Het doel van Moeders voor Moeders is om de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen te vervullen. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen in Nederland om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te behandelen. In de urine van een zwangere vrouw zit namelijk het vruchtbaarheidshormoon hCG, waarmee geneesmiddelen kunnen worden gemaakt die worden gebruikt in de behandeling bij vruchtbaarheidsproblemen.

Zwangere vrouwen kunnen zich aanmelden voor het Moeders voor Moeders programma tot en met de 11e week van de zwangerschap. Zwangere vrouwen kunnen actief meedoen met het programma van Moeders voor Moeders vanaf de 6de tot en met de 16de week van de zwangerschap. In deze periode bevat de urine het meeste hCG-hormoon.

Moeders-voor-Moeders-hCG-hormoon

Wat is Moeders voor Moeders?

Moeders voor Moeders maakt gebruik van een groot netwerk van zogenaamde informatrices die elke week proberen om nieuwe deelneemsters en zwangere vrouwen te vinden. De informatrices bezoeken en informeren de zwangere vrouwen en hebben tevens contact met verloskundigen, huisartsen en de assistenten daarvan. Ze komen bij de zwangere vrouwen die graag willen deelnemen thuis om ze in te schrijven.

Daarnaast leggen ze uit wat de bedoeling is van het Moeders voor Moeders programma, hoe het werkt en in welke periode van de zwangerschap ze mee kunnen doen. Voorlichting is erg belangrijk omdat het nog regelmatig voor komt dat mensen Moeders voor Moeders wel kennen, maar niet precies weten wat het is, en zich daarom niet of te laat aanmelden. Het is daarom voor Moeders voor Moeders erg belangrijk om vrouwen er van bewust te maken dat zij in hun prille zwangerschap een andere vrouw de kans kunnen bieden op moederschap. Als je zelf het geluk mag ervaren om zwanger te worden en als je dat op zo’n simpele manier door mag geven, dan is dat natuurlijk geweldig!

De geschiedenis van Moeders voor Moeders – de pismannekes

Moeders voor Moeders werd in 1931 gestart onder de naam “Urine inzameling Organon’. Dit werd later veranderd in de officiële benaming ‘Pregnyl acquisitie’. Op 1 oktober 1966 gaat de Pregnyl acquisitie van Organon over op de naam Moeders voor Moeders. Deze naam dekt de lading en zegt eigenlijk alles. Zwangere vrouwen helpen andere vrouwen om zwanger te worden. Dit is inmiddels al meer dan 85 jaar een bijzondere traditie in Nederland, waar Moeders voor Moeders heel erg trots op is.

Organon ontdekt in 1927 dat in de urine van zwangere vrouwen hormonen voorkomen. Vier jaar na die ontdekking en de nodige voorbereiding ging een groep mannen, de zogenaamde ‘Pismannekes’, in Oss en omgeving urine ophalen van zwangere vrouwen. De contacten met de zwangere vrouwen kwamen via bakers, kraamverzorgsters en verpleegsters tot stand. Als een vrouw merkte dat zij zwanger was, werd haar gevraagd haar urine op te vangen en te bewaren. Begin jaren ‘70 werd het ophaalnetwerk voor urine van zwangere vrouwen snel uitgebreid tot er een landelijke dekking was bereikt.

Moeders voor Moeders

De sterke daling van het geboortecijfer in Nederland maakte deze stap noodzakelijk om het aantal donoren op peil te houden. Het hormoon hCG dat uit de urine van een zwangere vrouw gewonnen kan worden, stimuleert bij vrouwen de ovulatie. Het preparaat dat Organon vervaardigt heet Pregnyl en wordt vooral gebruikt bij IVF behandelingen.

Vruchtbaarheid bevorderen met een tweede vrouwelijk hormoon

In 1963 begon Organon een tweede vrouwelijk hormoon te verwerken tot een preparaat dat vruchtbaarheid kan bevorderen. Dit keer was het Humegon (hMG). Dit hormoon zorgt voor de rijping van de eicel en zit in de urine van vrouwen boven de 55 jaar. Zo kwam een tweede inzamelingscircuit tot stand. Aanvankelijk werden afspraken gemaakt met vrouwenkloosters in Noord-Brabant en Limburg. Vanwege de introductie medio 1995 van het (synthetische) vruchtbaarheidshormoon FSH (door Organon op de markt gebracht onder de naam Puregon) is de Humegon-inzameling in 2006 beëindigd.

Wil je meer weten over Moeders voor Moeders? Of heb je interesse om je aan te melden? Kijk dan op de website voor meer informatie www.moedersvoormoeders.nl