5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Steek een kaarsje aan op Wereldlichtjesdag

Op Wereldlichtjesdag, dit jaar op zondag 8 december 2024, worden over de hele wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. De dagen worden weer korter: het is sneller donker. Samen zoeken we de warmte op in onze huiskamers. In veel gezinnen gaat dit samen met...

3 x een leuk voorleesboek als kraamcadeau

Afgelopen mei ben ik voor het eerst moeder geworden en hoewel ik nog wel wat kinderloze vriendinnen heb, behoren mijn vriend en ik tot de laatsten in onze vriendenkringen die aan kinderen zijn begonnen. Dat betekent dat ik al talloze keren kraamcadeaus heb mogen...

Adventskalender maken – Gratis Printable

Als je net als ik gek bent op kerst, heb je er misschien ieder jaar al eentje hangen. Ik heb het over een adventskalender: aftellen naar kerst! Vroeger kreeg ik er altijd eentje van wijlen mijn oma, met van die surrogaatchocolaatjes. Deze traditie wil ik dit jaar weer...

7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

Bandenpijn, die term kom je zeker weten tegen tijdens je zwangerschap. En hoogstwaarschijnlijk krijg je er ook zelf mee te maken. Door de groei van de baarmoeder komt er spanning op je banden te staan, waardoor bandenpijn kan ontstaan: een zeurende, soms stekende pijn.

Wat is bandenpijn?

Je baarmoeder is met banden aan je bekken verbonden. Deze banden van bindweefsel houden je baarmoeder op zijn plek. Tijdens je zwangerschap kan onder invloed van de groei van je baarmoeder spanning op je banden komen te staan. Dat komt doordat ze uitrekken. Bandenpijn heeft de volgende symptomen:

  • een pijn die lijkt op menstruatiepijn, als de pijn optreedt aan het begin van de zwangerschap
  • een zeurende pijn en soms ook stekende pijn in je onderbuik of aan de zijkanten van je baarmoeder
  • de pijn kan naar je schaambot, vagina, schaamlippen en onderrug doortrekken
  • de pijn houdt bijna voortdurend aan, anders dan de pijn bij weeën die komt en gaat

De pijn aan je banden voel je vooral als je:

  • een stuk loopt, opstaat of een andere plotselinge of intensieve beweging maakt
  • bukt
  • blaas vol is
  • een orgasme krijgt
  • hoest of niest
  • kindje zich in de buik omdraait

Hoewel het een vervelende zwangerschapskwaal is, kan bandenpijn geen kwaad voor de baby en ook niet voor jezelf.

bandenpijn zwangere vrouw in kleermakerszit

Wanneer krijg je bandenpijn?

Tijdens je zwangerschap krijg je onder invloed van hormonen en de groei van je baby vaak last van allerlei soorten pijn. Zo kun je buikpijn, lage rugpijn, bekkeninstabiliteit en pijnlijke borsten krijgen. Ook bandenpijn behoort tot de pijnlijke zwangerschapskwaaltjes. Deze pijn ontstaat doordat tijdens de zwangerschap de baarmoeder meegroeit met je baby. Hierdoor komt er druk te staan op je banden en krijg je last van pijn.

Hoewel je al in het begin van je zwangerschap last van bandenpijn kunt hebben, komt de pijn het meest voor in de tweede helft van de zwangerschap; het begint meestal na week 20. Dit komt doordat de baarmoeder na de 20e week ineens heel snel gaat groeien, waardoor de druk op je banden sterk toeneemt. Bij een eerste zwangerschap treedt bandenpijn vaak wat later op dan bij een volgende. Dan zijn je buikspieren nog wat soepeler.

Bij een volgende zwangerschap zijn de buikspieren onder invloed van de eerste zwangerschap verslapt, waardoor deze spieren niet zoveel steun meer bieden en de baarmoeder sneller in de banden gaat hangen, wat pijn tot gevolg heeft.

Bandenpijn in het eerste trimester

Het komt niet vaak voor, maar al in het eerste trimester van je zwangerschap kan er bandenpijn optreden. Dit is goed om te weten, aangezien de pijn op dat moment vaak niet wordt herkend als bandenpijn, waardoor je niet op de juiste manier kunt handelen. Voel je pijn rondom je baarmoeder in de eerste acht weken van je zwangerschap? Dan is dit nog geen bandenpijn, maar voel je pijn door veranderingen in je lichaam of door de baarmoeder die zich ‘irriteert’ door de veranderingen.

Voel je na acht weken pijn, dan kan dit wel bandenpijn zijn. Meestal is dit een lichte vorm van pijn aan de banden en veelal treedt deze niet op tijdens een eerste zwangerschap, maar bij een latere zwangerschap. Bandenpijn ontstaat in het eerste trimester vooral door hoesten, niezen, tillen en bukken. Bij rust verdwijnt de pijn vrij snel.

zwangere vrouw met handen in de rug

Bandenpijn in het tweede trimester

Aan het begin van het tweede trimester komt bandenpijn weinig voor. Dat komt doordat de baarmoeder dan nog niet hard groeit en doordat deze nog stabiel in het bekken ligt. In deze periode komen ook andere zwangerschapskwaaltjes minder voor. De misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid van de het eerste trimester zijn afgenomen en ook andere kwalen blijven uit.

Geniet maar lekker van deze rustige periode, want de kans is groot dat rond de 20e week nieuwe zwangerschapskwaaltjes verschijnen, zoals bandenpijn die ontstaat na de 20e week, doordat de baby ineens sneller gaat groeien. Krijg je op dit moment last van pijn aan de banden, dan is de kans groot dat de pijn zich niet meer gaat verminderen.

Bandenpijn in het derde trimester

De bandenpijn in het derde trimester wordt heftiger onder invloed van je baby en baarmoeder die steeds meer gaan groeien. Met name in dit stadium van je zwangerschap zijn de tips, die hieronder worden omschreven om de pijn te verminderen aan te raden.

Tips om de pijn te verminderen

Helaas is bandenpijn niet te voorkomen. Wel kun je iets doen om de pijn te verminderen. Dat is het volgende:

  • Til en buk zo minimaal mogelijk.
  • Sta rechtop, maak geen holle rug en span je buikspieren regelmatig even aan.
  • Voorkom plotselinge, onverwachte bewegingen. Lukt dat niet? Probeer je er dan in elk geval op voor te bereiden. Zo voel je bijvoorbeeld een nies minder heftig als je tegelijkertijd met je handen je buik ondersteunt.
  • Neem voldoende rust en doe dit vooral op momenten dat je lichaam het aangeeft. Het is namelijk zo dat inspanning en rust je bandenpijn versterken.
  • Zoek de warmte op, bijvoorbeeld bij een verwarming, open haard, warme douche, warm bad of de zon. Ook een warme kruik tegen je buik houden, helpt tegen bandenpijn. Neem deze bijvoorbeeld mee naar je werk, zodat je ook daar als je achter je bureau zit, je buik wat rust kunt geven.
  • Draag zwangerschap steunbanden of een zwangerschap steunbroekje, een soort grote onderbroek, die met je zwangerschap meegroeit. Deze hulpmiddelen ondersteunen het onderste deel van je buik. Het gaat hier niet over een buikband, die is niet voor ondersteuning, maar slechts om je buik in model te houden.

Last van bandenpijn tijdens zwangerschap

Pijn na je zwangerschap

Als je bent bevallen, dan zou je verwachten dat de pijn meteen wegtrekt, maar dat is vaak niet het geval. Dat komt doordat na de bevalling de baarmoeder nog minder vast in je buik ligt dan normaal; hij zit nog wat losser. De oorzaak hiervan is dat er na de bevalling meer ruimte in de buik is vrijgekomen. Hierdoor wiebelt de baarmoeder nog wat in de buik heen en weer, waardoor er ook na de zwangerschap nog wat meer druk op de baarmoeder komt te staan en de pijn er nog steeds kan zijn.

Wel is de hevigheid van de pijn na de bevalling vaak minder groot. Na verloop van tijd herstelt je baarmoeder zich en zal de pijn vanzelf verdwijnen.