De winter is nu echt begonnen. Er valt een flink pak sneeuw in Nederland. En ik vind een sneeuwpop en een iglo maken dan altijd erg leuk!

Winterliefhebbers halen hun hart op en kunnen genieten van heerlijke verse sneeuw. Het levert prachtige plaatjes op van een Hollands sneeuwlandschap. Mijn zoontje kijkt zijn ogen uit en wil het liefst naar buiten om in de tuin sneeuwballen te gooien, rond te rennen met zijn sneeuwlaarzen of een sneeuwpop te maken. Buiten spelen in de sneeuw is natuurlijk groot feest. Wil jij ook je eigen iglo maken? Lees dan snel verder en volg ons stappenplan voor een iglo maken!

Kind is een iglo aan het maken

Wat is een iglo?

Een iglo is een hut gemaakt van blokken sneeuw. Het woord iglo betekent huis in het inuktitut (de taal van de Inuit in Canada). Een iglo bestaat uit een grote ronde koepel en een tunnel. De koepel is het woonverblijf van de iglo. Hoewel sneeuw op het eerste gezicht misschien geen goede keuze lijkt om een huis of een hut te bouwen, heeft het toch grote voordelen. Sneeuw is in het woongebied van de Inuit, de echte naam van het volk dat was ‘eskimo’s’ noemen, voldoende aanwezig.

Een iglo in de sneeuw

Door de sneeuwblokken goed te stapelen, ontstaat een zeer stevig bouwwerk. Bovendien is sneeuw een slechte warmtegeleider, zodat warmte goed kan worden vastgehouden. Hierdoor kan een iglo verrassend warm zijn van binnen. Bepaalde eskimostammen behangen de binnenkant van de iglo met dierenhuiden, waardoor de binnentemperatuur van ± 2 °C in de iglo kan oplopen tot 10 à 20 °C.

Hoe maak je zelf een iglo?

Met zoveel sneeuw in de tuin, kun je ook je eigen iglo maken. Een prachtige uitdaging. En helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Volg ons eenvoudige stappenplan voor een iglo maken:

Stap 1. Schuif zoveel mogelijk sneeuw bij elkaar
Stap 2. Vul een doos of kist met sneeuw en stamp dat stevig aan. Keer de doos of kist om en je hebt een sneeuwblok.
Stap 3. Stapel de blokken in een cirkel boven op elkaar. Zorg ervoor dat dit je dit steeds iets schuiner doet, totdat het dak helemaal sluit.
Stap 4. Maak de kieren tussen de blokken dicht met plaksneeuw, zodat alles mooi opgevuld is. Dan ontdek je snel hoe warm het is in je eigen iglo!

Iglo maken met blokken sneeuw

Benieuwd hoe de inuit een echte iglo maken?

De Inuit bouwen iglo’s door compacte sneeuwblokken te snijden met een mes of speciale ijsschraper. Deze blokken worden vervolgens opgestapeld om de vorm van een bol te creëren. De binnenkant van de iglo wordt gladgestreken en een gat wordt aangebracht voor de ingang. Een laatste stap is het bedekken van de iglo met een dak van fijnere sneeuw, om de warmte binnen te houden. Bekijk snel deze video over inuit die een echte iglo maken.

Ga je een sneeuwpop of een iglo maken? Veel plezier in de sneeuw! Mocht je liever lekker binnen bij de warme kachel willen blijven zitten, kruip dan lekker op de bank met een fijne feelgood serie of film op Netflix