6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie – zowel binnen als buiten – is nooit weg. Ben je op zoek naar leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie? Lees hier onze tips! Dit zijn geen ingewikkelde dure tijdrovende uitjes of activiteiten, maar laagdrempelige activiteiten die weinig kosten.

Leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie: Watergevecht

Superleuk om te doen op een warme dag in de tuin of in het park. Let wel, als je waterballonnen gebruikt: ruim alles netjes op, ballonresten in de natuur willen we niet natuurlijk. Liever geen ballonnen gebruiken? Er zijn meer alternatieven voor een watergevecht! Vul emmers met water en gebruik waterpistooltjes die je makkelijk kunt bijvullen. Of gebruik water splash ballen (te koop bij Action en Hema) die zich opzuigen met water. Deze kun je steeds weer hergebruiken. Geeft geen troep en is duurzaam.

Ga naar de bieb

Altijd leuk, nieuwe boeken uitzoeken! En heb je ze binnen een paar dagen uit? Dan ga je gewoon weer voor een nieuwe stapel. Kinderen zijn tot 18 jaar gratis lid van de bibliotheek. Naar de bieb mag dus niet ontbreken op ons lijstje met leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie.

leuke-dingen-doen-in-de-vakantie

Strandpicknick in de woonkamer

Hoezo slecht weer? Binnen is het strand! Pak de strandlakens, verkleed je in je bikini, badpak, zwembroek en verzamel strandspeelgoed, snorkels en een parasol. Als picknicken op een echt strand niet kan, dan maar in de woonkamer. Haal lekkere zomerse snacks en maak een zonnige smoothie en geniet ervan op je handdoek in de woonkamer. Zet een zomerse playlist op en je waant je in tropische oorden. PS: Niet de barbecue aansteken in de woonkamer, hoor.

Ontdek nieuwe parken en speeltuinen

Wij doen dit regelmatig: een nieuwe speeltuin opzoeken en gaan! Wissel tips uit met andere ouders, google op ‘natuurspeeltuin + woonplaats’ of stap gewoon op de fiets en rijd eens een andere wijk door. Gegarandeerd plezier, want een nieuwe speeltuin of park is altijd een feest. En wil je echt op avontuur in je omgeving of een nieuw gebied? Download de Geocache app!

Obstakelparcours

Deze tip voor leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie, werkt bij ons altijd heel goed: Een eigen obstakelparcours bouwen. Dit kan natuurlijk binnen of buiten, in je eigen tuin, in het park, in je woonkamer of door het hele huis: maak een eigen parcours met allerlei obstakels. Verzamel alles wat je kunt bedenken en maak een route met klim- en klauteropdrachten, een ballengooipunt, met wol of draad een ‘laserparcours’ zoals in Oceans Twelve of Entrapment (waarbij je de draad niet mag aanraken natuurlijk) en nou ja, laat je creativiteit de vrije loop.

Leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie: Game middag

In de vakantie gaan we niet heel moeilijk doen over schermtijd, right? Dus een hele middag gamen met je kind? Go for it! Zeker weten dat je punten scoort als je dit voorstelt.

Ga op een roadtrip

Pak de auto, de bus of de trein en bezoek een plaats (of meerdere) waar je normaal nooit komt. Misschien een buurgemeente of een grotere stad waar je nog niet eerder was. Of pak de trein en stap op een willekeurig station uit, verken de plaats en reis weer verder. De trein is voor kinderen tot 12 jaar gratis!

Logeren in je eigen huis

Een traditie die bij ons vorig jaar is ontstaan: elke schoolvakantie ga ik een nachtje ‘logeren’ op de kamer van mijn zoon. Matrassen op de vloer, samen (voor)lezen en nog even kletsen in het donker. Ook leuk: laat je kinderen bij elkaar op de kamer logeren. Is vast geen garantie voor een goede nachtrust, maar het wordt wel een onvergetelijke herinnering.

Nog meer opties voor leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie nodig?

leuke-dingen-doen-in-de-vakantie

 • Zwemmen in een zwembad waar je nooit eerder was, in een andere woonplaats bijvoorbeeld. En bij slecht weer lekker naar een binnenbad.
 • Of zoek bij warm weer fonteintjes of waterspeelplaatsen op bij jullie in de buurt.
 • Dans op Just Dance op YouTube: lekker dansen samen in de woonkamer.
 • Doe verstoppertje in huis en/of in de tuin.
 • Houd een filmmarathon en tover je (woon)kamer om in een bios.
 • Ga samen trampolinespringen. Al is het maar voor 10 minuten, daar wordt iedereen blij van!
 • Bak koekjes, cake, cupcakes of bananenpannenkoekjes.
 • Ball(onn)etje hooghouden: hoe vaak lukt het om de ballon over te spelen?
 • Superwarme dag? Zet de sproeiers aan en ren en spring erdoorheen.
 • Pak stoepkrijt en maak een speurtocht, hinkelbaan, een kunstwerk voor de buurt of maak een route met hartjes en lieve spreuken voor mensen die langslopen.
 • Maak een feestje van ‘gewone’ dingen. Zet de muziek hard aan als jullie de tafel afruimen en de afwas doen: disco night!
 • Maak met lege WC- en keukenrollen en (washi)tape op de muur of de deur een parcours voor knikkers. Of maak een knikkerbaan van zand.

Welke leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie ga jij uitproberen? We zijn benieuwd! In ieder geval een hele fijne vakantie gewenst! Veel plezier.