Spelen en ravotten in de natuur is het allerleukst. Als ik mijn zoon met vieze handen, een smoezelige snoet en een blij gezicht weer mee naar huis neem na een dag spelen is het voor mij een geslaagde dag geweest. Ik wilde daarom graag op zoek naar leuke natuurspeeltuinen in Nederland** en vroeg op Instagram naar jullie favoriete plekken. Onderstaand alle tips voor een leuke natuurspeelplek in bijna elke provincie*, veel speelplezier gewenst!

Note: kijk altijd even op de site van de speeltuin voor de laatste info voor wat betreft entree, route, reservering en regels.

Natuurspeeltuinen Drenthe

Sabeltandtijgerspoor

Ga je mee op zoek naar de sabeltandtijger? In het sprookjesachtige Hunzebos in Drente ligt het Sabeltandtijgerspoor, een route van ongeveer 2 kilometer.  Het spoor slingert over de heuvels uit de ijstijd. Je klimt over een touwbrug, klautert, springt, kruipt en je kunt zelfs met een kabelbaan naar beneden zoeven. Onderweg kun je extra opdrachtjes doen met een game via een app en je leert ondertussen van alles over de mammoet.

Adres: Zuideinde 36 in Exloo

Wereld van OERRR Dwingelderveld

OERRR heeft in Dwingelderveld een superleuke speelplek. Rondom het bezoekerscentrum is genoeg te doen. Er is een natuurspeelplek met water waar je zelf water kunt pompen, dammen bouwen en met zand spelen. Loop ook over het Mozespad, waar je je echt onder water waant en vanalles kunt zien water onder water leeft en gebeurt. Ook kun je een speurtocht verkrijgen om met kinderen net even anders naar de omgeving te kijken. Je kunt hier heerlijk buiten spelen.

Adres: Benderse 22 in Ruinen

natuurspeeltuinen in nederland meisje aan klimrek

Natuurspeeltuinen Noord Holland

Playground Haarlem

Wat voorheen Natuurspeeltuin Haarlem was is nu verhuisd naar een andere avontuurlijke locatie en heeft een nieuwe naam: bij Playground Haarlem word je op het ruim opgezette buitenspeelterrein uitgedaagd om op avontuur te gaan. Steek je handen uit de mouwen en bouw je eigen hut, bouw zandkastelen in de megazandbak, klim en klauter of ontsnap op tijd uit de escaperoom. Je kunt er je kinderfeestje vieren en in de vakanties zijn er leuke kampen met extra activiteiten. Je vindt Playground Haarlem in de Waarderpolder tussen Ikea en station Spaarnwoude.

Adres: Woudplein 2 a in Haarlem 

Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! in IJmuiden

In Ijmuiden vind je Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! Deze natuurspeeltuin is ontwikkeld door onder andere ouders en buurtbewoners in overleg met kinderen. Het is daarom een plek geworden waar voor iedereen wat te beleven is, met geheime hoekjes, water, modder, heuvels, boomstammen, muurtjes en houten speeltoestellen. Er worden regelmatig workshops en activiteiten georganiseerd. Het is geschikt voor kinderen tussen 2 en 12 jaar.

Adres: Dennekoplaan 96 in IJmuiden

Natuurpark De Omloop in Diemen

Middenin het natuurpark De Omloop in Diemen-Noord zit een natuurspeelplaats. Het hele park nodigt uit tot wandelen en spelen en je waant je er echt in de natuur. Je kunt er vlotvaren, klimmen en klauteren (over water, onder andere) en diertjes ontdekken langs de slootjes. Er is geprobeerd de natuur zo veel mogelijk ruimte te geven door het creëren van natuurlijke oevers waar bijzondere planten groeien en waar kikkers, padden en eenden leven.

Adres: Hofstedenweg 30 in Diemen

Speelbos Het Banjerbossie in Diemen

In het natuurgebied Gaasp en Diem ligt Speelbos Het Banjerbossie van Staatsbosbeheer. Dat klinkt al heel uitnodigend, vind ik. En dat is het ook! Wandel door de kronkelpaadjes het bos in en ga op ontdekkingstocht. Je kunt met een pontje over het water varen, hutten bouwen en met water spelen, maar ook met een kabelbaan, over het water springen via de stapstenen of muziek maken op een levensgrote xylofoon.

Adres: Muiderstraatweg 61 in Diemen

Natuurspeeltuinen Zuid Holland

Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs

In het Annie M.G. Schmidtpark in Berkel en Rodenrijs zit natuurspeeleiland Tuin van Floddertje. Er zijn drie gedeeltes, waaronder eentje voor kinderen tot 6 jaar. De drie gedeeltes zijn verbonden door een pad en als je de touwbrug over gaat, wordt het steeds uitdagender. Via stapstenen kun je over het water en via een trekvlot kom je in het laatste gedeelte van het eiland: het avontuurlijke speelbos.

Adres: De Zijde 7 in Berkel en Rodenrijs

De Elzen Dordrecht

In het prachtige natuurgebied De Elzen is een stuk bos aan het water gereserveerd voor kinderen. In het Speelbos De Elzen van Staatsbosbeheer kun je in de prachtige natuur van de Biesbosch heerlijk ontdekken en spelen. Klauter via een touw over het water zonder proberen erin te vallen (of wel, als het warm is), pomp zelf water en maak dammetjes. Ga op zoek naar diertjes aan de rand van het water of ontdek het bos via het zintuigenpad en klim en klauter in bomen. Dit is een favoriet van ons uit dit overzicht met natuurspeeltuinen.

Adres: Noorderelsweg 6A, 3329 KH Dordrecht

Elfendeurtjes zoeken in speelbos de Elzen in Dordrecht

Speelbos De Elzen ken je misschien nog van de Elfendeurtjes tijdens corona. Deze zijn er helaas niet meer, maar er is genoeg te beleven! Je kunt ook zoeken naar een van de geocaches die er verstopt zijn.

Speelnatuur Tiengemeten

Als je schoon vanaf Tiengemeten komt, is er iets niet goed gegaan. Op dit prachtige eiland vol natuur in de Hoeksche Waard kun je naar hartenlust in de modder verdwijnen. De speelplek is maar liefst 9 voetbalvelden groot en één dag is waarschijnlijk niet voldoende om alles te doen. Vlotten bouwen, glijden van de modderglijbaan, boomklimmen, bloemen plukken, kriebelbeestjes ontdekken… Voor de allerkleinsten is er een veilig Ukkie-eiland. De pont (check vooraf vertrektijden) ernaartoe is al een feest!

Adres: Nieuwendijk 1 in Zuid Beijerland

Natuurspeeltuin Vogelwijk Leiden

Natuurspeeltuin ‘Vogelenwijk’ is een groene speeltuin aan de rand van Leiden op de grens met Oegstgeest. Het is een ruim opgezette speeltuin met klimtoestellen en kinderen kunnen met zand en met water spelen. Er worden ook regelmatig leuke workshops georganiseerd. Voor de toegang voor niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Adres: Nachtegaallaan 25 in Leiden

Swetse Speeldernis in Zoeterwoude

De natuurspeeltuin Boer en Goed heeft leuke speeltoestellen van natuurlijke materialen. Er is een speciaal gedeelte voor kinderen tot zes jaar en een avontuurlijk gedeelte voor oudere kinderen. Spelen met water, vlot varen, het Ontdekkingspad lopen: er is genoeg te doen! En er zit een locatie van La Place bij, dus terwijl jij van een koffie en wat lekkers geniet bij La Place, kan je kind lekker spelen in de groene speeltuin.

Adres: Papeweg 1 in Zoeterwoude

Klauterwoud in Vlaardingen

Het Klauterwoud in de Broekpolder is een avontuurlijke speelplek voor iedereen die houd van avontuur, water, modder en spelen. Je mag overal doorheen struinen, er is een labyrinth van boomstammen, natuurlijke speeltoestellen zoals een kabelbaan en vies worden is hier een must. Veel speeltoestellen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, zodat iedereen kan spelen en genieten.

Adres: Watersportweg 11 in Vlaardingen

Natuurspeeltuin Speeldernis in Rotterdam

Dit is een van de bekendste natuurspeeltuinen in Zuid Holland. Bovendien is de Speeldernis in Rotterdam de oudste natuurspeelplek in Nederland. Je waant je hier echt in het bos en alles is een ontdekkingstocht hier. Schoon komt je kind hier zeker niet vandaan, want klimmen en varen over water, spelen in en met de modder en spelen in het water is de norm.

Adres: Roel Langerakweg 25b in Rotterdam

natuurspeeltuinen Nederland - kindervoeten op een boomstam

Natuurspeeltuinen in Overijssel

Speelbos Hulsbeek Oldenzaal

In het recreatiegebied Het Hulsbeek is er bij, langs en over de Gammelkerbeek een heel leuk speelbos gemaakt. Klauteren in een omgezaagde grote boom, vlot varen over de beek, klimmen en kruipen door en over touwen, tunnels, klimtoestellen.. Niet alleen leuk voor kinderen trouwens! Als je de speelroute ‘afloopt’ kom je uit bij het Het Hulsbeek, waar je nog meer kunt klimmen, maar ook zwemmen, spelen, water pompen en dammetjes bouwen.

Adres: Oude Almeloseweg 11 in Oldenzaal

Eekhoorntjespad in Nijverdal

In het Speelbos Sallandse Heuvelrug kun je op pad met Jonas de Eekhoorn of zijn jongere broertje Joep. Op de speelbosroute – ongeveer 2 kilometer, dus ook goed te doen met kleintjes – volg je de eekhoorntjes door het bos en vind je onderweg allerlei leuke dingen om op en door te klimmen. Het pad leidt je langs kuilen, bruggen, heuveltjes en burchten. Je kunt lekker zelf struinen, hutten bouwen en je mag ook van de paden af.

Adres: Grotestraat 281 in Nijverdal

Natuurspeeltuinen in Gelderland

Blotevoetenpad en speeltuinen Erve Brooks

Erve Brooks heeft zowel binnen als buiten speeltuinen. Er zijn speeltoestellen buiten en er is een speelvijver. In Blotevoetenland kunnen kinderen anderhalf uur lang op blote voeten een leuk en avontuurlijke route lopen. Voel het gras tussen je tenen, de verschillende ondergronden de modderige plassen. Ouders kunnen meedoen, maar ook lekker even uitrusten aan het aangrenzende meertje. Sluit af met een heerlijke pannenkoek in het restaurant van Erve Brooks.

Adres: Broekhuisdijk 5 in Gelselaar

Natuurspeelplaats Doetebol in Doetinchem

Lekker in de ruige natuur spelen kan bij Doetebol, waar ‘natuurlijk spelen en beleven’ de slogan is. Doetebol is duurzaam ingericht met natuurlijk water en zand, maar ook boomstammen, boomschijven, stenen en takken waar kinderen mee kunnen spelen en (hutten) bouwen. Er zijn veel bomen en struiken, heuveltjes en kuilen, veel bloemen en eetbaar groen. Een met de natuur en vooral veel speelplezier!

Adres: tussen de Zuivelweg en de nieuw aangelegde Oostelijke Randweg in Doetinchem. Ingang aan het fietspad ter hoogte van de Holterweg, splitsing Zuivelweg en Spoorstraat.

Natuurspeeltuinen in Noord Brabant

stapstenen stepping stones - natuurspeeltuinen

De Steenuil in Oirschot

Doe-Speel-Boerderij De Steenuil heeft een binnen- en een buitenspeeltuin. Het is een speelboerderij, maar ook nog een échte boerderij. Je kunt er naast spelen dus ook dieren bekijken en aaien. Elke dag is er ook minimaal één activiteit georganiseerd, zoals ponyrijden, knutselen, een ritje op de tractor of dieren voeren met de boer. Er is tegenwoordig ook een camping, voor nog meer dagen speel- en ontdekplezier.

Adres: Schansstraat 3 in Oirschot

Speelbos Da’s Leuk

In Speelbos Da’s Leuk tussen Park Herperduin en Park De Bosrand vind je in een open plek in het bos een speeloase voor kinderen. Er staat een mega speeltoestel van wel 33 meter lang in de vorm van een das. Er zijn klimnetten, klimtouwen, glijpalen, klimwanden en bruggen die zorgen voor veel speelplezier. Maar je kunt er ook hutten bouwen, in greppels spelen en spelen met zand en water, bijvoorbeeld zelf water pompen.

Adres: Schaijkseweg 12 Herpen

Natuurpoort Groot Speijck

In de Brabantse Natuurpoort Groot Speijck ligt middenin het bos een plek om te klimmen, klauteren en kliederen. In de OERRR speelnatuur kunnen kinderen naar hartenlust spelen. Maar ook natuurschatten ontdekken, ‘onder water’ spelen in een echte ven en een vleermuizenspel spelen. Leuk, bij Groot Speijck kun je ook je kinderfeestje vieren.

Adres: Van Tienhovenlaan 4 in Oisterwijk

De Neswaarden in Aalst

De Neswaarden is een recreatiegebied dat gratis toegankelijk is voor iedereen, met onder andere een leuke speeltuin die bij het water ligt. Op de speeltoestellen van hout kunnen kinderen klimmen en spelen, er kan met een vlot gevaren worden en natuurlijk met zand en water spelen: altijd goed! Het is voor alle leeftijden en het water is er ondiep. Het speelgedeelte is afgezet van het meertje. De Neswaarden is goed toegankelijk voor mindervaliden.

Adres: Zaaiwaard 3b in Aalst

Natuurspeeltuin in Zeeland

Speelhof Hoogerzael

Vlakbij het centrum van Middelburg ligt een groene oase waar natuur en kinderen elkaar kunnen ontmoeten. In Speelhof Hoogerzael kunnen kinderen varen op vlotten, hutten bouwen, ravotten, op slootsafari, uilenballen en snoepen van de fruitbomen.

December 2022 is het paviljoen van Speelhof Hoogerzael afgebrand. Op het moment van het updaten van dit blog (1 juni 2023) is Hoogerzael deels weer open. Vanaf 3 juni 2023 is het paviljoen weer open, kan er van het toilet gebruik worden gemaakt en zijn er weer vrijwilligers aanwezig voor toezicht. Wel wordt er af en toe nog gewerkt op het terrein om alles weer in ere te herstellen

Adres: Seispark 2a in Middelburg

Natuurspeeltuin in Flevoland

Belevenissenbos Lelystad

Maar liefst 40 hectare spelen in de natuur: in Belevenissenbos Lelystad kunnen kinderen vanaf 6 jaar in de bossen en op en in de speeltoestellen spelen. In dit natuurgebied zijn meerdere speelplekken en kilometers aan routes en waterpartijen. Je raakt hier niet uitgespeeld op één dag.

Adres: Veldweg 98 in Lelystad

 

*Staan jouw favoriete natuurspeeltuinen er nog niet bij? Tip de redactie, daar zijn wij heel blij mee! Stuur een mail naar info@meervoormamas.nl en wij zorg ervoor dat ie erbij komt op de lijst. Dank je wel alvast!

**Dit blog is oorspronkelijk gepubliceerd in juli 2021 en geüpdated op 3 april 2024. We proberen dit blog up-to-date te houden, desondanks kan er verouderde informatie in staan. Mocht je opmerkingen of aanpassingen hebben, mail dan naar info@meervoormamas.nl