestrooien

Tip: Ook lekker om te beleggen met rood fruit of schijfjes (overgebleven) banaan. Eet smakelijk met deze topper uit ons overzicht met heerlijke pannenkoeken recepten!

bananenpannenkoek-recept-gezonde-pannenkoeken

Chocolade pannenkoekjes

Gek he? Dit klinkt niet echt gezond, maar niets is minder waar. Wie houdt er niet van chocolade. Dit recept is een must om te maken en te proeven als je bovenstaande bananenpannenkoeken recept lekker vindt en je houdt van chocolade. Misschien is dit recept uit dit overzicht met pannenkoeken recepten nog wel gezonder. Dit is zo als je er een eetlepel rauwe cacao aan toe voegt. De echte rauwe cacao die je haalt in de natuurwinkel.

Weet je dat rauwe cacao erg gezond is. Het bevat per gram de meeste anto-oxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld. Als je gaat voor de cacao poeder uit de supermarkt dan is het minder gezond maar nog steeds super lekker.

Ingrediënten voor chocolade pannenkoekjes:

  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel (rauwe) cacao
  • 1 eetlepel havermeel
  • (eventueel 1 tl bakpoeder, om de pannenkoekjes lekker luchtig te maken)

Zo maak je chocolade pannenkoekjes:

Dit is hetzelfde als de bananenpannenkoeken hierboven. Voeg alles bij elkaar in een beslagkom en maak er een beslag van. Gebruik een (staaf)mixer voor een glad beslag. Doe een beetje olie (of boter) in de pan en giet kleine beetjes beslag in een koekenpan. Laat langzaam garen en draai ze om als je ziet dat de pannenkoekjes hard beginnen te worden.

Deze pannenkoekjes zijn naturel al erg lekker of met een beetje kaneel.

gezonde-makkelijke-lekkere-pannenkoeken-recepten-chocolade

Gezonde havermoutpannenkoekjes

Nog een favoriet op dit lijstje met gezonde en makkelijke pannenkoeken recepten, en een variatie op de bananenpannenkoeken hierboven. Ook deze zijn gezond en erg lekker, de havermoutpannenkoekjes. Hiervoor heb je 4 ingrediënten nodig. Deze kleine gezonde havermoutpannenkoeken zijn lekker als ontbijt of lunch. Koud zijn ze ook lekker en kan je ze meenemen naar school of naar je werk. Dit zijn geen grote pannenkoeken, maar ze vallen in de categorie kleine pannenkoeken recepten.

Ingrediënten voor havermoutpannenkoeken:

  • 100 ml melk
  • 75 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • eventueel een beetje kaneel of speculaas/koekkruiden toevoegen

Zo maak je havermoutpannenkoekjes:

Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng alles met een staafmixer alles goed door elkaar zodat het een lekker glad beslag wordt. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes op niet al te hoog vuur. Bak ongeveer 3 pannenkoekjes tegelijk in de pan, en laat ze aan beide kanten ongeveer 3 minuutjes bakken. De pannenkoekjes hebben de grootte van american pancakes.

Serveer de gezonde havermout pannenkoekjes met bijvoorbeeld een beetje honing of stroop en banaan of met (rode) vruchten die je zelf lekker vindt.

Groentepannenkoeken recepten

Mijn vader maakt – na wijlen mijn oma – de lekkerste pannenkoeken vind ik. En hij weet dat zijn kleinzoon er ook gek op is, maar schotelt hem op een oppasdag van opa en oma wel graag iets gezonds voor. Onlangs maakte mijn vader groentepannenkoeken en gaf er zijn eigen draai aan. Dat viel in de smaak bij mijn zoon, en bij mij ook.

Ingrediënten voor groentepannenkoeken:

  • 1 courgette
  • 1 bakje champignons
  • 2 flinke wortels
  • 1 blikje maïs
  • Beslag 100 gram boekweitmeel (kan ook speltmeel zijn) 2 eieren 150 ml water of melk
  • Eventueel een snufje zout Olie of boter om in te bakken

Zo maak je groentepannenkoeken:

  • Doe de eieren en het meel in een beslagkom en voeg langzaam het water of de melk toe tot een glad beslag.
  • Laat de maïs uitlekken in een vergiet en spoel ze even af – Was de groenten en schrap de wortels – Snijd de champignons in dunne plakjes
  • de wortels en courgette kun je in grote stukken snijden en even in een keukenmachine laten malen tot kleine stukjes. Of gebruik een spiraalsnijder om er slierten van te maken.
  • Meng alle groenten door het beslag
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak er de pannenkoeken op laag tot middelhoog vuur
  • Tip: Naturel zijn ze al erg lekker, maar met wat geraspte kaas eroverheen geeft het nog een beetje meer smaak. Eet smakelijk!
  • Je kunt de pannenkoeken maken met de groenten die jullie het liefst eten of wat je op dat moment in huis hebt. Er zijn vele varianten te vinden van dit recept in blaadjes, op internet. Google maar eens of experimenteer lekker zelf!

pompoen-pannenkoek-recept-gezonde-pannekoek

Pompoenpannenkoeken recepten

Ik ben dol op pompoen dus dat ik deze combi hemels vind, mag geen verrassing heten. Pompoenpannenkoeken mogen dan ook niet ontbreken in mijn overzicht met gezonde makkelijke en lekkere pannenkoeken recepten. Nu heeft pompoen ook nog eens de fijne eigenschappen dat er veel vitamines in zitten én dat mijn zoontje het graag eet. Het recept is via Chickslovefood.com, en deze gezonde moppies staan dit najaar regelmatig op het menu!

Ingrediënten voor pompoenpannenkoeken:

  • 70 gram pompoen, vers of kant-en-klare pompoenblokjes uit de koeling of vriezer (Albert Heijn)
  • 1 ei
  • 100 gram boekweitmeel (of een ander soort meel)
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • evt. een theelepel kaneel
  • evt. een snufje zout

Zo maak je pompoenpannenkoeken:

  • Schil de pompoen en snijd in kleine blokjes
  • Kook de pompoenblokjes ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn
  • Meng in een beslagkom het ei, het meel en de melk tot een glad geheel. Voeg eventueel een theelepeltje kaneel toe en een snufje zout
  • Voeg de pompoenstukjes toe en pureer deze met een staafmixer door het beslag
  • Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes op niet al te hoog vuur. Recept via Chickslovefood.com

Heb jij nog lekkere gezonde pannenkoeken recepten die we aan dit lijstje kunnen toevoegen? Deel ‘m dan op onze Facebookpagina!