Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet wel beter…

Het kinderliedje Berend Botje ging uit varen ken je vast wel uit je jeugd en wellicht zing je het ook met je eigen kind. Dat liedje met vrolijk deuntje had eigenlijk niet zo’n goede afloop (‘nooit kwam Berend Botje weerom’), maar gelukkig geldt dat niet voor Berend Botje de film. Deze avontuurlijke film over de kapiteinsfamilie Botje is verrassend, fantasierijk en spannend!

Berend Botje scene

Het mysterie van het ei

Waar je zou verwachten dat een jongen de hoofdrol zou spelen in Berend Botje, gezien de naam, is de hoofdrol verrassend genoeg weggelegd voor een meisje. Berend is een stoer meisje, de jongste uit een mysterieuze kapiteinsfamilie, die verder bestaat uit vader Berend en opa Berend. De Botjes zijn een bijzondere familie en Berend is niet veel anders. Ze heeft een levendige fantasie en maakt de meest bijzondere avonturen mee. Berends avonturen zijn net iets te bijzonder volgens haar omgeving, want niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Gelukkig weet Berend wel beter, ze is er immers altijd zelf bij.

Als de stad waar ze woont in de ban raakt van een uitzonderlijk vogelei, dan is Berend ervan overtuigd dat ze weet om welk ei het gaat. Namelijk een Knoetelei, een zeldzaam ei dat alleen uitkomt op een verborgen eiland. Als niemand haar gelooft, besluit ze om zelf de gewaagde tocht naar het eiland te maken. Want voor de fantasierijke Berend is werkelijk niets onmogelijk.

Berend Botje is een leuke familiefilm voor het hele gezin. De film is geschikt voor alle leeftijden en is vanaf 19 januari thuis te zien op DVD en Video on Demand. Koop Berend Botje op DVD

Berend Botje scene Berend en papa

Bekende acteurs in Berend Botje

De familie Botje bestaat uit Berend junior, gespeeld door Doris Zuijderland. Vader Berend wordt gespeeld door Klaas van Kruistum, onder andere bekend als presentator van televisieprogramma’s bij de omroep Zapp zoals ‘Klaas kan Alles’ en ‘Zapplive’. De rol van opa Berend wordt gespeeld door Thomas Acda, zanger (Acda en De Munnik) en als acteur in onder andere All Stars, Alles is Liefde en de serie Penoza.

Berend Botje DVD

Berend Botje lied

Het kinderliedje Berend Botje stamt uit de 19e eeuw en is nog steeds een liedje dat wordt gezongen voor en door kinderen. Het lied bestaat uit drie coupletten, maar het bekendst is het eerste deel:

Berend Botje ging uit varen
Met zijn scheepje naar Zuidlaren
De weg was recht
De weg was krom
Nooit kwam Berend Botje weerom

Wie was die Berend eigenlijk?

Er is door de eeuwen heen veel gespeculeerd over wie Berend Botje was, maar zeker weten doet niemand het. Een van de laatste theorieen werd in 1991 door Willem Foorthuis geopperd: het zou gaan om de bekendste zeeheld van Drenthe: Lodewijk van Heiden, ook wel Louis genoemd. Deze admiraal werd wereldberoemd na zijn succes bij de slag van Navarino in 1827. Het verhaal gaat dat hij na een behoorlijk aantal gewonnen zeeslagen terugkeerde naar Zuidlaren om met pensioen te gaan. Eenmaal daar kon hij zijn draai niet meer vinden op het vasteland. Hij dwaalde soms over het Zuidlaardermeer, en op een dag verdween hij. Hij overleed uiteindelijk in Estland.