Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

De baby gaat steeds meer bewegen, zelfs de vingers, tenen en oogleden zijn in beweging. De baby ziet er niet alleen uit als een minimens, maar gedraagt zich er ook naar: hij kan al gapen en zich uitrekken. De zwangerschapsverschijnselen zijn in hoge mate aanwezig bij een zwangerschap van 12 weken.

12 weken zwanger: eerste echo achter de rug, kun je het nieuws gaan nu vertellen?

De eerste termijnecho van je baby is als je 10 weken zwanger, 11 weken zwanger of 12 weken zwanger bent. Het kan dus zijn dat de echo deze week nog is. Als uit de echo blijkt dat het hartje klopt, je baby een goede grootte heeft, je baby goed in de baarmoeder zit en er niet al teveel sprake is van afwijkingen, dan is 12 weken zwanger voor veel mensen het moment om het grote nieuws aan iedereen te vertellen. Heb je al een idee hoe je dat gaat doen? Zo niet, dan zijn hier een paar originele ideeën voor een zwangerschapsaankondiging.

 • Plaats een echo foto op je WhatsApp, Facebook of andere social media.
 • Nodig al je familie en/of vrienden uit voor een feestje en trakteer ze op beschuit met roze en blauwe muisjes
 • Trek het broertje en/of zusje van de baby een t-shirt aan met de tekst: ik word grote broer/zus.
 • Laat het grote nieuws vertellen door de aankomende broer of zus
 • Geef de aankomende opa en/of oma een leuk voorleesboek cadeau. Als ze hem vol verbazing uit hebben gepakt, zeg je dat ze die straks mogen voorlezen aan hun kleinzoon of kleindochter.
 • Geef de aankomende opa en/of oma iets cadeau waarop opa en/of oma staat. Dat kan een sleutelhangertje zijn, een beker of een keukenschort.

12 weken zwanger zwangerschapsaankondiging met echofoto

Baby 12 weken in de zwangerschap: een actieve baby

De organen van je baby ontwikkelen zich verder, het gezicht van je baby is klaar en je baby gaat flink bewegen met verschillende lichaamsdelen.

 • Het beenmerg gaat witte bloedcellen aanmaken, de darmen trekken zich terug in de buik van je baby en het spijsverteringsstelsel is bijna klaar. De witte bloedcellen gaan je baby straks tegen ziektekiemen verdedigen, de darmen zitten nu niet meer aan de navelstreng vast en het spijsverteringsstelsel oefent de samentrekkingen die straks nodig zijn voor je baby om zelfstandig voedsel te verteren
 • Het gezicht van je baby is af. Je baby lijkt steeds meer op een minimens, ook in zijn gedragingen: hij kan al gapen en duimzuigen. Ook de oogleden zijn voortdurend in beweging.
 • De armen, benen, handen en voeten zijn steeds meer in beweging. Je baby kan schoppen, grijpen en met zijn vingers en tenen bewegen.

12-weken-oude-foetus

Hoe groot is je baby met 12 weken zwanger?

Je baby groeit als je 12 weken zwanger bent heel hard. Hij weegt maar liefst twee keer zoveel als een week geleden, toen je 11 weken zwanger was: veertien gram. Je baby heeft als je drie maanden zwanger bent de grootte van een potje nagellak. Dat is zes en een halve centimeter.

Moeder 12 weken zwanger: je zit op het hoogtepunt van zwangerschapsklachten

Door de groter wordende buik en hoger zittende baarmoeder wordt de druk op je blaas minder. Het eerste trimester zit er bijna op en de zwangerschapsklachten gaan vanaf nu afnemen. Dat is fijn, hoewel de zwangerschapsklachten als je 12 weken zwanger bent, nog even op een hoogtepunt zitten. Nog even doorbijten dus.

Zwangerschapsklachten bij 12 weken zwanger

Je hebt veel last van zwangerschapsklachten. Natuurlijk is niet elke zwangere vrouw hetzelfde en kan het bij jou anders zijn, maar over het algemeen is dit het geval. Voor deze week nog even een reeks zwangerschapskwalen, vanaf dertien weken zwangerschap wordt het rijtje kleiner.

 • Je hebt hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door hormonen. Af en toe een paracetamol mag tijdens zwangerschap, een aspirine of ander pijnstilling niet.
 • Je voelt je duizelig. Duizeligheid wordt veroorzaakt door een lage bloeddruk of door je bloed dat niet goed kan stromen door de druk van je baarmoeder. Zorg dat je altijd een klein, energierijk hapje bij de hand hebt als je weet dat je snel duizelig wordt, zoals een snoepje of een banaan.
 • Je hebt een opgeblazen gevoel. Dit komt door de groei van je baarmoeder en baby, maar ook doordat je darmen minder snel werken.
 • Je hebt last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. De oorzaak hiervan is dat je maag de spijsverteringssappen niet meer goed kan tegenhouden. Hierdoor komt de zure maaginhoud terug in je slokdarm, wat je ervaart als een brandende pijn in de borstkas, die naar je keel uitstraalt. Ook krijg je een bittere of zure smaak in je mond.
 • Je bent winderig. Het is niet leuk om steeds scheetjes te laten, maar bijna geen enkele zwangere vrouw ontkomt aan deze zwangerschapskwaal. Het komt doordat het voedsel onder invloed van hormonen langzamer wordt verwerkt. Je spijsvertering vertraagt. Ook oefent je baarmoeder druk op je endeldarm en heb je minder controle over je sluitspier, waardoor deze verslapt en gemakkelijker wind en dus scheetjes doorlaat. Deze klacht waait gelukkig over, maar je wilt er natuurlijk ook graag wat aan doen. Dat doe je als volgt: eet gezond, eet vezelrijk, eet in kleine porties, eet langzaam, , kauw goed, kauw niet op kauwgum, drink veel, zit goed rechtop bij het eten en drinken. Eet liever geen bonen, kolen, broccoli, asperges, spruitjes en artisjokken. Ook beweging helpt tegen winderigheid. Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Ga bijvoorbeeld lopen, fietsen of zwemmen.

Er is ook goed nieuws als je 12 weken zwanger bent. Je hoeft niet meer zo vaak te plassen. Dat komt doordat je baarmoeder nu groter is en hoger zit, waardoor de druk op de blaas minder wordt. 12-weken-zwanger-hoofdpijn

Wat moet je doen bij 12 weken zwangerschap?

Wil je weten wat je niet moet doen bij een zwangerschap? Lees dan de artikelen: Wat mag je allemaal niet tijdens de zwangerschap en Wat niet eten tijdens zwangerschap. Als je 12 weken zwanger bent, moet je naar je verloskundige of een gynaecoloog.

 • Je hebt je eerste echo en bezoek aan de verloskundigenpraktijk. Of heb je deze al gehad toen je tien weken of elf weken zwanger was? De verloskundige neemt bloed af voor onderzoek en meet je bloeddruk. Er worden ook veel vragen gesteld. Bereid je voor en verzamel alvast alle persoonlijke informatie.
 • Je gaat voor de eerste keer naar de gynaecoloog, als je niet naar de verloskundige gaat of door de verloskundige wordt doorverwezen. Dat kan het geval zijn als je complicaties hebt, zwanger bent van een meerling of als er iets was met je vorige zwangerschap, zoals een keizersnede of een te vroeg geboren kind.

Tip van de week: koop een verlengstukje voor de knoop van je broek

Voor zwangerschapskleding is het nog te vroeg bij 12 weken zwanger. Toch kan het heel goed zo zijn dat je broeken te strak worden. Daar is een oplossing voor: een verlengstukje voor je knoop. Dat is een soort elastiek dat je bij je knoopsgat plaatst, zodat hij bovenaan wat wijder wordt en je hem dus ook met een dikker wordende buik nog kunt dragen.