Er zijn verschillende soorten zwangerschapscursussen die je helpen voorbereiden op de zwangerschap, op de bevalling of op de komst van je kindje. Wij hebben een selectie gemaakt van 6 zwangerschapscursussen die je kan doen tijdens je zwangerschap.

1. Zwangerschapsgym

Zwangerschapsgymnastiek is een cursus die veel vrouwen doen. Je leert hier van alles over de zwangerschap, je bevalling, maar ook over de kraamperiode. De meeste vragen die vrouwen hierover hebben, komen wel bij de zwangerschapsgym aan bod. Natuurlijk leer je hier ook hoe je het bekken kunt versterken en een betere lichaamshouding kunt bewerkstelligen. Ze bereiden je voor op de bevalling door je te leren hoe je de weeën op kunt vangen en hoe je effectief kunt persen. Vaak zijn de groepslessen een gezellige boel en regelmatig houden de vrouwen van de gym ook na de bevalling nog contact. Natuurlijk hoeft dat niet als je hier geen behoefte aan hebt. Het is in ieder geval wel leuk om tijdens de lessen ervaringen met elkaar uit te wisselen.

2. Zwanger Fit

Als je fit wilt zijn tijdens de zwangerschap is dit een goede optie. Tijdens een groepsles ga je aan de slag met je lichaam. Je traint je conditie en je bekkenbodem, afgestemd op je zwangerschap. Daarnaast is er vaak ook een coaching betreffende de zwangerschap en je bevalling. Hierdoor kun je jezelf zowel lichamelijk als geestelijk voorbereiden. Meestal zijn het wekelijkse trainingen en zijn er ook speciale thema-avonden. Bijvoorbeeld de avond waar je partner ook voor uitgenodigd wordt om te leren samen de bevalling in te gaan. Je kunt met deze cursus beginnen als je 16 weken zwanger bent en hij wordt gegeven door fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in zwangerschap.

3. Borstvoedingscursus

Borstvoeding geven is een verstandige keuze, maar vraagt wel om wat extra informatie en oefening. Tijdens een borstvoedingscursus leer je hoe alles werkt en hoe je op de beste manier borstvoeding geeft. Je leert bijvoorbeeld technieken voor het aanleggen van de baby en de beste houding tijdens het voeden. Ook als je vragen hebt over het geven van borstvoeding kun je die hier stellen. De lactatiekundige is namelijk een expert op het gebied van borstvoeding.

4. Zwangerschapsyoga

Tijdens de zwangerschapsyoga leer je niet alleen ontspannen, maar je leert hier ook verschillende technieken. Zowel de technieken als de oefeningen helpen bij het versterken van het bekken, het opvangen van de weeën, maar ook het ontspannen tussen de weeën door. Je leert ook om een betere lichaamshouding te hebben. Toch ligt de focus vooral op de mentale gesteldheid. Hierdoor kun je tijdens de zwangerschap én de bevalling beter ontspannen. Door gebruik te maken van bepaalde ademhalingstechnieken en bewust naar je lichaam te luisteren, kun je beter die rust en ontspanning vinden. Je kunt met deze cursus starten vanaf de derde maand van de zwangerschap.

5. Haptonomische zwangerschapscursus

Hierbij leren jij en je partner om contact te maken met jullie ongeboren kindje. Dit doe je door middel van jullie handen op de zwangere buik te leggen. De moeder voelt het kindje vaak al bewegen, dus het is voor de vader extra leuk om op deze manier ook bewust te zijn van het kindje in de buik. Je leert ook hoe je de pijn kunt opvangen tijdens de bevalling en hoe je partner je hierbij kan ondersteunen. Je kunt bij een haptonoom terecht vanaf circa de twaalfde week van je zwangerschap.

6. Mensendieck

Doordat je lichaam tijdens een zwangerschap aan veel veranderingen onderhevig is, kan dit ook extra lichamelijke klachten opleveren. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van rugpijn of bekkenpijn. Bij Mensendieck ligt de focus op die veranderingen en de eventuele gevolgen. Je leert hoe je klachten kunt voorkomen. Daarnaast leer je een aantal zaken die je goed voorbereiden op de bevalling, zoals ontspannen, ademhalen, puffen, persen en prettige houdingen om weeën op te vangen. Je kunt hiermee beginnen vanaf de 24e week van de zwangerschap.