Vlees kan een cruciale rol spelen bij een dieet wanneer je zwanger bent omdat het mineralen, vitamines en eiwitten biedt die een goede gezondheid bevorderen voor je baby en voor de aanstaande moeder. Maar er zijn bepaalde uitzonderingen op de regel en allerhande richtlijnen die je nauwkeurig moet volgen bij het bereiden van vlees. Onder de titel ‘Veilig vlees eten tijdens je zwangerschap’ lees je praktische nuttige tips die je best kan naleven tijdens je zwangerschap.

Belangrijkste voorwaarde: eet vlees dat volledig gaar is

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Als het gaat om het eten van vlees tijdens de zwangerschapsperiode, moet je er altijd zorg voor dragen dat je vleesgerechten altijd gaar en doorbakken zijn. Vermijd rauw vlees. Het is immers niet de periode tijdens de zwangerschap om een niet doorbakken barbecue hamburger te eten of een steak tartaar te verorberen. Vlees dat ongekookt is kan immers bepaalde infecties met zich meebrengen.

Wat is de reden waarom je tijdens je zwangerschap geen rauw vlees mag eten

Als je in blijde verwachting bent, verzwakt niet zozeer het immuunsysteem zoals veel aanstaande moeders denken. Maar het bekommert zich meer op het beschermen van je baby. Concreet betekent dit dat je vatbaarder bent voor infecties en ziekten. Vooral de infectie van de toxoplasma parasiet, die voorkomt in rood vlees, kan grote schade berokkenen. Je wenst het je ergste vijand niet toe dat je toxoplasmose krijgt, die in bepaalde gevallen pas weken na de infectie in je lichaam begint te sluimeren. Het kan je alleen griepachtige symptomen bezorgen, maar voor je boreling kunnen de gevolgen fataal en dodelijk zijn waaronder een doodgeboorte of miskraam niet is uitgesloten. Zo kan gehakt bijvoorbeeld levensgevaarlijk zijn als het niet gaar is. Zorg er voor dat het tot minimaal 165 °C wordt gebakken. Gebruik tijdens de tijdsspanne van zwangerschap een thermometer.

Mag je rood vlees eten tijdens de zwangerschap?

Het is een uitstekend idee om rood vlees vlees te eten omdat vlees heel veel ijzer bevat. Maar nogmaals en tot vervelends toe: zorg dat je vlees goed gaar is. Dat is de enige basisvoorwaarde. Een bloederige biefstuk verorberen is negen maanden echt ontoelaatbaar. Je zal tijdens de zwangerschap op dat vlak op je tanden moeten bijten. Dat betekent niet dat je nu je eetgewoonte drastisch moet omgooien door vegetarisch te gaan smullen. Wees alleen maar voorzichtig en let op details bij het bereiden van je vleesmaaltijden.

Hoe bewaar je best je vlees bij je thuis?

Als je vlees in de koelkast bewaart, moet je rekening houden met enkele criteria die vooral belangrijk zijn wanneer je in je zwangerschapsperiode zit:

  • bewaar het vlees altijd vanonder in de koelkast zodat het nooit kan druppelen op andere voedingswaren
  • hou je aan de datum van houdbaarheid. Tijdens je draagtijd mag je daar niet achteloos over heen gaan. Het is dus niet het ogenblik om daar onvoorzichtig mee om te springen
  • als je vlees invriest, leg je voedingswaren voor de datum van houdbaarheid in je diepvriezer
  • bega niet de fout bij invriezen dat je voor onbepaalde tijd kan invriezen

Het zorgvuldig bereiden van vlees tijdens de zwangerschap

Geef de vleesbereiding extra aandacht tijdens de zwangerschapsperiode om gezondheidsproblemen voor jou en je kind te vermijden tot een strikt minimum. Volgende voorzorgsmaatregelen moet je in acht nemen:

  • hou je keuken rein. Welk soort voedsel dat je ook maakt, zorgt dat het keukengerei tijdens de tijd van zwangerschap netjes blijft
  • het vlees wassen is absoluut verboden. Sommige mensen wassen graag het vlees voor dat ze gaan koken omdat ze denken dat het hygiënischer is. Dat is een groot misverstand. Integendeel. Door deze handelwijze en voorzichtige aanpak bestaat de kans dat je nog meer bacteriën en infectie creëert
  • spoel snijplanken en keukengerei meteen na gebruik
  • als je vlees wil marineren voor de barbecue bijvoorbeeld, laat het niet in open lucht rondslingeren maar bedek het met aluminiumfolie

Hoe zit het met worst, spek en varkensvlees als je zwanger bent

Ook hier gelden dezelfde regels als bij rood vlees. Je moet het vlees steeds goed doorbakken. Wanneer je dit steeds in je achterhoofd houdt, maakt het weinig uit welk soort vlees je eet. Stoofschotels zorgen voor geen problemen. Varkensvlees zorgt zelfs voor de groei van je baby door de goede eiwitbronnen die dit soort vlees bevat. Aangeraden wordt vanuit medisch oogpunt dat je dagelijks tijdens de zwangerschapstijd 75 tot 100 gram eiwit eet.

vlees-op-de-barbecue

Kan je barbecuevlees eten of is dat te risicovol?

Ook hier luidt het parool zoals bij de andere hogergenoemde vleesgerechten. Het enige nadeel bij barbecuevlees is dat je niet met een thermometer de temperatuur exact kan meten. Het schoolvoorbeeld is een een worst op de barbecue. Die kan er mooi aan de buitenkant als gaar uitzien, maar de binnenzijde kan misschien niet voldoende gaar zijn. In geval van twijfel zal je dit vleesgerecht moeten overslaan om geen risico te lopen.

Zorgt gevogelte voor gevaar of niet?

Wit kippenvlees wordt in het algemeen positief aanbevolen omdat het ijzer en zink bevat. Het begrip gevogelte wordt ruim omschreven. Kalkoen, gans en eend horen ook onder de noemer gevogelte. Kip is rijk aan de noodzakelijke omega drie en omega zes. Het is dus ideaal voor vrouwen die zwanger zijn. Maar niet te hard victorie kraaien. Kippenvlees is één van de meest voorkomende oorzaken voor voedselvergiftiging. Salmonella vergiftiging zijn schering en inslag. Als je kip bestelt op restaurant, controleer dan of het stuk kippenvlees grondig is gekookt of doorbakken.