De blog ‘Acht algemene dingen die je altijd moet weten over een zwangerschap’ gaat over kleine feiten die je als moeder moet weten voor, tijdens en na de zwangerschap. Weetjes wat er allemaal in het lichaam van een vrouw verandert en hoe je daarmee omspringt. Denk maar een nieuwe behamaat of de schoenen die tijdens de zwangerschap te klein zijn geworden. Kleine veranderingen in je leven die soms grote gevolgen kunnen hebben. Met deze tips ben je meteen voorbereid wat je te wachten staat als trotse moeder.

1. Concentratieproblemen

Tijdens de eerste twaalf weken van een zwangerschap kunnen ochtendmisselijkheid en vermoeidheid stoorzenders zijn tijdens de dagdagelijkse taken. Heel veel vrouwen voelen zich vaak mentaal afwezig en hebben moeite om zich te kunnen concentreren. Externe factoren spelen een grote rol zoals de veranderingen op hormonaal vlak, beïnvloeden de gedragsattitude. Alles staat immers in het teken van de baby. Het helpt sowieso om via lijsten data en afspraken te onthouden.

2. Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen komen vaak voor tijdens de zwangerschapsperiode. Ze kunnen ervoor zorgen dat je van het ene moment in de zevende hemel vertoeft en het volgende ogenblik in een neerslachtige bui verkeert. Die afwisselende gemoedsgesteldheid komt vooral voor tijdens de eerste twaalf weken en het laatste trimester van de zwangerschap voor. Veel zwangere vrouwen kampen soms met een prenatale depressie.

zwangere-vrouw-heeft-groeiende-borsten

3. De beha-maat

Eén van de eerste tekenen dat iemand zwanger is, wordt gekenmerkt door de toename van de borstgrootte. De gestage groei van de borsten tijdens de eerste twaalf weken zijn te wijten aan een hogere hormonenspiegel, die wordt bepaald door de hormonen oestrogeen en progesteron. Over de hele zwangerschapsperiode kunnen je borsten trouwens blijven groeien en dus niet alleen maar tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Bovendien kan je ribbenkast een invloed hebben op je beha-maat. De hoofdreden is dat je capaciteit van de longen tijdens de zwangerschap toeneemt wat kan leiden tot een grotere omvang van de borsten. Verwonder je niet als je regelmatig beha’s moet veranderen gedurende je zwangerschapsperiode.

4. Grotere schoenmaat

Dat je niet meer in je normale kleding past, is vrij logisch tijdens je zwangerschap. Maar ook je schoenmaat moet soms worden aangepast. Zwangere vrouwen nemen extra vocht op in hun lichaam tijdens de zwangerschap. Dat betekent dat heel veel vrouwen extra gezwollen voeten hebben en de schoenmaat moet worden aangepast. Tijdens de zomermaanden zijn slippers een goed alternatief om dit ongemak te omzeilen.

5. Loop langzaam tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, wordt relaxine aangemaakt. Dit is een hormoon dat helpt om de baarmoederhals en de schaamtestreek in orde te brengen bij de nakende bevalling. Dit specifiek hormoon maakt ook de ligamenten van je lichaam los. Dat heeft echter als nadeel dat je minder stabiel bent en sneller een blessure oploopt. Vooral de knieën, onderrug en de gewrichten in je bekken zijn onderhevig aan overbelasting. Om die reden kan je best langzaam wandelen. Plotse, onverwachte schokkende bewegingen zin niet aan te bevelen.

6. Typische zwangerschapssymptomen: constipatie en aambeien

Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaak voor. Het volume van het bloed is drastisch toegenomen en de baarmoeder oefent druk uit op de bekkenbodem. De aderen rond de anus kunnen aangroeien tot druifachtige trosjes. Aambeien kunnen bijzonder pijnlijk zijn, tijdens en na de ontlasting. Constipatie is een andere veelvoorkomende aandoening tijdens de zwangerschap. Dat komt omdat bepaalde hormonen het aanbrengen van voedsel door het maag- en darmkanaal vertragen. In de laatste fase van de zwangerschap kan zelfs de baarmoeder tegen je darmwand drukken.

7. Acne als bijverschijnsel

Acne komt veel voor tijdens de zwangerschap omdat de zogenaamde talgklieren van de huid meer olie maken. Sproeten of moedervlekken bijvoorbeeld die je reeds voor de zwangerschap had, kunnen donkerder en groter worden. De meeste veranderingen van de huid verdwijnen na de zwangerschap. Vaak krijgen zwangere vrouwen ook warmte uitslag, veroorzaakt door zweten en vocht wat voor irriterende jeuk zorgt. Crèmes vormen hier de juiste oplossing.

8. Haar en nagels

De groei en textuur van het haar verandert tijdens de zwangerschapsweken. Hormonen kunnen je haargroei sneller laten groeien en minder laten uitvallen. Veel vrouwen verliezen haar nadat ze gestopt zijn met borstvoeding. Ook nagels kunnen tijdens de zwangerschap veranderen. Sommige vrouwen hebben last dat hun nagels vlugger splijten of gemakkelijker breken.