De zwangerschapsverschijnselen zijn volop aanwezig en het gezicht, de handen en de voeten van je baby krijgen vorm bij 6 weken zwanger. Er wordt een eerste afspraak gemaakt met een verloskundige.

6 weken zwanger: Ga je het grote nieuws alvast vertellen?

Hoewel de baby in je buik nog maar klein is, groeit hij in snel tempo en ben je volop zwanger. Dat merk je aan de vele zwangerschapsverschijnselen die een voor een op komen zetten, hoewel sommige zwangere vrouwen hier nauwelijks last van hebben. Het kan moeilijk worden om het grote geheim voor je te houden. Misschien kies je ervoor om je zwangerschap alvast te delen met degenen die het dichtste bij je staan, zoals je beste vriendin of je ouders. Dat kan prettig zijn; zo kun je je ei kwijt over je zwangerschapsverschijnselen.

Ook als de zwangerschap eindigt in een miskraam; een kans die in dit vroege stadium aanwezig is; heb je mensen met wie je het verdriet kunt delen. Omdat de kans op een miskraam nu nog wat groter is, is het beter om je zwangerschap nog niet met iedereen te delen. Ben je 12 weken zwanger, dan is de kans kleiner dat je een miskraam krijgt. Ga er echter maar niet vanuit dat het mis gaat, dat is niet goed voor je baby en ook niet voor jezelf. Blijf genieten van je zwangerschap.

Baby 6 weken in de zwangerschap: Je baby krijgt handen, voeten en een gezicht

Hoewel je nu een opgeblazen buik kunt hebben, is je zwangerschap nog niet zichtbaar aan de buitenkant. Binnenin je buik verandert er veel meer: steeds meer organen, de handen, de voeten en het gezicht verschijnen.

 • De meeste organen zijn al gevormd; de longen, dikke en dunne darm vormen zich. Je baby heeft al hersenen, spieren en botten. Deze vormen zich verder wanneer je 6 weken zwanger bent. Ook de bloedsomloop van je baby ontstaat, waardoor er bloed door je baby gaat stromen.
 • Er komen handen en voeten aan de armen en benen. De knobbels die ontstonden toen je 5 weken zwanger was, worden langer. Aan de uiteindes groeien kleine rondjes. Hieruit ontstaan de handen en voeten van je baby.
 • Langzaam verschijnt er een gezicht in het grote hoofd van je baby. Er ontstaan donkere vlekken op de plekken waar straks de neus en de ogen van je baby gaan komen. Zeer kleine putjes aan de zijkant van het hoofd, laten zien waar de oren van je baby gaan groeien. Er zitten zelfs al kleine knoppen in de kaken. Hier komen als je baby geboren is de melktanden.

Hoe groot is je baby met 6 weken zwanger?

Je baby is nu zo groot als een appelpitje. Een gemiddelde baby is iets meer dan een halve centimeter, namelijk 6 millimeter. Het gemiddelde gewicht van een baby is op dit moment 0,2 gram. Hoewel dit nog heel klein is, is zowel de grootte als het gewicht van je baby twee keer zo veel geworden als een week daarvoor. Je baby groeit dus in een snel tempo.
6-weken-oude-embryo

Moeder 6 weken in de zwangerschap: volop zwangerschapsverschijnselen

Er gebeurt nu erg veel in je lichaam. Zo gaan je nieren beter werken, waardoor afvalstoffen gemakkelijker uit je lichaam gaan. Ook wordt er een grote hoeveelheid van het zwangerschapshormoon HCG aangemaakt. Hierdoor stroomt er steeds meer bloed naar je bekken en ontstaan er steeds meer zwangerschapsverschijnselen.

Zwangerschapsklachten bij 6 weken zwanger

Het verschilt van vrouw tot vrouw in hoeverre je last hebt van zwangerschapsklachten.

 • Je voelt je misselijk. Deze misselijkheid kwam waarschijnlijk al eerder in je zwangerschap opzetten, maar kan ook nu pas op komen zetten. In het eerste trimester is dit de meest voorkomende zwangerschapskwaal. Vooral in de ochtend voelen zwangere vrouwen zich misselijk, maar de misselijkheid kan ook aanhouden gedurende de rest van de dag. Het kan zijn dat je ook moet overgeven
 • Je hebt veel speeksel in je mond. Door zwangerschapshormonen gaan je speekselklieren heel hard werken, waardoor ze veel meer speeksel produceren dan gebruikelijk. Hierdoor moet je veel slikken en soms ook kwijlen, waardoor je ’s ochtends wakker wordt op een nat kussen.
 • Je smaak verandert. Ook dit verandert onder invloed van zwangerschapshormonen. Je krijgt totaal andere voorkeuren voor en afkeren van bepaald voedsel. Zo hou je bijvoorbeeld totaal niet meer van pindakaas, terwijl je er eerst dol op was. Of juist het omgekeerde. Zwangere vrouwen houden vaak ook van gekke smaakcombinaties, zoals augurken met drop.
 • Je hebt buikpijn. Dit komt door de groei van je baarmoeder en voelt als menstruatiepijn. Meestal is buikpijn tijdens zwangerschap de ene week erger dan de andere week. Heb je er veel last van? Probeer dan eens een warme kruik of een warm bad. Ook meer rust nemen, kan helpen tegen buikpijn.
 • Je buik is opgeblazen. Door de zwangerschapshormonen kan je buik er opgeblazen uitzien. Ook kun je een opgeblazen gevoel krijgen. Veel water drinken en vezelrijk eten helpt dit tegen te gaan. Het zorgt ervoor dat je darmen continue aan de slag blijven.
 • Je hebt hoofdpijn. Hoofdpijn kan tijdens zwangerschap ontstaan door vermoeidheid, misselijkheid, honger of een bloeddrukdaling die in week vijf van start gaat. Je mag gerust af en toe een paracetamol nemen, maar zeker niet te vaak.

Mis jij een van jouw zwangerschapskwalen in het bovenstaande overzicht? Lees dan het artikel zwangerschapsklachten. Hierin staan alle zwangerschapsklachten op een rij.

Wat moet je doen bij 6 weken zwanger?

 • Slik foliumzuur, eet wat je mag eten, lijn niet, drink geen alcohol, rook niet, gebruik geen drugs en drink niet teveel koffie.
 • Ga geen kattenbakken verschonen.
 • Werk niet in de tuin zonder handschoenen.
 • Maak een eerste afspraak met een verloskundige. Kies de verloskundigenpraktijk uit die je het meeste aanspreekt en/of die jou in de buurt ligt en bel deze op. Meestal ga je bij 8 weken zwanger voor het eerst bij ze langs.
 • Bepaal of je een prenatale screening wilt. Tijdens je eerste gesprek met je verloskundige wordt er gevraagd of je een prenatale screening wilt. Tijdens een dergelijke screening wordt ernaar gekeken hoe groot de kans op een open ruggetje en het syndroom van Down is.

vrouw-6-weken-zwanger-neemt-foliumzuur

Tip van de week: Overleg met je huisarts of je extra vitaminen moet slikken

Foliumzuur slik je zeer waarschijnlijk al als je 6 weken zwanger bent, maar slik je ook al extra vitaminen? Weet je niet zo goed of je dit nodig hebt, dan kun je het beste bij 6 weken zwanger gaan overleggen met je huisarts of je dit wel of niet nodig hebt.